Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona Feltöltés dátuma: 2011.11.24.

Étkezzünk mától egészségesebben!

Ne holnaptól diétázzunk! – II.

Ha evésünk szabályozásába akarunk „belenyúlni”, fontos tudnunk, hogy miért is eszünk. Az elsődleges cél az lenne, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű energiát adó (fehérje, zsír, szénhidrát) és energiát nem adó (vitaminok, ásványi anyagok és egyéb mikroelemek) tápanyagot adjunk a szervezetünknek.

Naponta hányszor étkezzünk?

Az egészséges táplálkozási ajánlások egyik javaslata, a napi többszöri (4–6) étkezés. Talán mindenki hallott már a mediterrán étrendről, amelynek szív- és érrendszeri védő hatása van. Még abban is azt javasolják, hogy legalább négyóránként kellene enni. Ezek az ajánlások nem mondanak ellen a diabétesz, vagy a testsúlycsökkentés alapelveinek, ha helyesen értelmezzük. Dietetikailag ugyanis étkezésnek számít egy alma vagy 2 dl tej is, amit általában az emberek nem neveznek étkezésnek. Főleg a tejet nem, hiszen azt isszuk.

Tehát a cukorbetegségben javasolt 5-6 étkezés valójában: reggeli-ebéd-vacsora, 2-3 egyéb „étkezéssel” (valójában ez lehet evés vagy ivás is). Közti étkezésnek elsősorban a gyümölcs vagy zöldség javasolt (ezekben van a legkevesebb energia), esetleg rostos gabonatermék (korpás keksz, cukormentes háztartási keksz, Abonett, Dexi, puffasztott rizs vagy búza) 10–20 g szénhidrátmennyiségben. Természetesen a gyógyszeres vagy inzulinkezelést figyelembe véve, hiszen az étkezések száma függ a kiegészítő kezeléstől is.

Humán inzulin mellett hatszor kell étkezni, az étkezések 2,5-3 óránként kövessék egymást. Analóg inzulinnál a 3 főétkezés javasolt, de 1-2 plusz étkezés beiktatható 5–10 g szénhidráttartalmú alacsony glikémiás indexű élelmiszerből (zöldség, egyes gyümölcsök). Elhízott cukorbetegeket gyakran azért állítanak analóg inzulinra, hogy kevesebb étkezéssel könnyebben tudják összeállítani az alacsonyabb energiatartalmú étrendet. Ne „kelljen” közti étkezésre szendvicset, diabetikus édességet enniük.

A gyógyszeres kezelés nagyon sokféle lehet, az étkezések számáról konzultáljanak az orvossal és a dietetikussal!

Milyen funkciót szolgál az aktuális evés-ivás?

Éhség: a jóllakottság és teltségérzet nem energia vagy szénhidrát függvénye, hanem a gyomortelítettségé. Fogyasszunk nagy mennyiségű, de kis energiatartalmú élelmiszereket, például roston sült vagy párolt zöldségeket, salátákat. Három dkg kenyér – amelyre általában még teszünk valamit – helyett fogyasztható 3 db Abonett vagy Dexi, teával vagy limonádéval. A sok zöldséget tartalmazó levesek is laktató hatásúak.

Rágási kényszer: a megszokott ropi vagy 1-2 dkg-nál több olajos magvak (mogyoró, mandula, dió) helyett rágcsáljunk sárgarépát vagy uborkát. Fél kígyóuborka körülbelül 15 dkg, amelynek még az energiatartalma is elhanyagolható.

Édességigény: a diabetikus csokoládé és sütemény is 5–600 kcal/10 dkg. Nem javasolt túlsúly esetén a fogyasztásuk, vagy csak fokozott mozgás előtt jutalmazhatjuk magunkat 2-3 dkg mennyiségig. Nem vagyok híve a light üdítőknek, de azokban csak 2 kcal van egy dl-ben. Ha édességre vágyunk, iszogassunk belőlük. Lehet választani az ásványvízalapú, vitaminozott üdítőket azok helyett, amelyekben semmi értékes anyag nincsen.

