TájékozottságTeljes életHelyes életmód

Diabetes és HypertoniaMagazin

Hollywoodban, cukorbetegen

Hollywoodban, cukorbetegen

„A diabétesz nekem erőt adott.” Az egzotikus szépségű Oscar-díjas amerikai színésznő, Halle Berry 23 év tapasztalata alapján állítja ezt.

 … Tovább
Sportolni fogunk!

Sportolni fogunk!

Rövid-fiúsra vágott frizura, kisportolt, szívós, sovány alkat, nem a gyakori cukorbeteg-megjelenést formázza. Márta akkor is ilyen sportos alkat volt, amikor először találta szembe magát a cukorbetegséggel. Egy örökké mozgó, testnevelő tanár, aki többnyire együtt végezte a gyakorlatokat a nebulókkal, napi 4-5 órában. De ezen túl is sportolt, a foci és a kerékpározás a kedvence, gyerekeivel túrázni jártak. Nála is nagy-nagy fáradtság-érzéssel kopogtatott be a nem várt betegség, de mert biológia szakos tanár is, gondolta azonnal, hogy 45 évesen nem természetes, amit érez. A laborvizsgálat rövidre zárta: cukorbetegség.

 … Tovább
Fifi kutya balesete

Fifi kutya balesete

Egy napon megváltozott Szilvia élete. Azzal kezdődött, hogy a déli sétáltatásnál megtámadta egy hatalmas kutya az ő kis palotapincsijét, s a szanaszét repülő fehér szőrcsomók láttán ő elájult. Mentő vitte kórházba, a kiskutyát meg édesapja az állatorvoshoz.

 … Tovább

Hajnali csengetés Valaki kora hajnalban csengetett a családorvos lakásának ajtaján. Megszokta ezt az orvos, percek alatt felöltözött. Gyorsan jöjjön, doktor úr, Matild néni hajnalban reszketni kezdett, elsápadt és összeesett. Azon a tavaszi hajnalon elfagyott a falu csaknem összes gyümölcsfája, Matild nénié biztosan mind. Már második éjjel kint volt a gazdaságban, tizedmagával füstöltek a fagy ellen – a második hajnalon már látható volt, hogy hiába. És Matild, ez a szívós, munkabíró, hatvanas évei elején is örökmozgó, gazdálkodó asszony most ott fekszik, talán túl sem éli a csapást, hogy az idei termést leszedte a késő tavaszi fagy. A mentő szirénázva jött

 … Tovább

A kezdetben talán ártalmatlannak tűnő éjszakai horkolás – különösen túlsúlyosaknál – egészségkárosító légzéskimaradáshoz, más néven apnoéhoz vezethet. 2-es típusú cukorbetegeknél különösen fontos figyelni erre a nem veszélytelen szindrómára.

 … Tovább

Talpra álltam Azt a napot nem felejtem el, amikor először éreztem, elkezdődött az új életem. Én ébredtem először, a kislányom még aludt. Fél éven keresztül ő sietett az ágyamhoz reggelente (sokszor éjszaka is), mert látni akarta: jól vagyok-e. Hozta a mérőt, rám szólt: te szúrd, anya, úgy nem fáj annyira. Mérte, és ha reggel alacsony volt a vércukrom, szaladt a szőlőcukorért, készítette a teát, a reggelit. Biztosan hihetetlen, hogy én ennyire tehetetlen voltam.

 … Tovább

Életek és életművek Minden cukorbeteg élete egy életmű, naponta megérdemli az elismerést. Lapunk különösen „nagy becsben tartja” az évtizedek óta példaértékűen küzdőket. 20. születésnapunk óta minden évben a Civil Fórumon, idén a 25 éves születésnapi ünnepségünkön adtuk át a Joslin Diabetes Center által adományozott Joslin-díjakat.

