Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona Feltöltés dátuma: 2016.12.15.

Diétás tanácsok dzsungelében

Ha egy diabéteszes nem kap étrendjére vonatkozóan tanácsokat orvosától, vagy csak annyit kap útravalóul, hogy ügyeljen étkezésére és fogyjon le – mit tehet?

Van, aki semmit nem tesz, még a kapott étrendi ajánlásokat tartalmazó füzetet sem olvassa el. Esetleg kevesebbet eszik (kérdés, hogy mihez képest), vagy kiiktatja étrendjéből a cukrot.

Vannak, akik átesnek a ló túlsó oldalára, és kihagyják étrendjükből az édesítésre használt cukrot, és egyéb cukor- és keményítőforrásokat: gyümölcsöt, tejet, tésztát, rizst, burgonyát, lisztet és liszttel készült termékeket (bár a zsömlét nem biztos!). És ezzel elveszítik ezeknek az összetevőit is, a bennük található vitaminokat és ásványi anyagokat.

Gyakori, hogy a frissen felfedezett cukorbeteg a környezetében talál valakit – mivel már népbetegség a cukorbetegség –, aki adhat (és ad is!) tanácsokat. Ha az illető „súlyos” cukorbeteg, azaz inzulinnal kezelt, hitelesebbnek tűnik.

A dietetikus a táplálkozástudomány és a dietetika területén szerzett felsőfokú végzettséggel rendelkező személy, akit a nemzeti kormányzati szervek elismernek. A dietetikus a táplálkozástudományt egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. Feladata a betegélelmezésen és közétkeztetésen túl táplálkozási tanácsadás nyújtása a gyógyítás különböző területein, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése, vagyis a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése a lakossággal. A szakemberek a táplálkozástudomány minden szegmensében jelen vannak, a kutatás és a prevenció területén, a fekvőbeteg-intézményekben, a járóbeteg-szakellátásban, a szociális szférában, az élelmiszeripari cégeknél, a wellness- és fitness-centrumokban, a gyógyszállodákban, a vendéglátásban, az oktatásban, és egyre többen a magánpraxisban is.

A Táplálkozástudományi Társaság konferenciáján hallottam: egy felmérésben részt vevőknek a 20 százaléka mondta, hogy egészségesen táplálkozik, de 5 százalék volt, aki valóban úgy is étkezett.

Napjainkban már mindenki ért a táplálkozáshoz. Olvastam a nyers étrend előnyeiről okleveles gépészmérnöktől, táplálkozási tanácsokat adnak edzők, étrend-kiegészítőket forgalmazó táplálkozási tanácsadók (bármilyen szakmával). Szinte hetente jelennek meg könyvek a fogyás – és most már a cukorbetegség – témájához kapcsolódva. Trendi, jól hangzó nevekkel – vércsoport-diéta, low carb, paleo –, trendi, jól hangzó összetevőkkel – kókuszzsír vagy olaj (magas telített zsírtartalommal), alacsony szénhidráttartalmú lisztek (de mennyi az energia-, fehérje- és zsírtartalmuk?).

Adnak tanácsokat egészségügyi végzettségű „táplálkozási szakemberek” is. Olvastam már étrendi tanácsokat az egyik patikai lapban gyógyszerésztől (pedig ezt egy laikus hitelesnek gondolja!), napilapban paleo étrend iránt elkötelezett orvostól.

Teljesen megdöbbentem, amikor diabetológiai szakápolók azzal indokolták, hogy táplálkozási tanácsokat adnak a betegeknek, mert én tanítottam nekik a dietetikát. Igaz, hogy csak a diabéteszről szólt az oktatás, és csak 24-26 órában, hogy ismerjék meg a négy éven át tanuló dietetikus – a hiteles táplálkozási szakember, akinek kompetenciája a beteg emberek étrendi oktatása – munkáját.

