Szerző: Szőke Mária Feltöltés dátuma: 2011.11.22.

Változtassuk meg a cukorbetegséget!

Aki beteg, legyen bármi baja, annak legfőbb óhaja, hogy jól gyógyítsák, jól lássák el az egészségügy rendszerében. A Changing Diabetes (Változtassuk meg a cukorbetegséget) koncepció magában foglalja azokat a programokat, amelyek segíthetnek a jobb minőségű ellátás biztosításában.

Illusztráció

Ennek az alapelvnek a megvalósításához adhat segítséget a Changing Diabetes Barométer nevű újszerű kezdeményezés, amelyet a Novo Nordisk A/S cég indított útjára. Ebben fogalmazták meg a nevezetes hármas jelszót:

1. Mérjük meg! – a legjelentősebb helyi adatokat

2. Adjuk tovább! – az összegyűjtött információkat és tapasztalatokat

3. Fejlesszük! – a diabéteszes betegek ellátását

Máskor is aktuális, de egy nappal a Diabétesz Világnap előtt megtartott sajtótájékoztatón nagyon is fontos volt erről beszélni.

A Changing Diabetes Fórum javaslatai

Szükség van Nemzeti Diabetes Programra, nemzeti szintű és kistérségekre lebontott ajánlásokkal!

A cukorbetegség megelőzése kerüljön bele a népegészségügyi programba!

Alapvető fontosságú, hogy elismerjék: a cukorbetegség problémájának kezelése egészségügyi prioritás!

Szükséges az egységes diabétesz-regiszter kiépítése!

Fontos a diabétesz korai szűrése, a szűrések állami finanszírozása!

A cukorbetegséggel kapcsolatos vakság csökkentésére telemedicinális szűrés javasolt.

Minden újonnan felfedezett cukorbetegnél szakellátó helyen történő konzílium javasolt; elengedhetetlen az alap- és a szakellátás egyeztetése, kölcsönös tájékoztatása.

A cukorbetegség kezelésében használt gyógyszerek jelenlegi támogatási rendszerének megszorítása nem támogatható!

Új termékek esetében az eredményesség legyen a támogatás feltétele, mindenkor a szakmával való egyeztetés alapján!

A cukorbetegség kezeléséhez használt gyógyászati segédeszközök esetében a 2009. augusztus 16-át megelőző gyakorlat visszaállítása javasolt! A segédeszköz-ellátás terén az intenzív inzulinkezelés két formájában alkalmazott gyakorlat egységesítése javasolt!

A diabéteszellátásban finanszírozási ösztönzőkre, valamint a protokollok és az adatok rendszeres felülvizsgálatára van szükség, minden esetben szakemberek bevonásával!

Legyenek területi lefedettségben kiemelt diabétesz-centrumok, minimumfelszereltséggel, a szükséges források megjelölésével!

A diabéteszellátás minden szintjén a betegutak ésszerű szabályozása javasolt!

Javítandó a betegoktatás, valamint a dietetikai képzések támogatásának jelenlegi gyakorlata! Elengedhetetlen a dietetikus szakemberek munkájának elismerése és bekapcsolása a finanszírozásba!

A finanszírozási adatok mérési célokra történő felhasználása indokolt, jelezve a rendszer hibáit, a fejlesztési lehetőségeket. Ehhez munkacsoport felállítására van szükség!

A diabéteszprevenció kerüljön a népegészségügyi programba és rendeljenek hozzá anyagi forrásokat!

A megelőzés szemléletének legszélesebb körű terjesztése indokolt, a közszolgálati média szerepvállalásának kibővítésével!

E lap olvasói − cukorbetegek és hozzátartozóik – már tudják, mégis leírom az adatot, amely az átlag olvasót valósággal sokkolja: hazánkban a lakosság 7,6 százaléka cukorbeteg és minden diabéteszesre számíthatunk még egy, eddig fel nem ismert beteget vagy beteg-jelöltet. Nincs az a járvány, ami ilyen rohamosan terjed, az előrejelzések szerint 2025-re már hazánk lakosainak 11,2 százaléka lesz diabéteszes!

