Hasznos tudnivalók

Ellátásról, jogról

Miért szeretjük annyira az édes ízt?

Miért szeretjük annyira az édes ízt?

Az ízek érzékelése mindannyiunk életében rendkívüli fontosságú, meghatározza a táplálék kiválasztását és az elfogyasztott mennyiséget. Az íz kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy egy táplálékot elfogadunk vagy elutasítunk, biztosítja, hogy elegendő tápanyaghoz jusson a szervezetünk, valamint hozzájárul az ételek és italok élvezetéhez.

 Tovább
Emma pótuzsonnája

Emma pótuzsonnája

A kicsik körében népszerű és hazánkban is több gyermekcsatornán játszott Caillou (ejtsd: Káju) című kanadai animációs sorozat egyik epizódja a cukorbetegség témáját járja körül, a gyermekek szemszögéből. A címszereplő kisfiú alig múlt 4 éves és a korosztályára jellemző nyíltsággal szemléli a világ dolgait. Így tesz az Emma pótuzsonnája című részben is.

 Tovább
Barát a bajban – Cukorbeteg játékok a világból

Barát a bajban – Cukorbeteg játékok a világból

Szerző: Szabados Judit

Diabkuty, Rufus és Jerry – csak néhány azok közül a különleges játékok közül, amelyek segítik a cukorbeteg gyerekekkel elfogadtatni a diabéteszt, és megértetni velük, nincsenek egyedül a betegséggel. Az elmúlt néhány évben számtalan kezdeményezés indult a világban, amelyek bár különböző okokból, de ugyanazért a célért jöttek létre: a kis cukorbeteg hősök és családjuk számára valamivel könnyebbé tenni a napi rutint, ami a diabétesz kezelésével jár.

 Tovább
Telemedicina és 1-es típusú diabétesz

Telemedicina és 1-es típusú diabétesz

A telemedicina olyan egészségügyi szolgáltatás, amelynek során az ellátásban részesülő és az ellátó személy közvetlenül nem találkozik, a kapcsolat valamilyen távoli adatátviteli rendszeren keresztül jön létre.

 Tovább
A diabéteszkutatás újdonságai

A diabéteszkutatás újdonságai

Szerző: Dr. Kiss Kata

Érthető módon a cukorbetegséggel leélt évekkel együtt nő az egészséges szkepticizmus a diabétesszel kapcsolatos fantasztikus hírekkel kapcsolatban. Jómagam 30 éve azt hallgatom, hogy a cukorbetegség gyógyítása már csak pár év kérdése, a sajtóban pedig havi rendszerességgel jelenik meg egy-egy tudományos újdonság szenzációhajhász kacsaváltozata.
Csalódottan legyinthetünk rájuk, de én azt mondom: életem során épphogy megúsztam a kifőzős fecskendőket, volt szerencsém a mellékhatásoktól nem mentes humán inzulinokhoz, felszívó tűk, fecskendők, penek, vércukormérők egész tárházához, most pedig inzulinpumpát használok, egyre többet folyamatos glükózszenzorral, újabban kihasználva az okostelefonok adta előnyöket is. Fejlődés tehát van, ha lassabb is, mint szeretnénk.

 Tovább
A vércukormérés jövője – Nincs szúrás, csak egy klipsz

A vércukormérés jövője – Nincs szúrás, csak egy klipsz

A cukorbetegek régi álma kezd valóra válni azzal, hogy 2013 óta már Európa egyes országaiban is forgalomba került egy különleges, nem invazív (szúrást nem igénylő)…
 Tovább
Egy kérdőíves vizsgálat eredményei – Milyen a helyzetünk a közoktatásban?

Egy kérdőíves vizsgálat eredményei – Milyen a helyzetünk a közoktatásban?

Kérdőíves felmérést készítettünk 2015. február és augusztus közti időszakában a diabéteszes gyermekek közoktatásbeli helyzetéről. Célunk a helyzet feltárása, megismerése. Elsősorban a 3–10 éves korosztállyal foglalkoztunk, hiszen ők szorulnak segítségadásra mindennapi ellátásukban, az óvodákban és alsó tagozaton.
Az eredmények alapján nem tudtunk különbséget tenni a különféle fenntartású intézmények között, bár a 4 magánkézben lévő intézmény mindegyikéről pozitív visszajelzés érkezett, de alacsony számuk miatt általánosítást nem végeztünk.