 … Tovább

Vedd kezedbe az életed

Édes sorsok

Édes sorsok Évekig nem tudtam, hogy Julika cukorbeteg. Nem azért, mert titkolt volna a betegségéről valamit, hiszen például a reumánkról jókat panaszkodtunk egymásnak, csak a cukorbetegség valahogy nem került szóba. Egyszer szokatlan időben, hajnaltájt összetalálkoztunk az utcán. Én a kutyát sétáltattam, ő meg túrabakancsban álldogált, a barátaival indult a budai hegyekbe. – Nagyon jót tesz nekem a mozgás – mondta, én meg azt gondoltam, 15 kilométer gyaloglás? Én ugyan nem vettem észre rajta, de azt mondta, mostanában felszedett két kilót, és ez tűrhetetlen. Amikor délután visszatért, kérdezgettem, hogy bírta a túrát, ő meg szabadkozott: elmesélem, de először megmérem a vércukromat. A két kiló, a vércukormérés, meg a jóleső fáradtság: Juli cukorbeteg? Kiderült, húsz éve már. És jól vagy-e, kérdeztem, persze, mondta ő, csak a lábammal van baj mostanában. Már nem fáj, már nem érzem. A plusz húsz év, mondtam, mire ő: a butaság, az, a butaság! Juli keserű szavai azt mutatták, nem törődött komolyan

 … Tovább

Elismertetni a betegoktatás fontosságát

Az MDT Edukációs Munkacsoportja

Az MDT Edukációs Munkacsoportja Bemutatjuk a Magyar Diabetes Társaság 2011-ben, 35 taggal és 8 tagú vezetőséggel megalakult edukációs munkacsoportját. Dr. Hidvégi Tibor főorvossal, a szervezőbizottság tagjával, a Magyar Diabetes Társaság főtitkárával beszélgettünk a munkacsoport tevékenységéről.

 … Tovább

Többször foglalkoztunk lapunkban a gesztációs diabétesszel. Most egy villáminterjút készítettünk dr. Baranyi Évával, a Magyar Diabetes Társaság 2008-ban alakult munkacsoportjának, a Diabétesszel Társuló Terhességgel Foglalkozó Munkacsoport vezetőjével.

 … Tovább

A Magyar Diabetes Társaság tagszervezetei

A Genetikai Munkacsoport

A Genetikai Munkacsoport A tudomány fejlődése óriási léptékű a diabéteszkutatás területén is, ami tegnap még felfedezetlen volt, mára közismert a tudósok körében. A Magyar Diabetes Társaság Genetikai Munkacsoportjának tagjai a diabétesz genetikai hátterét szándékoznak mind jobban feltárni, s a nem szokványos típusú cukorbetegeknek új terápiát javasolni. Erről beszélgettünk a csoport vezetőjével, dr. Gaál Zsolt főorvossal.

 … Tovább

Hírek, érdekességek Mindenfelé olvasgatta, és most elmesélte: Szőke Mária

 … Tovább

– Így képzelted el az életed? – A kérdés száll a levegőben, Mónika szemét keresem, kint lassan alkonyodik, akkor se látnám jól, ha rám nézne. Hirtelen visszafelé peregnek az évek, az életére gondol, amely nem volt mindig célokkal és tervekkel gazdag. Nem hallja az apró zajokat, lehull a megszokott mosolygás, aztán szótlanul rám veti a szemét. Amikor megszólal, olyan biztosan, kerek mondatokban, határozottan összegez, mint aki a váratlan csendben elsimította a gondolatokat.

 … Tovább

Rosszkedvünk tele Egy pszichiáter doktornőtől hallottam: az első, amit betegeinek ajánl, hogy változtassanak külsejükön, új frizura, gondos öltözködés teljesen felélénkíti, gyógyítja a „depi” embereket, de még a valóban depressziósokat is. Bánatból, gyászból, kimerültségből, aggodalmakból is jobban kivezet, mint akármilyen gyógyszer. Mert az ápolt, jó külső energiát ad az önbizalomhoz, az életkedvhez.

 … Tovább

Változtassuk meg a cukorbetegséget! Aki beteg, legyen bármi baja, annak legfőbb óhaja, hogy jól gyógyítsák, jól lássák el az egészségügy rendszerében. A Changing Diabetes (Változtassuk meg a cukorbetegséget) koncepció magában foglalja azokat a programokat, amelyek segíthetnek a jobb minőségű ellátás biztosításában.

 … Tovább

A folyamatos vércukor-monitorozás korszerű eszközei Nagyszerű műszerek segítik, hogy a vércukorszint mérésével az inzulin pontos adagolását valósíthassuk meg, mert csak így tudunk kellemes, kiszámítható életvitelt biztosítani magunknak. A diabétesz olyan betegség, ami igényli, hogy a páciens fontosnak tartsa a saját érdekeit: minél hosszabb ideig szövődményektől mentesen tudjon élni. Ehhez meg kell tanulnia a betegség lényegét, amiben meghatározó segítség a kezelőorvosa és a diabetológiai szakápolója. Azt pedig nagyon jól lehet ellenőrizni, hogy a beteg és gondozói jól végzik-e feladataikat, hiszen a beteg állapotának alakulása jelez.

