Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület Székesfehérvár

Edukációs tábor 2015. - Balatonszabadi

Egyesületünk szervezésében 1990 óta minden évben 10–15 napot nyaralunk a Balaton partján, Balatonszabadiban, a Székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktatókórház üdülőjében. Táborunkban 5–18 éves (36 fő) cukorbeteg gyermek pihenését oldjuk meg orvos, szakápoló, dietetikus és pedagógus felügyelete mellett. Ebben az évben 2 turnust, korcsoportok szerint elosztva tudtunk elvinni. Turnusváltáskor az érkező, illetve távozó gyermekek egy napot együtt töltöttek. Célunk, hogy a gyermekek az állapotukat elfogadják, megtanulják a betegségük kezelését és egészséges társaikhoz hasonló életet éljenek. Egyre nagyobb önállóságra tegyenek szert, és ha csak pár napra is, de tehermentesítsük a szülőket.

Illusztráció
Illusztráció

Idén a táborozó gyerekek 95 százaléka inzulinpumpát viselt, 5 százalékuk pedig pennel adta magának az inzulint. Voltak, akik először táboroztak, ők nagyobb figyelmet, segítséget igényeltek, amibe igyekeztünk rutinos társaikat is bevonni. A kicsik turnusa nagyon nagy figyelmet, számolást igényelt részünkről.

Az első turnusban nagyobb gyermekeink töltötték velünk a hetet

Az idei nyaralásunk első hetében a 11–18 évesekkel indultunk útnak. Hihetetlen, megint eltelt egy év! Érkezésünk után pillanatok alatt megtelt élettel az üdülő területe. Ismertettük a tábor rendjét, a napi programot, a vércukormérés gyakoriságát, naponta hétszer (inzulint csak szakápoló jelenlétében adhattak maguknak a gyerekek) és a hipoglikémia elhárításával kapcsolatos tudnivalókat.

Illusztráció

Az időjárás kedvezett nekünk, hétágra sütött a nap, kivéve egy napot, amikor is mintha dézsából öntötték volna, úgy esett az eső. A Balaton vize érkezésünkkor 18 fokos volt, de nap mint nap melegebb lett. A gyermekeket nem zavarta a hideg víz, ők úgy fürödtek benne, mint a „vízi kacsák”.

Esténként rengeteg közös játékot szerveztünk: sorverseny, kidobó, kacsintós, na és persze az elmaradhatatlan számháború! A környék lakói, nyaralói is jóleső mosollyal nyugtázták a gyerekek lelkesedését. A napi többórás fokozott aktivitás miatt az inzulinadagok csökkentésére is gondolnunk kellett. Természetesen a gyerekek korából adódóan a vércukormérések, az inzulinok beadása szoros ellenőrzés alatt történt. Minden felnőtt minden helyzetet kihasznált az edukációra.

Illusztráció

Az oktatás kiscsoportokban történt. Dr. Benn Orsolya a diabétesz orvosi kezeléséről beszélt, Ildikó és Éva néni a diabétesz gyakorlati tudnivalóiról és Enikő néni a helyes étrendről, a glikémiás indexről tartott oktatást. Ildikó és Éva néni gondoltak egyet, s hogy feldobják a tanulást, szituációs játékokat kezdeményeztek. A gyermekek kaptak egy problémát feladatként, amelyet elmutogattak, és a többieknek ezt meg kellett oldaniuk. Nagyon ügyesek voltak. Büszkék vagyunk rájuk! Nagyon hamar elrepült az öt nap, a búcsúest remekül sikerült, és minden gyermek úgy vált el tőlünk, hogy jövőre ismét találkozunk.

