Földön, vízen…

Geoládakeresés, kompkirándulás és állatbemutató várta a Diabetes újság, a Roche Magyarország Kft. és a Kisalföldi Erdőgazdaság közös szervezésű geocaching túráján részt vevő 35 fős csoportot május elején.

2012. május 5.


Geocaching-túra
2012. május 5.
Fotók: Béki család (318 kép)
Geocaching-túra
2012. május 5.
Fotók: A fehérvári csapat (145 kép)
Geocaching-túra
2012. május 5.
Fotók: Papp Sándor (64 kép)
Geocaching-túra
2012. május 5.
Fotók: Szabados Judit (22 kép)
Geocaching-túra
2012. május 5.
Fotók: Zajovics Gyula (59 kép)

Bár az ország különböző pontjairól érkeztek – főként Székesfehérvárról, Győrből és Budapestről –, a gyerekek rég nem látott rokonokként üdvözölték egymást. Ugyan a diabétesz hozta össze őket, egy percig sem téma a betegség. Az új élmények elfeledtetik a mindennapok nehézségeit és kínlódásait, a gyerekek és felnőtt kísérőik együtt feledkeznek bele a geoládák keresésébe, a Szigetköz meseszép és végtelenül izgalmas világába.

A kompkiránduláson nem csak a Mosoni- és az Öreg-Duna élővilágát vizsgálhatják meg közelebbről, de az erdőgazdálkodás főbb tudnivalóiba is beavatják őket a Kisalföldi Erdőgazdaság szakemberei.

A túra a Mosonmagyaróvár melletti diósi erdei iskolában folytatódik, ahol gőzölgő szarvaspörkölt és szórakoztató állatbemutató várja a csapatot. Egy igazi interaktív környezettanóra következik, ahol mindent megtudhatnak a környezetünkben vadon – rosszabb esetben az otthonunkban − élő állatokról. Közvetlen közelről láthatnak rókát, borzot, sünt, görényt és egeret. Megtudhatják, melyikük milyen életmódot folytat, illetve milyen indíttatásból csapnak fel kozmopolitának és választják olykor a városi életet, elhagyva megszokott mezei környezetüket.

– Nagyon tetszik a gyerekeknek és nekünk is a program, azt gondolom, az anyagcseréjükre is nagyon jó hatással van a kirándulás, hisz mint tudjuk, a fizikai aktivitás, a séta, a futás, a sport mind javítja az anyagcserét, ezáltal pedig a vércukorértékük is jobb lesz – emeli ki Szabóné Hajdú Ildikó, a Fejér Megyei Szent György Kórház gyermekdiabétesz-gondozójának szakápolója.

Némi pihegés után pedig valódi versennyel zárul a program, a gyerekek és kísérőik két csapatban vágnak neki a diósi tanösvénynek, hogy megtalálják a leleményesen elrejtett geoládákat. Végül egy tesztet töltenek ki, ahol az aznap szerzett ismereteikről adhatnak számot. A program nem is alakulhatna jobban: mindkét csapat azonos pontszámot ér el, így mindenki nyer. Nem csak értékes ajándékokat vehetnek át a gyerekek, de életre szóló élményekkel gazdagodnak, és ha csak egy napra is, de amennyire lehetséges, elfeledkezhetnek a cukorbetegségről.

– Ez egyfajta csapatépítő tréning, azt gondolom, mindenképpen fontos, hogy együtt legyünk, és hogy a diabéteszes gyerekek egyenrangúak legyenek a nem diabéteszesekkel. Ez pedig a mi felelősségünk és feladatunk, felnőtteké – véli Pészné Velesz Ágnes, a Budai Gyermekkórház főnővére.

Sz. J.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a túra támogatóinak:

GeochallengeRocheKaeg Zrt.
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!