Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület Székesfehérvár

Edukációs tábor, Horvátország 2015.

Augusztusban újra a horvát tengerparton töltöttünk egy csodálatos hetet. Ötödik alkalommal indultunk a nagy útra − Krk sziget, Omisalj −, de most először mertünk kisebb korosztállyal, 10–12 éves gyermekekkel nekivágni! A gyermekek 95 százaléka inzulinpumpával kezelt.

Illusztráció

Nyolcórás hangulatos utazás után, rengeteg csomaggal – egy heti hideg élelem, ásványvíz és minden, ami a diabétesszel kapcsolatban szükséges, illetve a személyes holmikat, strandcikkeket rejtő bőröndökkel – és mérhetetlen kíváncsisággal szálltunk le a buszról a már jól ismert szálloda előtt. Az indulási és az utazás közbeni vércukorértékek kissé magasabbak voltak az izgalom miatt. Kipakolás, és irány a tenger!

Illusztráció

Nem hiszünk a szemünknek! – az előző évek tapasztalatait meghazudtolva mindenki örömmel vetette bele magát a 36 fokos hőségben a hűs habokba. Természetesen fürdés előtt vércukormérés, majd ha szükséges, gyorsan felszívódó szénhidrát elfogyasztása, 10 mmol/l vagy a körüli érték esetében jöhetnek a tengeri élvezetek! Nahát! Ezek a gyerekek nem csak a szállodai szobákban érzik jól magukat! Fürdés után a jól megérdemelt vacsora következett, majd bemutatkozás, egy kis móka és 22 órakor villanyoltás.

Illusztráció

Másnap rutinszerűen vércukorméréssel kezdtük a napot, majd a fő épület megrohamozása, reggeli. Mivel ragyogó napsütésre ébredtünk, úti célunk Njivice. A melegfront hatására a mért normo- és hipoglikémiás értékek miatt báziscsökkentést végeztettünk a gyermekekkel, körülbelül 60–70 százalékra. Előtte persze ahány felnőtt csak létezett, mindenki gyártotta a megszámolhatatlan mennyiségű szendvicset. 10 órakor már a tenger víze hűsített bennünket. Előkerültek a békatalpak, búvárszemüvegek, mi, felnőttek pedig vigyázó szemeinket mindannyian a gyermekeinkre vetettük. Ki a vízben, ki a parton „őrizte” kis csapatunkat. Az ebéd elfogyasztása után még egy kis fürdés, aztán az égiek nem kegyelmeztek, felhők és szél kíséretében igyekeztünk vissza a szállásra, majd az eső sem maradt el. Az idő borult, a kedvünk napos – közös játék, beszélgetés…

Illusztráció
Illusztráció

Hétfőn az idő változatlan, irány a busz, cél a bisenujkai cseppkőbarlang, majd városnézés Vrinjben, ahol remek pizzát ebédeltünk. Mindenki mért, osztott, szorzott, hogy a lehető legtöbb mennyiséget fogyaszthassa el, persze Enikő néni, Éva néni és Ildikó néni szoros kontrollja mellett. Az inzulinpumpa bólusvariációját kihasználva, az elfogyasztott pizza szénhidrát-mennyiségére elnyújtott bólusban adatták be az inzulint. Megérte, nagyon-nagyon finom pizzát kaptunk! A maradék persze eldobozolva, jól jön az még ínséges időkben! Sajnos az elfogyasztására már nem volt lehetőség, hiszen a hatalmas zuhé, ami meglepett bennünket, nem csak minket, hanem a pizzákat is elmosta. Ázottan tértünk vissza, de töretlen jókedvvel. Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy tőlünk volt hangos a szálloda, de ez így van rendjén, nyaralunk, még ha az idő a csúnyábbik arcát mutatja is.

Illusztráció

Kedden kissé félve húztuk félre a függönyt. Hurrá! Ragyogó napsütés! Irány Njivice. Program: fürdés, búvárkodás, napozás, majd egy kis átmozgató vízi torna, amiben mindannyian részt vettünk. Legnagyobb pozitívuma, hogy maguk a gyerekek találták ki. Az ebédet egy tengerparti étteremben fogyasztottuk el, mindenki maga választhatott a színes kínálatból. Kihasználva a jó időt, egészen vacsoráig maradtunk. Az egész napos fürdés, úszás, búvárkodás anyagcserére gyakorolt hatása következtében a vércukorértékek 3–5 mmol/l között voltak, amit plussz szénhidrát bevitelével oldottunk meg.

Illusztráció

A változatos programról a változatos időjárás gondoskodott. Szerda, borúlt ég, időnként eső, úgyhogy ma ismét kirándulás. A vércukorértékek a fronthatás következtében az „egekbe szöktek”, amit a bázis emelésével uraltunk. Irány a csodálatos Baska városa, majd Krk, ahol betértünk az Aquariumba. Persze az eső megállíthatatlanul esik. Ezt az akadályt is töretlen jókedvvel vették a gyerekek. Visszafelé a buszban kártyapartival múlattuk az időt. Vacsora után még egy kis közös játék, alvás és bizakodó ébredés.

Illusztráció

Természetesen az ég borult. Sebaj, séta Omisalj dombos tájain, és mire minden látnivalót megnéztünk, a nap is kisütött. Az elfogyasztott déli szendvicsek után felkerestük Omisalj sziklás partszakaszát, ahol egy kis búvárkodás után kirándulás a közeli római kori romokhoz, majd vacsoráig fürdés.

Pénteken „mindent bele”! Bár a nap nem ragyog, csak erőlködik, de minden bátorságunkat összeszedve irány a tenger! Bemelegítő torna az igazán hűs habokban, vidám vetélkedők, sorversenyek szárazon és vízen, és az elmaradhatatlan búvárkodás. A parton elfogyasztott ebéd után röplabdáztunk a közelben felfedezett röpipályán. A sok mozgásra való tekintettel fagyizás inzulinadás nélkül, amire a vércukorértékek normális szinten maradtak. Majd vacsora, egy gyors pakolás, készülődés a hosszú útra. A hét zárásaként részt vettünk egy vérbeli magyar esten, retró zenével, tánccal, a gyerekek nagy örömére.

Illusztráció

Elérkezett az utolsó reggel. Nehéz szívvel mentünk az étterembe, majd a végső bepakolás után buszra szálltunk és irány Székesfehérvár! Bár az idő igen változatos volt, kedvünket nem szegte, remekül éreztük magunkat.

Kissné Cserhalmi Márta óvodapedagógus
Szabóné Hajdú Ildikó diabetológiai szakápoló

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!