Diabetes és Hypertonia Magazin
Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona
A WHO a következő szakaszokra osztja fel az időskort: áthajlás kora (50–60 év) – idősödés kora (60–75 év) – időskor (75–90 év) – aggkor (90–100 év) – matuzsálemi kor (100 év felett). Hogy meddig élünk, sok tényezőtől függ, többek között a táplálkozástól.
Tovább
Diabéteszegyesületek
Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona
1981. december 15-én a Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézeti diabetológiai ambulanciájának felügyeletével és a Budakeszi Nagyközségi Tanács VB segítségével, Pest megyében elsőként tartott összejövetelt és azóta is működik a Budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központban a Diabetes Klub.
Tovább
Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona
Világszerte megfigyelhető, hogy a lakosság egyre nagyobb része lesz „szép” korú. Az ENSZ előrejelzése szerint a XXI. század közepére Európa lakosságának 36–37 százaléka lesz 60 évnél idősebb. Magyarországon 2011-ben a KSH adatai szerint a lakosság 23,45 százaléka múlt el 60 éves.
Tovább
Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona
Ha egy diabéteszes nem kap étrendjére vonatkozóan tanácsokat orvosától, vagy csak annyit kap útravalóul, hogy ügyeljen étkezésére és fogyjon le – mit tehet?
Tovább
Hogyan vásároljunk július 20. után?
Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona
A „diabetikus” élelmiszerjelölést megszüntető EU-rendelet 2013. június 29-én jelent meg, és 2013. július 20-án lépett hatályba. A jogszabályt 2016. július 20-tól kötelező alkalmazni, vagyis az elmúlt három év alatt lehetett felkészülnünk az átállásra.
Tovább
A testtömegcsökkentés problémája diabéteszesek esetében
Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona
Közismert, hogy a 2-es típusú diabéteszben szenvedők 80-90 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Hazánkban, 11 diabétesz-centrumban végzett vizsgálat szerint az 1-es típusú diabéteszes cukorbetegek kb. 1/3-ában is előfordul az inzulinrezisztenciával járó hasi típusú elhízás. Ez sajnos azt jelenti, hogy az 1-es típusú cukorbetegek (akik eddig az „egészséges” diabéteszesek csoportját képezték) egy része is hasonló szövődményekkel – infarktus, agyvérzés, érszűkület stb. – veszélyeztetett, mint a nagyobb létszámú 2-es típusú cukorbetegek. A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében minden cukorbeteg étrendi kezelésének egyik legfontosabb célja a testtömeg normalizálása.
Tovább
A glikémiás index és más diétás problémák
Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona
A múlt év vége felé hosszú és nagy tudásról, tapasztalatról tanúbizonyságot tevő levél érkezett szerkesztőségünkbe. Tudjuk, a buta ember hiszi azt, hogy mindent tud, az okos ember érzi úgy, hogy keveset. Forró Lajos körmendi sorstársunk sok diétával kapcsolatos kérdést tett fel. Szakértőnk próbál meg válaszolni e kérdésekre a lap hasábjain – párbeszédükből sokan és sokat tanulhatunk.
Tovább
Étkezzünk mától egészségesebben!
Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona
Ha evésünk szabályozásába akarunk „belenyúlni”, fontos tudnunk, hogy miért is eszünk. Az elsődleges cél az lenne, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű energiát adó (fehérje, zsír, szénhidrát) és energiát nem adó (vitaminok, ásványi anyagok és egyéb mikroelemek) tápanyagot adjunk a szervezetünknek.
Tovább
Étkezzünk mától egészségesebben!
Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona
Ha evésünk szabályozásába akarunk „belenyúlni”, fontos tudnunk, hogy miért is eszünk. Az elsődleges cél az lenne, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű energiát adó (fehérje, zsír, szénhidrát) és energiát nem adó (vitaminok, ásványi anyagok és egyéb mikroelemek) tápanyagot adjunk a szervezetünknek.
Tovább
Az orvos válaszol
Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona
„Bocsánatot kérek a zavarásért, de kérem, segítsenek. Két éve lettem cukorbeteg, a diétát szigorúan tartom. Igyekszem mindent megtanulni, ami ahhoz kell, hogy rendben legyenek a cukraim. De van valami, amit képtelen vagyok megtanulni: a glikémiás indexet.
Elméletben tudom, hogy azt jelenti, az adott étel milyen gyorsan emeli meg a vércukromat. De nem tudom, a diétám összeállításakor ezt hogyan vegyem figyelembe. Kérem, adjanak tanácsot. Ebédre 50 gramm, vacsorára 35 gramm szénhidrátot javasolt az orvos. Ha példákkal magyarázná el valaki, talán végre megérteném, hogyan állítsam össze az étrendemet úgy, hogy erre a bonyolult dologra is figyeljek.”
Tovább
Vitaminok, ásványi anyagok – táplálékkiegészítők
Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona
A étrendi tanácsadások során az energiát adó tápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) fogyasztásával kapcsolatban adunk elsősorban tanácsokat. A diabétesz olyan anyagcsere-betegség, amely a szénhidrátok feldolgozásával kapcsolatos, de fontos szerepe van a fehérjék és zsírok megfelelő fogyasztásának is a szövődmények megelőzése szempontjából. Mivel mennyiségileg – energia, szénhidrát szempontjából – meghatározott az étrend, központi kérdés, hogy hogyan állítható össze a napi menü. Ritkábban, vagy csak érintőlegesen esik szó az energiát nem adó, de nélkülözhetetlen vitaminokról és ásványi anyagokról. Napjainkban, amikor egyre több olyan készítmény jelenik meg, amely ezeket tartalmazza, óhatatlanul felmerül a kérdés: szükségünk van nekünk ezekre? Együk vagy ne együk?
Tovább
Mit nézzünk, mit együnk?
Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona
A cukorbetegek étrendje az egészségeseknek javasolt táplálkozásra épül. Mivel kezelésük alapja a meghatározott energia- és szénhidrátmennyiség, ezekhez kell(ene) igazítani az elfogyasztható fehérje és zsír mennyiségét. Az étrend összeállításának ez a legnehezebb része. Miért? Mert mi nem kalóriát, fehérjét és szénhidrátokat eszünk, hanem pörköltöt tésztával, szalámis szendvicset stb.
Tovább