Orvosok üzenetei

Jó tanácsok szakemberektől

Pannon Diabetes Díj 2023

Dunántúli Diabetes Hétvége

Pannon Diabetes Díj 2023

Szerző: Herth Viktória

Az Alapítvány a Cukorbetegekért és a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület az I. Dunántúli Diabetes Hétvége (DDH) megrendezésének 20. évfordulójára 2011-ben Pannon Diabetes Díjat alapított. A díjat egy, a Dunántúlon dolgozó, a cukorbetegek ellátásában kimagasló szakmai és emberi teljesítményt nyújtó orvosnak és egy nővérnek vagy dietetikusnak ítélik oda az alapítók. Az alapítók a díj alapításával nagyrabecsülésüket kívánják kifejezni a cukorbetegek közvetlen ellátásában dolgozó orvos, nővér, dietetikus kollégáknak, szeretnének hozzájárulni az orvoslás megbecsülésének helyreállításához. Eddig Pannon Diabetes Díjban részesült prof. dr. Simon Kornél és Bosits Istvánné (2011), dr. Pátkay József és Szabó Gyuláné (2013), dr. Baranyai Marietta és a Törp program (2015), dr. Strényer Ferenc és Hegedüs Marianna (2016), dr. bujtor Zoltán és Kovács Éva (2017), dr. Erényi Ottó és Stáhlné Tausz Katalin (2018), dr. Sudár Zsolt és Forrás Béláné (2019), dr. Késmárki Nóra és Tuifel Andrea (2020), dr. Dezső Enikő és Keserű Sándorné (2021), dr. Fulcz Ágnes és Túri Beáta (2022). A díjat az idei évben dr. Muth Lajos és Oblián Antalné Erika vehette át. A kitüntetettekkel Herth Viktória beszélgetett.

 Tovább
Diabéteszes neuropátia

A cukorbetegség érszövődményei

Diabéteszes neuropátia

Szerző: Dr. Kiss Éva

A nagyérszövődmények, az úgynevezett makroangiopátiák érelmeszesedés formájában jelentkeznek, amelyek kiterjedt, instabil szerkezetű plakkokból állnak. Tüneteik az adott szervek funkciózavara esetén jelentkeznek, szív- és érrendszeri történés formájában…
 Tovább

Étrend-kiegészítők – mit várhatunk tőlük?

Szerző: Dr. Kováts Boglárka

A legtöbben valószínűleg nem tudják, mit takar pontosan az étrend-kiegészítő mint jogi kategória. Mit várhatunk el tőle, megbízható-e, illetve hogyan ismerhetjük fel a megbízható étrend-kiegészítőt? Sőt, sokszor nem is biztos, hogy felismerjük, hogy gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt szedünk be az adott tablettával.

 Tovább
Fontos a D-vitamin

Fontos a D-vitamin

Szerző: Dr. Putz Zsuzsanna

Az utóbbi években a D-vitamin csontanyagcserén túlmutató hatása a tudományos figyelem középpontjába került. Számos tanulmány látott napvilágot arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin-hiány összefüggésben lehet a szív- és érrendszeri, a daganatos betegségekkel, az autoimmun kórállapotokkal, az összhalálozással, valamint szerepet játszhat a cukorbetegség és a neurodegeneratív betegségek kialakulásában. Tekintettel arra, hogy mérvadó becslés szerint a 2000-ben 171 millióra tartott cukorbetegszám, 2030-ra várhatóan 366 millióra fog növekedni, igen nagy jelentőségűek a cukorbetegséggel kapcsolatos tanulmányok.

 Tovább
Krónikus vesebetegség

Krónikus vesebetegség

Szerző: Dr. Havasi Anett

A cukorbetegséget népbetegségként tartjuk számon. Az idült vesebetegséggel (CKD) élők száma hazánkban megközelíti a cukorbetegekét. Hétszázezer ember cukorbetegsége már felismert, s megközelítőleg ugyanennyien vannak, akiknél eddig még nem diagnosztizálták. Ma Magyarországon a krónikus vesebetegek száma meghaladhatja az egymillió háromszázezer főt, de csak nagyon kis hányaduk felismert. Ennek oka nagyrészt az elhúzódó kezdet és az általában hosszasan fennálló tünetmentesség lehet.

 Tovább
Gyógyszerkölcsönhatások – közérthetően!?

Gyógyszerkölcsönhatások – közérthetően!?

Szerző: Dr. Kováts Boglárka

A címben vállalt feladatom nem könnyű, a gyógyszerkölcsönhatások témaköre bonyolult, de remélem, segíthetek megérteni ezt a fontos témát. Különösen fontos a cukorbetegek számára, hiszen nagyon gyakran több társbetegséggel vagy szövődménnyel, és szinte minden esetben több gyógyszer szedésével jár ez a betegség.

 Tovább

A glükózszenzor

Szerző: Dr. Kis János Tibor

Bizonyára sokan hallottak már a szenzorról, szenzorozásról. A glükózszenzor, azaz a folyamatos szöveti glükózmonitor (CGM) rendszerrel ismerkedőknek számos új fogalmat kell megtanulniuk. A jelen tájékoztatót a CGM iránt érdeklődőknek ajánljuk.

