Hasznos tudnivalók

Ellátásról, jogról

A sokktól az elfogadásig

A sokktól az elfogadásig

A diabétesz diagnózisakor a kórházban rengeteg fontos információt kapunk, ezek nagy részét akkor és ott nem tudjuk befogadni. Ne hibáztassuk emiatt magunkat, hanem értsük meg az okát, ismerjük meg a diabétesz elfogadásának fázisait!

 Tovább
Konfliktusok kezelése

Te hogy csinálod?

Konfliktusok kezelése

Szerző: Kerekes Andrea

Konfliktusok, összetűzések mindannyiunk életében vannak – egyszerűen nem tudjuk megúszni ezeket. Lehetnek naponta többször is kisebb nézeteltéréseink (például a kamasz gyerekünkkel a szobájában uralkodó rend-rendetlenség fokozataival kapcsolatban), időnként nagyobbak is (akár olyan szakmai, amely munkahely-változtatáshoz vezet).

 Tovább
Szülőnek lenni

Szülőnek lenni

A májusi Szurikáta Napon ugyanarról esett szó a felnőtt és az ifjúsági szekcióban: hogyan lehet megkönnyíteni a diabéteszes gyerekek útját a felnőtté válásig? A folyamatban meghatározó a szülők szerepe, de ha a gyermek betegséggel él, még inkább így van. Jó tudni, hogy szakemberek sokasága áll készen a segítségre.

 Tovább
5 éves a Szurikáta Alapítvány

5 éves a Szurikáta Alapítvány

Talán nincs olyan diabéteszes gyermek, aki nem ismeri Szuri Petit és Szuri Katát, a két szurikáta plüsst, akik a kis diabéteszeseket szimbolizálják, és akik a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért szervezet kabalaállatkái. Ott vannak a Szurikáta Foglalkozásokon, hogy bátorságot adjanak a kis diabéteszeseknek, és csendben viselik a szurikat a pedagógusoktatás során. Ott vannak az Alapítvány szervezte konferenciákon, valamint különböző diabrendezvényeken, egészségnapokon, hogy információt adjanak az érdeklődőknek. Végül ott vannak az óvodákban, iskolákban, orvosi rendelőkben kihelyezett plakátokon is, hogy felhívják a figyelmet az 1-es típusú diabétesz kialakulásának tüneteire. A következőkben bemutatjuk a Szurikáta Alapítvány szerteágazó tevékenységét és eredményeit.

 Tovább
A vércukor-önellenőrzés új dimenziója

Megbízható és pontos

A vércukor-önellenőrzés új dimenziója

Szerző: Dr. Niederland Tamás

A vércukormérés általános megfontolásainak rövid áttekintésére a magyar diabéteszes betegek számára is elérhetővé vált Accu-Check Instant vércukormérő kínált apropót. A vércukormérő tulajdonságain keresztül röviden érintjük a vércukormérés szakmai követelményeit (vércukorcélértékek, vércukormérések száma, vércukormérő eszközök pontossága), illetve a felhasználói oldal felől támasztott igényeket.

 Tovább
Korai prevenció

Korai prevenció

Nem lehet elég korán kezdeni a gyerekek megóvását az elhízástól, illetve a cukorbetegség következményeitől, erről tanúskodik két friss vizsgálat.

 Tovább
Cöliákia (lisztérzékenység)

Elmélet és gyakorlat

Cöliákia (lisztérzékenység)

Az Európai Unióban mintegy 5 millió lisztérzékenységben szenvedő (cöliákiás/coeliakiás) ember élhet, ezért a cöliákia az egyik leggyakoribb krónikus betegség a felnőttek és a gyermekek körében. Ma már rendelkezésre állnak egyszerű, olcsó és megbízható eszközök a betegség felderítésére, ennek ellenére sok eset rejtve marad, és ezek az érintettek szükségtelenül szenvednek változatos tünetektől, hosszabb távon pedig az esetleges egészségügyi következményektől. Az alacsony felderítettség egyik oka, hogy e betegség számos tünettel jelentkezhet, klinikai kaméleonnak is nevezik.