A második turnusban 5–11 évesek jöttek

Ismerkedés, vércukormérés, akinek kell, inzulinbeadás, máris indulhatunk a jól ismert étterembe, ahol szeretettel fogadnak bennünket. A délután nagy részét a parton töltöttük, a merészebbek a vízbe is bemerészkedtek. Vacsoráig egy kis szabadfoglalkozás, majd újra közös tevékenység. Még egy kis vércukor-ellenőrzés, inzulin, aztán mindenki nyugovóra tért. Másnap, jó idő ide vagy oda, megkezdődött az oktatás. A napirendet úgy állítottuk össze, hogy délelőttönként elméleti és gyakorlati oktatást szerveztünk, amely kiscsoportos foglalkozások keretében zajlott. Dr. Karádi Zsuzsanna a diabéteszről, ketoacidózisról, az inzulinok hatásáról, hatásmechanizmusáról, a szövődmények megelőzéséről tartott elméleti oktatást a gyermekeknek. Ildikó néni, Éva néni és az ő felügyeletük mellett Nóri „néni” az inzulin beadási helyeire, a helyes vércukormérésre, a váratlan helyzetekre való felkészülésre tanította a gyerekeket. Enikő néni az étrendről, az ételek szénhidrát-mennyiségének, grammjának megbecsléséről beszélt.

Illusztráció
Illusztráció

A szabadidős programok között számháború és sok-sok fürdőzés szerepelt. Utolsó este fergeteges műsor zárta a tábort, volt itt minden: vers, ének, mókás jelenetek. A színvonalra sem lehetett senkinek panasza, a gyerekek beleadtak apait-anyait. Műsor után értékeltük a hetet, kiosztottuk a meghirdetett versenyek díjait.

A diabéteszes gyermekek anyagcsere-helyzete a tábor ideje alatt

A 10 nap alatt eszméletvesztéses hipoglikémiája senkinek sem volt. Kezdetben a vércukorértékek ingadoztak a tábori izgalom miatt. A második naptól a magasabb értékeket (10 mmol/l felett) korrekciós inzulinnal próbáltuk csökkenteni, amit standard bólusként vagy a bázis százalékos emelésével oldottunk meg.

A napközbeni fokozott fizikai aktivitás következtében a délutáni és esti alacsony vércukorértékeket a bázis csökkentésével előztük meg. Minden gyermeknél a mért értékekből következtettük ki a százalék csökkentését. Voltak olyan gyermekek, akik étkezéskor a bólusvarázslót használták. Ez általában akkor működött jól, ha leszámoltunk a javasolt értékből 20 százalékot.

Egyik nap villámlás, mennydörgés, erős szél fogadott bennünket reggel, ezt az időjárás-változást a gyermekek szénhidrát-anyagcseréje már előre megérezte. Felborultak a beállított jó vércukorértékek, 15-18-19 mmol/l értékeket mértünk. De a bázis százalékos emelésével uralni tudtuk az értékeket. A vihar elmúltával 10 mmol/l alatt volt minden gyermek vércukra.

A kalandparkban a kötélpályákon való teljesítés előtt is mértek a gyermekek. Kevesebb inzulint adtak, majd étkeztek. A teljesítés végén vércukorértékük kissé alacsonyabb volt (3–5 mmol/l), köszönhetően a maximálisan igénybe vett izommunkának. Ezt 10–15 g szénhidrát fogyasztásával rendezték.

Illusztráció

A balatoni fürdőzést mindig vércukormérés előzte meg. Csak jó vércukorértékkel engedtük a gyermekeket fürdeni. Fürdés előtt az inzulinpumpások a pumpát levették, amely nélkül egy óra hosszáig fürödhettek. Fürdés után mindig vércukormérés következett. Volt, aki alacsony vércukrot mért, volt, aki normális értéket. Tapasztaltuk, hogy a vízben való mozgás jó hatással van a szénhidrát-anyagcserére. A kanülök sajnos több alkalommal leáztak a vízben, de az új kanül szúrását a fürdés után azonnal megoldottuk.

Végezetül szeretnénk köszönetet mondani a tábor támogatóinak, akik nélkül ez a tábor nem jöhetett volna létre.

Szabóné Hajdú Ildikó diabetológiai szakápoló
Pálfyné Simon Éva diabetológiai szakápoló

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!