Határok nélkül…

Mint ismeretes, 2015. július 19–26. között 16 ország részvételével Kolozsváron rendezték meg a cukorbetegek DiaEuro futsal-Európa-bajnokságát. A rendezvény jó alkalom volt arra, hogy a Budai Gyermekkórház diabetológiai szakrendelése jótékonysággal egybekötött sportcélú kirándulást szervezzen gondozottjainak és szüleiknek.

A szervezés első fázisában komoly feladatot jelentett a megfelelő szállás kiválasztása és az étrend biztosítása. A választás a Kolozsvártól 14 km-re fekvő tureni Paprika hotelre esett. Negyvenöt fő elhelyezését vállalták, napi három főétkezéssel. A kisétkezéseket a szervezőknek kellett biztosítaniuk.

Illusztráció.

A programon húsz 5 és 20 év közötti diabéteszes gyermek, 17 szülő és 3 szakdolgozó vett részt. A napi oktatás keretein belül megtárgyaltuk a gyermekek aktuális anyagcseréjét, a háttérben lévő okokat, a szükséges teendőket, ezzel is tanítván őket a jobb önmenedzselésre. A gyermekek számára a sikeres tanulás titka az önbizalom, az önismeret, az önfegyelem, az önállóság elsajátítása volt, és az, hogy a gyermekek feltétel nélkül elfogadták a problémák megoldásához nyújtott segítséget. Célunk volt úgy végezni az oktatást, hogy indirekt élményeken keresztül tegyük azt hatékonnyá.

Napi rendszerességgel adódtak hipoglikémiás, hiperglikémiás esetek, emellett láz, hányás, hasmenés, fejfájás és torokfájás is kísérte kint tartózkodásunk mindennapjait. így tehát elmondhatjuk, hogy utunk során minden élethelyzetben mértünk vércukrot: akár dimbes-dombos terepen, sóbányában sétáltunk, akár buszon voltunk, vagy városi nézelődésen vettünk részt éppen... Az önellenőrzés elsődleges szempont volt!

Illusztráció.

Cukorbeteg gondozottjaink a labdarúgómérkőzések lelkes szurkolóivá váltak, az első naptól kezdve büszkén feszítettek a szurkolói pólókban a magyar zászló mögött. Lehetőségünk adódott találkozni Gyergyószentmiklós diabéteszes fiataljaival, akik a magyar szurkolói szektorban velünk együtt izgulták végig a meccseket. ők másfajta kezelést kapnak, az inzulinpumpát nem ismerik, volt, aki megkérdezte, nem robban-e fel. Anyagi nehézségeik miatt igen kis létszámú csoportként voltak jelen, de a kapcsolat további fenntartása, ápolása iránt élénken érdeklődtek.

Illusztráció.
Illusztráció.

A gyerekek a kulturális programok mellett ellátogattak a zsoboki Bethesda Gyermekotthonba, ahol cipődoboznyi ajándékokat adományoztak az árváknak. Megható volt látni a mosolygó gyerekarcokat. A víz alá került falu, Bözödújfalu katolikus templomtornya egy éve összedőlt, ezért csapatunk úgy döntött, hogy téglajegyek vásárlásával járul hozzá a templomtorony újjáépítéséhez.

Két napot töltött velünk egy kolozsvári gyermekgyógyász férje, aki idegenvezetőként segített minket. Neki köszönhetjük, hogy érintettük Erdély legszebb falvát, Torockót is, ahol a néphit szerint a „nap kétszer kel fel”. Kis kitérővel meglátogattuk a Torockószentgyörgyön működő sajtgyárat. Kolozsvár nevezetességeit is sorra vettük, a házsongárdi temetőben nemzeti színű koszorút helyeztünk el magyar nagyjaink sírjain. A tordai sóbányában a gyerekek csónakáztak, játszottak, pingpongoztak.

Illusztráció.

Az edukációs kirándulás költségeit alapítványi támogatásból, szponzori adományból és szülői befizetésekből finanszíroztuk. Köszönjük a gáláns felajánlásokat, amelyek révén mind szakmailag, mind emberileg színvonalassá tudtuk tenni ezt az utat!

Szakdolgozói szemmel nézve erősen motivált bennünket, hogy olyan kirándulást szervezzünk, amelynek során a diabéteszes gyerekek a megszokott környezettől eltérő miliőben részesülnek edukációban, remélve, hogy a megszerzett tapasztalatok, információk így használhatóbbak lesznek.

A magyar csapat II. helyezése jelzi számunkra, hogy ott a helyünk a következő DiaEuro bajnokságon is. Szép volt fiúk!

Portik Ádám rajza
Portik Ádám rajza

Pész Andrásné, Szabó Gabriella
szervezők

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!