 … Tovább

Az alvás csodája Aludni csodás: kipihenjük magunkat, erőt gyűjtünk, és álmodunk – feltéve, hogy jól, pihentetően tudunk aludni. Emberek milliói azonban képtelenek a nagyon vágyott éjszakai nyugalomra. Nem tudnak elaludni, vagy állandóan felébrednek éjszaka, és nem tudnak visszaaludni.

 … Tovább

Arról már a legtöbb 2-es típusú diabéteszes olvasott-hallott, hogy különösen az alma alakú elhízás veszedelmes. Ilyen esetben belső szerveink között is zsír raktározódik, majd állandóan vastagodik, akinek tehát sörpocakja van, annak nemcsak a bőre alatt keletkezik hájrétege. A zsírszövet olyan, akár egy önálló életet élő „lény”: sok olyan fehérjét, hormont és peptidet termel, amelyek állandó izgalomban képesek tartani éhségközpontunkat, evésre ösztönöznek, de befolyásolják magát az inzulin hasznosulását is. Annál több inzulinra van szükségünk, minél több zsír rakódott ránk.

 … Tovább

Nem mindig az új a jobb – ezúttal az idén év elején bevezetett, a jogosítványokkal kapcsolatos új egészségügyi alkalmassági előírások okoznak a krónikus betegeknek, így a cukorbetegeknek is sok gondot. A Magyar Orvosi Kamara pedig nehezményezi, hogy nem egyeztettek az orvostársadalom képviselőivel a változtatásokról.

 … Tovább

A vérnyomásmérő nem lehet olcsó tucatáru Amikor egy rendezvényen, egészségnevelő napon ingyenes vérnyomásmérést ajánlanak, tartsuk csak oda a karunkat. Ha nincs panaszunk, azért; ha tudjuk, hogy szükséges a mérés, akkor azért, hogy alaposan megfigyeljük, milyen készülékkel és hogyan csinálják.

 … Tovább

Ne csak együnk, igyunk is! Ünnepek, családi és a baráti találkozók alkalmával lazábbak vagyunk, poharunkat emelve nyugtatgatjuk lelkiismeretünket vagy a családunkban élő diabéteszeseket – egyszer megengedhetjük magunknak… Ahhoz, hogy eltérjünk a szabályoktól, mindig ismerni kell a határokat. És a veszélyeket is. Foglaljuk hát össze az italokról a legszűkebb tudnivalókat.

 … Tovább

Mit igényel a bőrünk nyáron?

Bőrmentés

Bőrmentés A bőr nem felejt – hallottuk már eleget a bőrgyógyászoktól, és ez különösen igaz a cukorbetegek bőrével kapcsolatban. Nem csoda, ha ötből négy diabéteszes bőrproblémákkal küszködik.

 … Tovább

Érezd jól magad a bőrödben A cukorbetegek változó vércukorszintje hajlamosít a bőrkiszáradásra. Különösen fontos erre figyelni a hideg hónapokban. Tél végén, tavasz elején járunk, a kinti hidegtől és a szobai melegtől, na és a lassan, de biztosan kialakuló vitaminhiánytól bőrünk igen kényes, ápolásra igencsak rászoruló már.

 … Tovább

Diabétesszel a kapuban Ha valakinek a sors és örökletes génjei szellemi talentumot és sporttehetséget is bőségesen juttattak, az szerencse fia. És ha szülei arra ösztönzik és nevelik, hogy az életben mindig megállja a helyét, az a diabétesszel is megbirkózik. Gremsperger Gábor, a sikeres fiatalember nem tekinti magát példaképnek, mégis biztatást jelent sorstársainak, ismerőseinek és mindannyiunknak.

 … Tovább

A fogyás és az egészség receptje: a testmozgás Amerikában is, itt Magyarországon is sok a túlsúlyos ember, mondja szemünkbe egy fiatalember, így egyenesen, nem kertelve.

 … Tovább

Cimkefelhő:cukorbetegség (diabétesz) családorvos edukáció elismerés jog kezelés közösség magas vérnyomás megelőzés önellenőrzés piac psziché szakellátás személyes szövődmények táplálkozás társbetegségek testmozgás

Szerző:Szőke Mária

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!