Van pozitív tapasztalatom is. Közel húsz éve történt, hogy a főiskolán oktató dietetikus kolléganőm felhívott, hogy menjek, beszéljek a dietetikushallgatóknak a diabéteszes étrendről, mert Halmos professzor úr az orvosi rész oktatása után közölte, hogy az étrend oktatása a dietetikusok kompetenciája.

Mi bizonyítja, hogy valaki „hiteles” táplálkozási szakember? Ahogy az orvosoknak van pecsétszáma, úgy minden szakdolgozónak – ápolónak, gyógytornásznak, dietetikusnak stb. – van regisztrációs száma. Fekvő- és járóbeteg-ellátásban (kórházak, klinikák, szakambulanciák) feltétel a nyilvántartási igazolvány megléte és érvényessége.

Amikor egy dietetikushallgató végez a főiskolán, ha betegellátásban szeretne elhelyezkedni, kezdeményeznie kell, hogy nyilvántartásba vegye az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK). Adatai bekerülnek a nyilvántartásba, ahol bárki utánanézhet (https://kereso.enkk.hu). Kap egy öt évre szóló működési nyilvántartási igazolványt, azaz „regisztrált” táplálkozási szakember lesz. Nem szakértő! Ahhoz már „némi” gyakorlat is szükséges. Azt, hogy valaki szakértő lehet-e, ugyanez a központ a beadott részletes szakmai önéletrajz alapján dönti el. Ha igen, neve bekerül a szakértők – interneten szintén elérhető – adatbázisába.

Lássuk, mi a helyzet a médiával! A hitelességre adó média (tv vagy újság) táplálkozással kapcsolatos kérdésekben egyre gyakrabban dietetikusokat kérdez meg. Akinek a szenzáció számít, másokat is… Mi a helyzet az internettel? Jó dolog, hogy bárminek gyorsan utána lehet nézni, rossz, hogy egymásnak ellentmondó információkat kaphatunk. Hogyan döntheti el egy táplálkozási alapismeretekkel nem rendelkező cukorbeteg, hogy kinek van igaza?

Néhány dolgot megtehet. Nézze meg, hogy ki írta a cikket, vagy milyen forrásra hivatkozik. Utána lehet nézni a szerzőnek, a forrásnak, és hogy a hír egyszeri tapasztalat, vagy többszörösen bizonyított eredmény. Ilyenkor esetleg kiderül, hogy számos tanulmány bizonyítja, a hír mégsem igaz. Ha nincs se név, se hivatkozás, akkor még az is előfordulhat, hogy egy újságíró – akinek valószínűleg nincs még egészségügyi végzettsége sem – összeollózott anyaga a cikk.

Néhány éve olvastam, hogy amíg nem volt inzulin, szénhidrátszegény étrendet – azaz paleót – adtak az 1-es típusú cukorbetegeknek, az volt az egyetlen „gyógymód”. Igazán kár, hogy a szerző nem osztotta meg az olvasókkal, hogy ezek a betegek fiatalon, ketoacidózisban, anorexiásokhoz hasonló testalkattal haltak meg.

Azok a táplálkozásról, diabéteszről szóló cikkek, amelyeknek a végén „rendelje meg a terméket, könyvet” szerepel, üzleti célúak. Volt már olyan, amely dietetikusra hivatkozott, válaszul az MDOSZ közleményt adott ki, hogy adott nevű, regisztrált dietetikus nincs is a szakmában. Lehet tájékozódni az interneten keresztül, de érdemes utánanézni, hogy a leírtak hiteles forrásból származnak-e.

Ha a leírtak fényében valakinek táplálkozással kapcsolatos kérdése lesz, javaslom, kérdezzen meg dietetikust, akár a Diabetes magazin szerkesztőségén keresztül, vagy településéhez közel kereshet az Országos Dietetikus Címtárban: http://dietetikuskereso.mdosz.hu

Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikus, prevenciós, élelmezés és táplálkozás-egészségügyi szakértő

Megjelent a diabetes2016/6. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!