Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona Feltöltés dátuma: 2022.08.29.

Diabéteszegyesületek

40 éves a Korányi Diabetes Klub

1981. december 15-én a Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézeti diabetológiai ambulanciájának felügyeletével és a Budakeszi Nagyközségi Tanács VB segítségével, Pest megyében elsőként tartott összejövetelt és azóta is működik a Budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központban a Diabetes Klub.

Illusztráció

Bár az ünneplés a tavalyi év végén lett volna aktuális, a vírushelyzet miatt májusra időzítettük a 40 éves jubileumi megemlékezést. A klub megalapítói – prof. dr. Halmos Tamás, dr. Kautzky László és dr. Vértes László – az első alkalomtól kezdve nagy hangsúlyt fektettek a cukorbetegség megismertetésére, hogy a klub tagjai hatékonyabban tudjanak részt venni a kezelésben. Ami persze nem csak a gyógyszeres, illetve inzulinkezelést jelenti, hanem az „életmódterápiát” (étrend és mozgás) is.

Az 5 éves jubileumi rendezvényen tartottunk először étrendi bemutatót és kóstolót, élelmiszeripari cég segítségével. Mivel ennek nagy sikere volt, éveken keresztül több élelmiszeripari cég (tejgyár, kenyérgyár, diétás termékek forgalmazói) támogatásával folytattuk a bemutatókat. A ’90-es évek elejétől pedig, amikor már az élelmiszeripar nem tudott támogatni bennünket, a gyógyszerforgalmazók segítettek anyagilag a rendezvények lebonyolításában.

1994 óta a klubfoglalkozásokon vércukor- és vérnyomásmérést is végzünk, a 77 Elektronika Kft. támogatásával. Évek óta alkalmanként végzünk koleszterinmérést is, ezt most a jubileumi rendezvényre időzítettük.

A rendszeresen elhangzó orvosi, dietetikusi előadások vagy kapcsolódtak a szponzoráló cég termékéhez, vagy aktuális újdonságokról szóltak. Voltak spontán témájú „Önök kérdeznek – mi válaszolunk” foglalkozások is, illetve diabéteszes totó, hogy az előadók kapjanak visszajelzést arról, mennyire hatékony az oktatás. Az alapító orvosok után, az elmúlt évtizedben dr. Szilágyi Ruth és dr. Mihály Éva diabetológus főorvosok segítik a klub oktatómunkáját.

Jubileumi rendezvényünket megtisztelte jelenlétével dr. Győri Ottília Budakeszi polgármestere, aki nagyra becsüli a klub edukációs munkáját és szűrővizsgálatait. A klubtagok nagy örömére rendezvényünkön részt vett prof. dr. Halmos Tamás is, aki előadásában felhívta a figyelmet nem csak a cukorbetegség szövődményeinek, hanem magának a cukorbetegség kialakulásának megelőzésére is, amihez nélkülözhetetlen az egészséges életmód: kiegyensúlyozott táplálkozás és mozgás.

A következő két előadás a bélflóráról szólt. Nem csak azt tudhatták meg az érdeklődők, hogy miért fontos a cukorbetegségben a bélflóra összetétele, hanem azt is, hogyan befolyásolható táplálkozással, pre- és probiotikumok fogyasztásával.

Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikus, prevenciós, élelmezés és táplálkozás-egészségügyi szakértő

Megjelent a diabetes2022/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!