 Tovább
A gyógyszerek mellett az életmód is fontos!

A 2-es típusú diabétesz kezelésének szakértői ajánlása

A gyógyszerek mellett az életmód is fontos!

Szerző: Dr. Bakó Barnabás

Az Amerikai Diabétesz Társaság (ADA) és az Európai Diabétesz Társaság (EASD) 2006 óta ad ki közös ajánlást a 2-es típusú diabétesz kezelésére vonatkozóan. A legutóbbi útmutatást 2022 szeptemberében, az EASD Stockholmban megrendezett kongresszusán ismertették, ezzel egyidejűleg két neves, angol nyelvű szaklapban, az amerikai Diabetes Care és az angol Diabetologia hasábjain is közlésre került.

 Tovább
Ha nem kapható az inzulinom

Ha nem kapható az inzulinom

Szerző: Dr. Strényer Ferenc

Előző lapszámunkban dr. Strényer Ferenc alapos ismertetőt írt az inzulinokról. Akár e cikk folytatásának is tekinthető mostani rövid írása, amely a cukorbetegek aktuális problémájára próbál megoldást javasolni. Több, magyar cukorbetegek által használt inzulin eltűnt a piacról. Mit tehet ilyenkor a diabéteszes és a diabetológus?

 Tovább
A diabétesz gasztroenterológiai szövődményei

DiabPONT továbbképző program

A diabétesz gasztroenterológiai szövődményei

Szerző: Dr. Oláh Ilona

A cukorbetegséget közvetlenül ritkán hozzuk összefüggésbe a gasztroenterológiai betegségekkel, pedig a cukorbetegeknél gyakoriak a gyomor- és bélrendszeri tünetek. Egyrészt azért, mert a 2-es típusú cukorbetegek zöme a középkorú vagy idősebb korosztályból kerül ki, akik körében már életkorukból adódóan is számos más betegség, így gyomor- és bélrendszeri betegség is előfordul. E mellett a cukorbetegség specifikus szövődményeként megjelenhet az autonóm neuropátia, ami szintén érintheti a gyomor-bél traktus szerveit.

 Tovább
Kávéfogyasztás? Szigorúan javasolt!

DiabPONT online

Kávéfogyasztás? Szigorúan javasolt!

Kávét mindenki iszik, s ez jó dolog, mert a kávéról kiderült, hogy nem kicsit, hanem nagyon jó. Ha azt nézzük, hogy – a vizet nem számítva – melyik italból fogy a legtöbb világon, a legtöbben a borra meg a sörre gondolnak. Pedig ez a cím a kávéé: 2006-os adat szerint a 150 litert ittunk meg személyenként.

 Tovább
Visszér nyáron

Vénás elégtelenség

Visszér nyáron

Szerző: Dr. Kováts Boglárka

Itt a nyár, a jó idő, a strandszezon és a hőhullámok ideje. Azonban azoknak, akik érbetegségektől szenvednek, ez különös megterhelő időszak.

 Tovább
Per- és polifluor-alkil anyagok

Tudtunkon kívül mérgezzük magunkat?

Per- és polifluor-alkil anyagok

Szerző: Dr. Móczár Csaba

A környezetünkben óriási számban fordulnak elő különböző kemikáliák, vegyszerek, amelyek a kultúrnövényeket védik a kártevőktől, segítik a fejlődésüket vagy fontosak az állattartásban stb. Ezek a kémiai anyagok mára jól ismertek, hatóságilag teszteltek és a felhasználásuk is ellenőrzött. A toxikus, egészségkárosító képviselőik a forgalombahozatali eljárások során kiszelektálódnak, illetve meghatározott a toxikus mennyiségük, amit a hatóságok rendszeresen vizsgálnak. Azonban léteznek a környezetünkben olyan vegyületek, amelyek hatásai az emberi szervezetre kevésbé ismertek. Ezek a mindennapi életünkben jelen vannak például az élelmiszerek csomagolásában, a konyhákban stb.

 Tovább

Amit az inzulinkezelésről tudni kell

Szerző: Dr. Strényer Ferenc

Az inzulin a hasnyálmirigyünk által termelt 51 aminosavból álló hormon, amely a vércukor normális szinten tartásában egyedülállóan fontos szerepet játszik…
 Tovább
Magyarország, a másfél millió krónikus vesebeteg országa

Magyarország, a másfél millió krónikus vesebeteg országa

Szerző: Dr. Ladányi Erzsébet

A vesék a kiválasztás páros szervei. Feladatuk a szervezetünk anyagcseréje során keletkezett vízoldékony anyagcsere-végtermékek eltávolítása, a só- és vízháztartás szabályozása, a homeosztázis fenntartása. Fontos szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a vörösvértestek képzésében, valamint a kalcium- és csontanyagcserében. A veseműködés szervezetünk csaknem minden szervrendszerére hatással van valamilyen módon, az egészség megtartásához nélkülözhetetlen a vesék megfelelő állapota.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!