Hétvégi napközis tábor Egerben

Július 10-én délelőtt találkoztunk a Cukorbetegek Egri Egyesülete Dobó téri tanácsadó klubjában, bemutatkoztunk, ismerkedtünk. A táborban 15 fő vett részt, 10 gyerek, 2 felnőtt kísérő és 3 egyesületi vezető.

Kerekasztal-beszélgetés kezdődött a több évtizedes cukorbeteg múlttal rendelkező egyesületi vezetők irányításával és a szülők bevonásával betegségünkről: ki hogy érzi magát, milyen problémái, milyen jó és rossz tapasztalatai vannak, ki milyen segítséget szeretne és mit vár ettől a hétvégétől? Ebéd után közösen elkészítettük a vendégváró diétás falatokat, mert délután vendégeink érkeztek, dr. Czeglédi Marianna gyermek- és ifjúsági diabetológus és férje, dr. Domboróczki Zsolt belgyógyász, diabetológus, akik válaszoltak a kérdéseinkre. Bemutattuk saját kis diabétesz-múzeumunkat, azokkal az eszközökkel és módszerekkel, ahogyan 40–45 éve kezelték a cukorbetegséget.

Másnap együtt mentünk el a Sportcsarnokba, ahol fogadtuk az edzőtáborozásra a diabéteszesek Egerbe érkező nemzeti futsallválogatottját, majd kisvonatos városnézésre indultunk egyesületünk elnökével, aki idegenvezető és maga is 43 éve cukorbeteg. A kisvonattal elmentünk Egerszalókra, ahol a finom ebéd elfogyasztása után túráztunk a Kaptárkövekhez, a barlanglakásokhoz, és megtekintettük a Só-dombhoz vezető tanösvényt. A Szabadidő-Piknik Parkban diabetikus kürtős kalácsot készítettünk mindenki nagy örömére, dietetikus segítségével. Közben beszélgettünk a diétáról és az otthoni helyes kezelési módokról. Sok jó receptet is cseréltünk. Majd ügyességi és sportjátékokkal, vetélkedővel zártuk a napot.

Július 12-én a Sportcsarnokban találkoztunk, mert meghívást kaptunk Hevesi Tamástól a diabéteszesek válogatottjának edzőmeccsére. Nagyon szurkoltunk, aminek meg is lett az eredménye, 8:5-re győztek a Dunakeszi ellen. A meccs után együtt ebédeltünk velük, ahol egy dallal köszöntük meg a jó játékot.

Majd gyalogos városnézésre indultunk, hogy lejárjuk az ebédet és megtekintsük a gyönyörűen felújított belvárost. A találkozót az egri „Cukormentes Cukrászdában” zártuk diabetikus fagyival és egy szelet szénhidrátszegény sütivel. Megbeszéltük, hogy máskor is szervezünk ilyet, mert nagyon hasznos volt, és még ráadásul jól is éreztük magunkat.


Következő oldal

Demeter Katalin
a Cukorbetegek Egri Egyesülete Ifi Tagozatának vezetője

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!