Szerző: Szőke Mária Feltöltés dátuma: 2015.04.30.

Hollywoodban, cukorbetegen

„A diabétesz nekem erőt adott.” Az egzotikus szépségű Oscar-díjas amerikai színésznő, Halle Berry 23 év tapasztalata alapján állítja ezt.

Illusztráció.

Viszontagságos gyerekkora volt, és később se minden csatát ő nyert meg, de mindig volt ereje talpra állni. Sikereit a film-szaklapok is jegyzik, mint az Oscar-díjat (2001), és hogy a James Bond-sorozat legszexisebb főszereplőjének választották. Két válságos házasságán a bulvárlapokban csámcsogtak (a szerelemben sokszor volt peches), de minket leginkább az érdekel: 23 éves kora óta cukorbeteg, amit nyíltan vállal, és sokat tesz nem csak magáért, de sorstársaiért is.

Édesanyja fehér és ápolónő, s amikor fekete édesapjától elvált, Halle négyéves volt, nővére, Heidi pedig hat. Olyan városnegyedbe költöztek, amelyet csupán fehérek laktak, és ezért a színes kislányoknak 1970-ben sok rasszista megjegyzést kellett elviselniük. „Neked erősebbnek kell lenned, mint másnak, te jobb legyél mindenkinél!” – mondta édesanyja, megadva ezzel lánya alapállását egy életre.

Nagyon jó tanuló volt, az iskola életének egyik motorja, és már akkor is feltűnően szép. Tinilányként szépségversenyeket nyert, majd Miss Ohio lett. És mindenekelőtt: színésznő akart lenni.

Amikor New Yorkba költözött, jó szerepet kapott egy tévé-sorozatban. Forgatás éjjel-nappal. Arra sem volt ideje, hogy rendszeresen egyen. Fáradt volt, betegnek, gyengének érezte magát. „Aztán összeestem, hét napig a kórházban nem is tudtam magamról” – mondta. A diagnózis: 1-es típusú cukorbetegség. A szép színésznő is ugyanazt érezte, mint bárki más ilyenkor: oda minden reménye. Csakhogy olyan közösségben dolgozott, amelyik sokat segített az első krízisnél: nem vették el a szerepét, és amint javult az állapota, folytatták a filmforgatást.

Azt minden cukorbeteg tudja, miről szól az élete, akár híres, akár nem: rendszeres injekciózás, az életmód, az étrend megváltoztatása, sok és rendszeres mozgás. Halle Berry is mogyoró és chips helyett friss zöldséget nassol, a menü: sok főzelék, saláta, hal, csirke, soha-soha vörös hús, kevés és nem sok cukrot tartalmazó gyümölcs. Személyi edzőt fogadott (teheti, egy filmért ma már 10 milliót kap, persze dollárban). Súlyzózás, aerobictorna és naponta jóga. Az amerikai filmvilágban alapkövetelmény, legyél tehetséges, szép, kisportolt és makkegészséges. Halle Berry mégsem titkolja cukorbetegségét.

Lelkét is megedzette a betegség kézbentartása – sosem feledkezik meg sorstársairól, bárkik legyenek is. Amikor 2002-ben átvette az Oscar-díjat, első színes bőrű színművésznőként, a Monster’s Ball (Szörnyek keringője címmel játszották nálunk is) című film női főszerepéért, nem meghatott csacskaságokat rebegett el, mint oly sok művésztársa. „A pillanat sokkal jelentősebb, mint az én személyem. Ez üzenet a névtelen és ismeretlen színes bőrű asszonyoknak, hogy számukra is kinyílik egy ajtó.” – mondta.

Hasonlóan nagyra értékelte a közelmúltban kapott kitüntetést önkéntes munkájáért, amelyet a családon belüli erőszak áldozataiért végzett. Évek óta az amerikai Diabéteszes Fiatalok Szövetsége (Juvenile Diabetes Association) kiválóan dolgozó önkéntese. Segíti a fiatalokat, hogy megbékéljenek betegségükkel és sok-sok tudást elsajátítva megharcoljanak vele.

Kétszer vált el, mindkétszer elkeseredve és megtépázva került ki a kapcsolatokból, és későbbi élettársával sem kísérte szerencse, pedig ennek a kapcsolatnak köszönheti, hogy kislánya, Nahla Ariela megszületett. A terhesség alatt Halle már 42 éves volt, ami kora és cukorbetegsége miatt is merész vállalkozásnak tűnt, de minden jól alakult. Kivéve a párkapcsolatot: útjaik már csak a bírósági tárgyalóteremig vezetnek. A gyermeknevelés jogáért harcoltak, ezt az anyának ítélték, de 20 ezer dollárt kell fizetnie volt párjának, havonta!

Mindent megtesz a szép színésznő, hogy tartósan jók legyenek a vércukorértékei, egyre kevésbé függjön sorsa a diabétesztől, hiszen egyik főszerep után a másikat bízzák rá, rengeteget dolgozik. Pihenésre van szüksége, de nyugalmat nehezen talál, amíg mások abból élnek, hogy a hírességekről pletykáljanak a pletykákra éhes olvasóknak. Most jobb időkben reménykedik: október végén jelentették be, hogy szerelmével, egy francia színésszel összeházasodnak, és Halle kislányával együtt Párizsba költözik.

Szőke Mária

Megjelent a diabetes2012/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!