Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Ketoacidózis

Szerző: Dr. Blatniczky László

A ketoacidózis az 1-es típusú diabétesz rettegett akut szövődménye, amely rendkívül hirtelen tud fellépni és akár életveszélyes szituációt is eredményezhet. Ahhoz, hogy megfelelően reagáljunk ketoacidózis esetén, meg kell értenünk, hogyan működik a glükóz- és a zsíranyagcsere.

 Tovább
Az új kezelési rendszerekről – Erények és buktatók

Az új kezelési rendszerekről – Erények és buktatók

Szerző: Dr. Blatniczky László

Minden 1-es típusú cukorbeteg egyik legfőbb óhaja: az egészségesnek megfelelő legyen a napi inzulinellátottsága és az anyagcseréje! Ugyanakkor jól tudják, hogy betegségük lényege az inzulint termelő béta-sejtek pusztulása, ebből fakadóan a saját inzulintermelő képesség megszűnése. Olyan megoldásra lenne tehát szükség, amely valamilyen módon visszahozza az élettani inzulinellátottság állapotát.

 Tovább

Magyar nyelvű oktatás diabéteszes gyermekeknek és szüleiknek Kárpátalján

Szerző: Dr. Blatniczky László

A nyár legmelegebb napjaiban, a kárpátaljai Sajánban zajlott az első magyar nyelvű gyermekdiabétesz-tanfolyam. Az előzményekhez tartozik, hogy Ambrus Flóra (a Candy című könyv szerzője) és családja – akik a régióban, Visk nagyközségben laknak – ismételten jelezték azokat a körülményeket, amelyekkel a határon túli magyar diabéteszes gyermekeknek és családjaiknak meg kell küzdeniük.

 Tovább
Hogyan bulizzunk és hogyan ne?

Hogyan bulizzunk és hogyan ne?

Szerző: Dr. Blatniczky László

Cukorbeteg gondozottaink számára minden egyes „beavatkozásunk”, tanácsunk azt az üzenetet hordozza: „Ti nem vagytok mások, mint a többiek! Csak néhány megkötésnek kell eleget tennetek, és amúgy a korosztályotok vidám életét élhetitek!”

 Tovább

A rendezett anyagcsere titkai és a megoldások

Szerző: Dr. Blatniczky László

Ma már szlogennek számít, hiszen minden fórumon – de mégsem elégszer – halljuk: a 2-es típusú cukorbetegek több mint felénél a betegség megelőzhető (lenne) a helyes táplálkozás és a fizikai aktivitás fokozása segítségével.
Számos, nagyszámú beteg bevonásával végzett vizsgálat (Finn Diabetes Prevenciós Vizsgálat; Diabetes Prevenciós Program Vizsgálat stb.) ugyanis igazolta, hogy a diabétesz kockázatát önmagában az életmód megváltoztatása 42–58 százalékkal csökkenti.

 Tovább

Dr. Blatniczky László: Általános tudnivalók a cukorbetegségről

Szerző: Dr. Blatniczky László

Dr. Blatniczky László A cukorbetegség (diabétesz, latinul diabetes mellitus; DM) meghatározása az elmúlt évtizedekben jelentős változáson ment át…
 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!