 Tovább
Vércukornaplózás bárhol és bármikor

Vércukornaplózás bárhol és bármikor

Az Accu-Chek Instant készülék és a megújult Diabétesz Kontroll Program® (DKP) mobilalkalmazás segítségével ez mostantól könnyű és egyszerű.

 Tovább
A forradalmi Retina Kockázat Applikáció

A forradalmi Retina Kockázat Applikáció

A Retina Kockázat Applikáció, eredeti angol elnevezéssel Retina Risk App egyedülálló és újszerű eszköz, amely lehetővé teszi a cukorbetegek számára, hogy figyelemmel kísérjék a látást veszélyeztető diabéteszes retinopátia kialakulásának egyénre szabott kockázatát. Ez a betegség a vakság egyik leggyakoribb oka a világon szinte mindenütt.

 Tovább
Diabétesz Világnap a Bantingok családi birtokán

Diabétesz Világnap a Bantingok családi birtokán

Bob Banting az inzulin felfedezőjének unokaöccse. Visszaemlékezése a Diabetes Voice 1998. áprilisi számában jelent meg. A Diabetes 1998/5. számában megjelent fordítást József Attila készítette.

 Tovább
Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér

Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér

Az Európai Unió támogatásával, a magyar állam társfinanszírozásával összesen 4,7 milliárd forintból jött létre az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT).

 Tovább
Applikációval az amputációk ellen

Mentsünk végtagot, mentsünk életet!

Applikációval az amputációk ellen

Egyéves tervezés, fejlesztés után elindult a végtagmentő applikáció, amelynek célja a MEROVA módszer széles körű elterjesztése, a Magyarországon élő cukorbetegek megfelelő tájékoztatása, valamint a cukorbetegség és a vénás keringési betegségek szövődményei miatt veszélyeztetett végtagok megmentése. A módszert – amelynek alkalmazásával az elmúlt 25 évben több ezer végtagot sikerült megmenteni – dr. Mecseky László, dr. Rozsos István és dr. Vadász Gergely dolgozták ki.

 Tovább
AGE Reader a Kelet-pesti Neuropathia Centrumban

Gyorsan és fájdalommentesen szűrik a cukorbetegség szív-érrendszeri szövődményeit

AGE Reader a Kelet-pesti Neuropathia Centrumban

Az AGE Reader egy egyszerű, komolyabb beavatkozást nem igénylő vizsgálati módszer, amely alapján azonnal megállapítható, hogy a páciensnél mennyire valószínűek a szív-érrendszeri megbetegedések.

 Tovább
Dialízis felsőfokon

Dialízis felsőfokon

Ha a vesék már nem képesek megfelelően ellátni a feladatukat, nem tudják kiválasztani az elfogyasztott folyadékot, a szervezetben keletkező vizet és az anyagcsere-folyamatok során keletkezett mérgező anyagokat (kreatinin, karbamid). Ugyanakkor az értékes fehérjéket nem tudják visszaszívni, a vizeletben fehérje jelenik meg. Ezért alakul ki a szervezet „vizesedése” (ödéma), a magas vérnyomás és a szervezet mérgezettségi állapota, ami a többi szervet is károsítja. Az egyes vesebetegségek hosszú ideig rejtve maradhatnak, mert eleinte nem produkálnak látványos tüneteket. Sajnos Magyarországon nagyon rossz a korai felismerés helyzete, az évente dialízisprogramba kerülők csaknem 60-70 százalékánál a vesebetegség felismerésével egy időben, azaz azonnal el kell elkezdeni a vesepótló kezelést!

 Tovább
A vese

Sokoldalú szerv számos funkcióval

A vese

Normális esetben minden embernek két veséje van, amelyek hátul, a gerinc két oldalán, a legalsó bordák és a felső két ágyéki csigolya magasságában helyezkednek el. Egy vese kb. 150 gramm súlyú…
 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!