Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Táplálkozási ajánlások 50 év felettieknek

Táplálkozási ajánlások 50 év felettieknek

Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona

Világszerte megfigyelhető, hogy a lakosság egyre nagyobb része lesz „szép” korú. Az ENSZ előrejelzése szerint a XXI. század közepére Európa lakosságának 36–37 százaléka lesz 60 évnél idősebb. Magyarországon 2011-ben a KSH adatai szerint a lakosság 23,45 százaléka múlt el 60 éves.

 Tovább

Diétás tanácsok dzsungelében

Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona

Ha egy diabéteszes nem kap étrendjére vonatkozóan tanácsokat orvosától, vagy csak annyit kap útravalóul, hogy ügyeljen étkezésére és fogyjon le – mit tehet?

 Tovább
Megszűnik a „diabetikus” termékjelölés

Hogyan vásároljunk július 20. után?

Megszűnik a „diabetikus” termékjelölés

Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona

A „diabetikus” élelmiszerjelölést megszüntető EU-rendelet 2013. június 29-én jelent meg, és 2013. július 20-án lépett hatályba. A jogszabályt 2016. július 20-tól kötelező alkalmazni, vagyis az elmúlt három év alatt lehetett felkészülnünk az átállásra.

 Tovább
Diétázunk? Diétázzunk!

A testtömegcsökkentés problémája diabéteszesek esetében

Diétázunk? Diétázzunk!

Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona

Közismert, hogy a 2-es típusú diabéteszben szenvedők 80-90 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Hazánkban, 11 diabétesz-centrumban végzett vizsgálat szerint az 1-es típusú diabéteszes cukorbetegek kb. 1/3-ában is előfordul az inzulinrezisztenciával járó hasi típusú elhízás. Ez sajnos azt jelenti, hogy az 1-es típusú cukorbetegek (akik eddig az „egészséges” diabéteszesek csoportját képezték) egy része is hasonló szövődményekkel – infarktus, agyvérzés, érszűkület stb. – veszélyeztetett, mint a nagyobb létszámú 2-es típusú cukorbetegek. A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében minden cukorbeteg étrendi kezelésének egyik legfontosabb célja a testtömeg normalizálása.

 Tovább

A glikémiás index és más diétás problémák

A dietetikus válaszol

Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona

A múlt év vége felé hosszú és nagy tudásról, tapasztalatról tanúbizonyságot tevő levél érkezett szerkesztőségünkbe. Tudjuk, a buta ember hiszi azt, hogy mindent tud, az okos ember érzi úgy, hogy keveset. Forró Lajos körmendi sorstársunk sok diétával kapcsolatos kérdést tett fel. Szakértőnk próbál meg válaszolni e kérdésekre a lap hasábjain – párbeszédükből sokan és sokat tanulhatunk.

 Tovább

Étkezzünk mától egészségesebben!

Ne holnaptól diétázzunk! – II.

Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona

Ha evésünk szabályozásába akarunk „belenyúlni”, fontos tudnunk, hogy miért is eszünk. Az elsődleges cél az lenne, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű energiát adó (fehérje, zsír, szénhidrát) és energiát nem adó (vitaminok, ásványi anyagok és egyéb mikroelemek) tápanyagot adjunk a szervezetünknek.

 Tovább

Étkezzünk mától egészségesebben!

Ne holnaptól diétázzunk! – I.

Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona

Ha evésünk szabályozásába akarunk „belenyúlni”, fontos tudnunk, hogy miért is eszünk. Az elsődleges cél az lenne, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű energiát adó (fehérje, zsír, szénhidrát) és energiát nem adó (vitaminok, ásványi anyagok és egyéb mikroelemek) tápanyagot adjunk a szervezetünknek.

 Tovább

Az orvos válaszol

A glikémiás index gyakorlati alkalmazása

Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona

„Bocsánatot kérek a zavarásért, de kérem, segítsenek. Két éve lettem cukorbeteg, a diétát szigorúan tartom. Igyekszem mindent megtanulni, ami ahhoz kell, hogy rendben legyenek a cukraim. De van valami, amit képtelen vagyok megtanulni: a glikémiás indexet.
Elméletben tudom, hogy azt jelenti, az adott étel milyen gyorsan emeli meg a vércukromat. De nem tudom, a diétám összeállításakor ezt hogyan vegyem figyelembe. Kérem, adjanak tanácsot. Ebédre 50 gramm, vacsorára 35 gramm szénhidrátot javasolt az orvos. Ha példákkal magyarázná el valaki, talán végre megérteném, hogyan állítsam össze az étrendemet úgy, hogy erre a bonyolult dologra is figyeljek.”

 Tovább

Vitaminok, ásványi anyagok – táplálékkiegészítők

Téli vitaminpótlás

Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona

A étrendi tanácsadások során az energiát adó tápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) fogyasztásával kapcsolatban adunk elsősorban tanácsokat. A diabétesz olyan anyagcsere-betegség, amely a szénhidrátok feldolgozásával kapcsolatos, de fontos szerepe van a fehérjék és zsírok megfelelő fogyasztásának is a szövődmények megelőzése szempontjából. Mivel mennyiségileg – energia, szénhidrát szempontjából – meghatározott az étrend, központi kérdés, hogy hogyan állítható össze a napi menü. Ritkábban, vagy csak érintőlegesen esik szó az energiát nem adó, de nélkülözhetetlen vitaminokról és ásványi anyagokról. Napjainkban, amikor egyre több olyan készítmény jelenik meg, amely ezeket tartalmazza, óhatatlanul felmerül a kérdés: szükségünk van nekünk ezekre? Együk vagy ne együk?

 Tovább

Mit nézzünk, mit együnk?

A dietetikus válaszol

Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona

A cukorbetegek étrendje az egészségeseknek javasolt táplálkozásra épül. Mivel kezelésük alapja a meghatározott energia- és szénhidrátmennyiség, ezekhez kell(ene) igazítani az elfogyasztható fehérje és zsír mennyiségét. Az étrend összeállításának ez a legnehezebb része. Miért? Mert mi nem kalóriát, fehérjét és szénhidrátokat eszünk, hanem pörköltöt tésztával, szalámis szendvicset stb.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!