Sok a gyomorsav: a rostos gabonatermékek savkötő hatásúak. Analóg inzulin esetén keményítőtartalmuk miatt nem javasolt a fogyasztásuk, inkább kevés zsírszegény sajt vagy egy főtt tojás.

Valami finomat szeretnék enni: Ezt a helyzetet lehetőleg kerüljük! Végigvándorolhatunk az ízeken – közben akár 1000 kcal-t is elfogyasztva –, de ritkán fogjuk azt érezni, hogy megtaláltuk azt, amire vágytunk.

Energia és szénhidrát

Ideális helyzetben az energia 50 százaléka a szénhidrátmennyiség. A 180 g szénhidráttartalmú étrend esetén 1475 kcal javasolt. Egy ilyen étrend összeállítása, pláne hosszú távon, nagyon nehéz. Elsősorban zöldségeket, főzeléket, gyümölcsöt és rostos gabonaterméket tartalmazhat, mérsékelt mennyiségű fehérjeforrással (gépsonka, főtt sovány hús, sovány tejtermék), minimális zsiradékkal.

A lazítás egyetlen „kiskapuja” a mozgás. Ha több energia használódik el, lehet „pótolni”. Beépíthető a zalai, virsli is, vagy elfogyasztható akár egy rántott hús salátával. (Azért az ajánlott szénhidrátmennyiségeket tartani kell!) Egy sült burgonyáért vagy majonézes salátáért sokat kell fizikailag küzdeni, ha eredményes fogyásra törekszünk. Lényeges, hogy evés után következzen a „égetés” (mozgás). Eszünk, égetünk. Eszünk, égetünk.

És természetesen nem bőséges étkezéssel zárjuk a napot, hanem „vacsorázunk, mint a koldus”. Ha ez mégsem jött össze, tegyünk egy esti tempós sétát. Ne feledjük! Száz évvel ezelőtt azért ehettek akár szalonnát is elhízás nélkül, mert hajnaltól napnyugtáig fizikai munkát végeztek.

A legkritikusabb fő étkezés a reggeli. Hiszen hiába mondja a közmondásunk, hogy „reggelizzünk, mint a király”, a mondás az energiatartalomra vonatkozik. A reggelire ajánlott 25–35 g szénhidrátba nem fér sok bele, főleg, ha tejet is iszunk. Egy deci tej és egy deka kenyér is kb. 5 g szénhidrátot tartalmaz. A diabetológusok közül sokan nem javasolják a tej fogyasztását reggel, ennek ellenére vannak, akik ragaszkodnak hozzá. Lényeges, hogy aszerint kell a gyomrunkkal alkut kötni, hogy tejet is szeretnénk inni kisebb kenyérrel, vagy az 5–7 dkg kenyér a fontosabb. Energiát spórolhatunk, ha odafigyelünk a fehérjeforrások és zsiradékok mennyiségére is.

Mennyit fogyjunk, mennyi idő alatt?

A legkritikusabb kérdés! „Ideális” az lenne, ha holnap normális testsúllyal ébrednénk fel. Ez persze csak álom. Egy kilogramm zsírszövet-csökkenéshez 7000 kcal-t kell megspórolnunk. Ha gyorsan szeretnénk fogyni, szembe kell nézni azzal, hogy a leadott kilók 60–70 százaléka nem zsírszövet, hanem izomszövet, víz stb. Ha havi 1-2 kg-ot fogyunk, annak kb. 70 százaléka lesz a zsírszövetveszteség. Tehát bármilyen nehéz, a testsúlycsökkentés üteme lassú kellene hogy legyen. Ennek vannak előnyei is, könnyebben tartható be hosszú távon is az étrend, becsempészhetők azok az ételek is kis mennyiségekben, amelyekről nem tudunk vagy nem akarunk lemondani. Közben kialakíthatók olyan egészséges táplálkozási szokások, amelyeket a fogyás után is megtarthatunk, így kisebb a visszahízás veszélye.

Cél: fél-egy év alatt a jelenlegi testtömeg 5–10 százalékát leadni. Tehát egy 100 kg-os páciensnek 5–10 kg-t kellene fogyni fél–egy év alatt.

Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikus, prevenciós, élelmezés és táplálkozás-egészségügyi szakértő

Megjelent a diabetes2010/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!