Aki már küzd ezzel a nem gyógyítható, de féken tartható kórral, az segíteni tud példával és jó tanáccsal azoknak, akik veszélyeztetettek, de még nem értik, mi történhet velük. Összefogással, felvilágosítással, az információk átadásával sokat segítünk a megelőzésben. Ezalatt talán magunkat is meggyőzzük, hogy a szabályokat betartva, gondosan mérve vércukorszintünket és a gyógyszert vagy az inzulint értően adagolva, gondozóinkra, orvosainkra támaszkodva magunk is úrrá lehetünk a betegségen! A szakembereknek is ez a célja, ezért folynak a kutatások, ezért alakítanak nemzetközi munkacsoportokat.

A sajtótájékoztatón Morten Vaupel, a Novo Nordisk Hungária Kft. ügyvezető igazgatója foglalta össze a Changing Diabetes kezdeményezés céljait:

  • kiemelt figyelmet biztosítani a cukorbetegeknek,
  • minőségi ellátást nyújtani mindenkinek,
  • megállítani a diabétesz gyors ütemű terjedését!

A Novo Nordisk mint kezdeményező az idén 10 ezer résztvevőt fogadott (Budapesten, Miskolcon és Debrecenben) szűrőkamionján és életmód-tanácsadásain. Része volt abban is, hogy a Magyar Diabetes Társaság szervezésében a Changing Diabetes Fórumon hazánk vezető szakemberei, szakmai szervezetek, a döntéshozók és a magyar betegszervezetek képviselői közösen dolgoztak ki javaslatokat a cukorbetegség magyarországi terjedésének meggátolására.

Dr. Vándorfi Győző főorvos (Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt., Belgyógyászati, Diabetes és Anyagcsere Centrum) a már idézett diabéteszes számadatokon kívül elmondta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár természetbeni kiadásainak 13 százaléka a cukorbetegekre megy el, a cukorbetegség és szövődményeinek költsége már ma is a nemzeti össztermék (GDP) 0,65 százaléka. A betegségek azon túl, hogy az embereknek szenvedést okoznak, a világon mindenütt nemzetgazdaságot befolyásoló tényezővé váltak. A cukorbetegség pedig különösen. Ma minden korszerű eszköz és kezelési lehetőség elérhető hazánkban, de az ellátáshoz jutás területenkénti megoszlása egyenetlen. Mind a szűrés, mind az alap- és szakellátás, a betegoktatás finanszírozása elégtelen más szakmákhoz képest és önmagában is. A betegszervezetek tevékenysége nem elég hatásos, a veszélyeztetettek és a betegek nem elég motiváltak, mivel szövődménymentesen a betegség nem fáj.

Prof. dr. Winkler Gábor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, a fővárosi Szent János Kórház II. Belosztályának osztályvezető főorvosa annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az egész társadalom figyelme összpontosuljon a diabéteszre, hiszen a cukorbetegség előállapotában lévőkkel együtt már milliókról van szó. Szükséges a Nemzeti Diabetes Program megalkotása és a betegség jelentőségének elismerése: ma a szív- és érrendszeri betegségek programjában szerepel a cukorbetegség. Szükséges a diabetológus szakma elismerése! Bejelentette, hogy a közelmúltban átfogó vizsgálatra, 8 ezer páciens állapotfelmérésére került sor, kérdőívek alapján és laboratóriumi meghatározással. A háziorvosok együtt dolgoztak a szakellátásban dolgozókkal. A programot és az eredményeket bemutatták az egészségügyi miniszternek, aki jövőre egy még szélesebb körű vizsgálatot és országos prevenciós programot ígért. (A diabétesz előtti állapotot csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kiszűrni, ezt ma nem finanszírozza az OEP.)

Winkler professzor kiemelte, hogy a Changing Diabetes program azért is nagy jelentőségű, mert együttes munkát feltételez a betegek, a betegszervezetek és a szakemberek, gyógyítók között. A cél pedig az elnevezésből kiolvasható: Változtassuk meg a cukorbetegséget!

Szőke Mária

Megjelent a diabetes2009/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!