Lali bohóc és kalandpark

Immár 23 éve táboroztat a székesfehérvári Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület 1-es típusú diabéteszes gyermekeket Balatonszabadi-fürdőn, a Szent György Kórház üdülőjében. A táboroztatás idén 3 turnusban történt – a gyermekek életkora alapján –, összesen 51-en voltak. A legfiatalabb gyermek 6, a legidősebb pedig 18 éves volt. Egy-egy időszakban 17 fő táborozott. A turnusok 5-5-4 naponta váltották egymást. A tábor célja a gyermekek önállóságra nevelése, az ismeretek bővítése, tanításuk az állapotukkal való együttélésre, hogy a társadalom teljes értékű tagjává váljanak.

2012. június 1–14


Következő oldal

Az első turnusban a 13–16 év közötti gyermekek táboroztak. Délelőttönként elméleti és gyakorlati oktatást szerveztünk. Dr. Karádi Zsuzsanna doktornő a diabéteszről, a ketoacidózisról, az inzulinok hatásáról, hatásmechanizmusáról, a szövődmények megelőzéséről tartott elméleti oktatást. Ildikó néni és Éva néni az inzulin beadási helyeiről, a helyes vércukormérésről, a váratlan helyzetekre való felkészülésről (diszkó, buli) tartott gyakorlati oktatást, szituációs feladatokkal kiegészítve. Enikő néni az étrendről, az ételek szénhidrátmennyiségének, grammjának megbecsléséről, a glikémiás indexről beszélt. Fiataljaink mindhárom helyszínen aktívak voltak, a kérdésekre kitűnően válaszoltak.

De nemcsak tanultunk. Balatonfűzfőn boboztunk, átgyalogoltunk Siófokra, fürödtünk a Balatonban, hűvös időben pedig a Galérius élményfürdőbe látogattunk.

Vendéget is hívtunk, a székesfehérvári mentőállomásról Takács Márk mentőtisztet, aki az eszméletlen beteg újraélesztéséről és a stabil oldalfektetésről tartott bemutatót. Nagyon hasznos és tanulságos volt, nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek számára is.

A jelentős fizikai aktivitás miatt az inzulindózisok csökkentésére is gondolnunk kellett. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez jól bevált módszer. Így eszméletvesztéssel járó hipoglikémia egyszer sem fordult elő. A gyermekek naponta 4-szer vagy 5-ször mértek vércukorértéket és 5-ször vagy 6-szor étkeztek, ez attól függött, hogy milyen inzulinrezsimre voltak beállítva.

A napi étkezéseket a táborban oldottuk meg, az ebédet pedig étteremben fogyasztották el a gyermekek, ahol nagy szeretettel és finom ebéddel vártak minket.

A második turnusban 10–13 év közötti gyermekek voltak. Vidám csivitelés, ismerős arcok felfedezése... majd megérkezett Lala bohóc, aki hamar megtalálta a közös hangot fiataljainkkal. A többi közös program hasonlóan zajlott, mint az előző turnus gyermekeivel.

Ellátogattunk a Sobri Jóska Kaland- és Élményparkba, ahol a gyermekek nagyon élvezték a különböző ügyességi játékok kipróbálását. Vércukorértékük mindvégig a normális tartományban volt, köszönhetően a sok mozgásnak.

Az utolsó este a gyermekek fergeteges műsorral leptek meg minket. Volt itt tánc, vers, ének, dobszóló, mókás jelenetek. Kell ennél szebb meglepetés? Ezért érdemes dolgozni. Nagyon jó érzés töltötte el szívünket attól a sok szeretettől és örömtől, amelyet gondozottjainktól kaptunk.

A harmadik turnus volt a legfiatalabb korosztály, 6–10 év közötti gyermekek. Délelőttönként szintén oktatás volt, persze játékosabb formában, mint a nagyoknál. A fiúk között Peonza-rajongók is voltak, akik a kis pörgettyűs játékkal hihetetlenül ügyesen bántak, dobták, pörgették, felemelték a földről. Elmondásuk szerint ez a legújabb őrület az iskolában, amellyel versenyeken is részt vettek.

A programok között szerepelt a Zamárdiban található kalandpark, ahol kötélpályán kellett végighaladni a gyermekeknek. Egy-két gyermek vércukorértéke kissé magas volt, köszönhetően a stressznek, amelyet az okozott, hogy tudják-e teljesíteni a kötélpályákon való áthaladást.

Ez a korosztály igényelte a legtöbb közös játékot, a foglalkozásokat és odafigyelést. A szabadidős programok szervezéséért és lebonyolításáért Fejes Istvánné és Kissné Cserhalmi Márta felelt. A két hét programjainak koordinálását pedig az Egyesület elnöke, Vajdáné Csák Rózsa végezte.

Nagyon gyorsan elrepült a 4 nap, a búcsúest remekül sikerült. Minden gyermek, kicsik és nagyok, úgy vált el tőlünk, hogy jövőre ismét, ugyanitt találkozunk.

Szabóné Hajdú Ildikó diabetológiai szakápoló

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!