 Tovább
Út a felnőttdiabetológiai rendelőbe

Út a felnőttdiabetológiai rendelőbe

Szerző: Dr. Kis János Tibor

Mint minden kamasznak, a cukorbeteg serdülőknek is jelentős változás áll be az életükben. A 18 éves életkor közeledtével döntést kell hozni a pályaválasztással kapcsolatban, lehetőség szerint olyan szakmát kell választani, amely a diabétesz esetleges szövődményeit nem rontja (pl. hidegben végzett munka), nem jelent veszélyes munkakört (pl. magasban végzett munka), lehetőség szerint nem jelent túl nagy kísértést (pl. cukrász), korai komplikációk esetén nem kell abbahagyni a munkát (pl. órás). Véleményem szerint a modern inzulinoknak és folyamatos inzulinadagoló eszközöknek (inzulinpumpa) köszönhetően a váltott műszakos munkabeosztás ugyan nem ideális, de ma már megoldható problémát jelent.

 Tovább
Hogyan bulizzunk és hogyan ne?

Hogyan bulizzunk és hogyan ne?

Szerző: Dr. Blatniczky László

Cukorbeteg gondozottaink számára minden egyes „beavatkozásunk”, tanácsunk azt az üzenetet hordozza: „Ti nem vagytok mások, mint a többiek! Csak néhány megkötésnek kell eleget tennetek, és amúgy a korosztályotok vidám életét élhetitek!”

 Tovább

Sebápolás

Sorozatunk célja, hogy tanácsokat adjunk a cukorbetegséghez kapcsolódó szövődmények megelőzéséhez, gyógyításához. Minden személy felelős önmaga állapotáért, ezért fontos az önvizsgálat, az intő jelek megfigyelése, a terápiás utasítások pontos betartása. Napi 8-10 perc odafigyeléssel évei száma növekedhet és végtagjai megmenthetők!

 Tovább
Töltsük fel a kamrát!

Töltsük fel a kamrát!

Szerző: Kicsák Marian

Ismerik a tücsök és hangya meséjét La Fontaine-től? A hangyához hasonlóan nyáron és ősz elején érdemes átgondolnunk, mit tegyünk az éléskamránkba (manapság a fagyasztószekrénybe is). Melyek azok a zöldségek, gyümölcsök, amelyekből befőttek, dzsemek, savanyúságok készíthetők, a kertben termő vagy piacon vásárolt friss fűszernövényeket hogyan tartósítsuk?

 Tovább
Sebápolás

Sebápolás

Sorozatunk célja, hogy tanácsokat adjunk a cukorbetegséghez kapcsolódó szövődmények megelőzéséhez, gyógyításához. Fontos az önvizsgálat, az intő jelek figyelése. 10 perc ráfordításával évei száma növekedhet és végtagjai megmenthetők!

 Tovább

Olvasónk kérdezte

Lehet két glukagoninjekciót felírni?

Szerző: Dr. Strényer Ferenc

Kismányoki olvasónk kérdezte: Gyakran „hipózom”, és a szakorvosom Glucagen 1 mg Hypokit por és oldószeres injekciót írt fel „végszükség esetére”. Kérdésem az, hogy miért csak 1 adagot lehet egyszerre felírni, illetve miért csak szakorvos írhatja fel? Háziorvos miért nem? Ki állapította meg, hogy így legyen? Úgy alakult, hogy egyik éjjel a hipózásomkor beadta a feleségem, de másnap délelőtt hiába kértem volna egy másik tartalék felírását, mert a szakorvos Bonyhádon szabadságon volt, helyettese nincs.

 Tovább

Vörös hús – jó vagy rossz?

Szerző: Kicsák Marian

A hús ősidők óta az ember egyik fontos tápláléka. A hús jó minőségű fehérjeforrás, számottevő a vitamin- és ásványianyag-tartalma is.

 Tovább
A diabéteszes láb otthoni kezelése

A diabéteszes láb otthoni kezelése

Pedikűrösként gyakran találkozom azzal a ténnyel, hogy sok ember szó szerint nem szereti a lábait. Nincs kibékülve a láb méretével, a lábkörmök formájával és a láb bőrén megjelenő repedésekkel, a bőrkeményedésekkel. Ezért zoknival és cipővel inkább eltakarják, a napi kötelező tisztálkodáson kívül különösebb gondot nem fordítanak lábuk ápolására.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!