Szerző: Szőke Mária Feltöltés dátuma: 2011.11.22.

Hírek, érdekességek

Mindenfelé olvasgatta, és most elmesélte: Szőke Mária

Illusztráció

Sose vágjuk ketté a fájdalomcsillapítót tartalmazó tapaszt, figyelmeztetnek az orvosok és gyógyszerészek. Először is azért, mert a hatóanyag mennyisége így már nem állapítható meg pontosan, másrészt mert a folyékony vagy nedves gyógyszernek nem szabad közvetlenül bőrünkre kerülnie, mert így akár mérgezést is okozhat.

Télen is együnk friss salátát, lehetőleg olyan keveréket, amelyik tartalmaz jégsalátát, endíviát, a sötétvörös fejes salátát, amit radicciónak hívnak, vagy a gyermekláncfűhöz hasonló rucolát. Ezek mind olyan keserű anyagot tartalmaznak, amely a máj, az epe, a lép, a gyomor és a hasnyálmirigy működését segíti, valamint a hasznos bélbaktériumokat védi. Szinte az összes fontos vitamint és nyomelemet tartalmazza az ezekből összeállított saláta, mindemellett közvetlen hatása van a jó emésztésre, valamint enyhe vízhajtó.

A fokhagyma védi ereinket, csökkenti a vérnyomást és a vérzsírszintet – ami a vérkeringést segíti –, így csökken az infarktus vagy az agyvérzés kockázata – ezt már évek óta tudjuk, kísérletek igazolták. Most ismét bizonyították a baltimore-i (USA) Johns Hopkins Egyetem kutatói. Mindezt a fokhagymában található allicin nevű hatóanyagnak köszönhetjük. Sokan nem szeretik a fokhagyma illatát, de még aki elviseli, annak se kell kilószám fogyasztania, mert a kutatások szerint gyógyító mennyiségben ezt az anyagot csak egy speciális kwai-fokhagyma tartalmazza, tehát ne a piacra, hanem a patikába, drogériába menjünk fokhagyma-készítményért.

Napi egy aszpirintabletta csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát a prehipertenzív (magas vérnyomás előtti, 140/90 Hgmm vérnyomásérték alatti) szakaszban, ám csak akkor, ha este vesszük be – állapította meg Ramon C. Hermida (Vigo Egyetem). A vérnyomás ilyen viszonylag kismértékű emelkedése is figyelmeztető jel a későbbi szív- és keringési betegségek, a stroke kialakulása előtt. Még nem ismerik a kutatók, hogy az aszpirin miért csak este hat kedvezően vérnyomásunkra, de feltételezik, hogy a gyógyszer csak pihenésünk szakaszában lassítja az olyan hormonok termelődését, amelyek a véralvadást segítik.

Látszólag konyhai téma, de hát a jó háziasszonyok tudásukkal védik az egészségünket is. A vágódeszkáról ejtsünk szót, amely lehet fából, de műanyagból is, a lényeg, hogy gyakran vegyünk belőle újat. A kések okozta karcolásokban ugyanis, különösen baromfihús aprításakor, szeletelésekor még fertőtlenítőszeres lemosás után is marad elég sok kórokozó ahhoz, hogy vidáman szaporodhassanak és betegséget okozhassanak. Ne tegyük a vágódeszkát a mosogatógépbe se, a 60 fokos forrázást sok-sok kórokozó túléli, viszont a mosogatógépünket is tenyészetté teszi.

A láb mindig kéznél van – szoktunk élcelődni –, s amikor arra biztatnak az orvosok, hogy mozogjunk minél többet, elsősorban a gyaloglást ajánlják. Mindig vannak új és újabb vizsgálati bizonyítékok, hogy amíg mozogni tudunk, legalább hetente ötször gyalogoljunk, ütemesen sétáljunk egy órát. Lefogyunk, csökken az inzulinigényünk, javul a mozgáskoordinációnk, nő az életkedvünk. Dr. Roy Shephard (Torontói Egyetem, Kanada) vizsgálatsorozata szerint, aki 64 éves kor felett hetente ötször egy órát gyalogol (6 km/órás sebességgel), annak a biológiai kora 12 évvel csökken.

Szőke Mária

Megjelent a diabetes2010/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!