Négynapos életmódtábor Törökszentmiklóson

Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület Életmód tábort szervezett a Lilly Hungária Kft. adományának felhasználásával 26 fő cukorbeteg részvételével 2012. július 24-27 napokon a Törökszentmiklósi Kemping területén faházakban elhelyezve bentlakásos formában. A tábor lakói a Törökszentmiklósi, szolnoki és Gyergyószentmiklósi cukorbetegek voltak. Nagy öröm volt számunkra, meghívásunkra a tapasztalatcserei együttműködésünkre alapozva meghívásunkat elfogadva négy fő képviselte az erdélyi egyesületet.

2012. július 24–27A Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület életmódtábort szervezett júliusban a Lilly Hungária Kft. adományának felhasználásával, 26 cukorbeteg részvételével. A városi kemping faházaiban törökszentmiklósi, szolnoki és gyergyószentmiklósi (erdélyi) cukorbetegek laktak.

Az életmódtábor programja volt: dietetikusok irányításával megismerni a Lilly Hungária Kft. cukorbetegek részére készített oktatótérképeit. Két csoportban, lépésről lépésre tanultuk meg a betegség felismerésével, kezelésével és a diétával kapcsolatos tudnivalókat. Legfontosabb az életvitel és a táplálkozási szokások megváltoztatása, s ezt minden cukorbetegnek először is a „fejében kell rendeznie”.

Inzulinfüggőség esetén fontos tudni, az inzulint hol és hogyan kell tárolni, melyik inzulinnak milyen hatásmódja van, mikor és mennyit kell beadni. Sok esetben az inzulin határozza meg az étkezések számát, amelyet nagyon pontosan be kell tartani. Sokan csak most tudták meg, hogy ha az inzulint mindig ugyanoda adják, a beadás helyén keletkezett csomók akadályozzák az inzulin felszívódását, s így magas vércukorértéket okozhatnak.

Nagy figyelemmel hallgattuk a szövődmények okozta súlyos problémákról elhangzottakat. Gyakran csak akkor vesszük észre a szövődmények kialakulását, amikor már nagy a baj, és nem lehet segíteni. Kiemelt hangsúlyt kapott a diabéteszes láb kezelése, kialakulásának késleltetése.

Mind a négy napon a diabetikus ételek fogyasztása és a vízi torna mellett mindenkinek nagyon jó vércukorértékei voltak. Étrendünket és az elkészítési módokat kiadványba foglalva eljuttatjuk minden érdeklődőnek.

Összességében megállapítottuk valamennyien, ha a diétát betartjuk, étrendünkön változtatunk és a mindennapi mozgást be tudjuk építeni napirendünkbe, úgy élhetünk, mint egészséges társaink.

Buzás Sándorné az egyesület elnöke

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!