Orvosok üzenetei

Jó tanácsok szakemberektől

A sebellátás buktatói – és a megoldások

Az ördög a részletekben rejlik

A sebellátás buktatói – és a megoldások

Szerző: Dr. Rozsos István

A Civil Fórum délutáni programjában dr. Rozsos István szórakoztató stílusú, de roppant hasznos előadását hallhatták a jelenlévők. Ennek – kicsit komolyabb – írásos változatát olvashatják alább.

 Tovább
Berci története

Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért

Berci története

Szerző: Dr. H. Nagy Katalin

Sok diabétesszel élő gyermek számára a kórkép elfogadása mind fizikai, mind mentális értelemben nagyon nehéz, számos pszichés problémához vezet, hiszen a diabétesz kezelése fájdalmas, időigényes, önfegyelmet, kiegyensúlyozott étrendet igényel. Tanulmányok támasztják alá, hogy…
 Tovább
Barta Lajos-díj és-emlékérem 2022

Dr. Karádi Zsuzsanna

Barta Lajos-díj és-emlékérem 2022

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság (MGYT-MDT) közös Gyermekdiabetes Szekciója díja és emlékérme a hazai gyermekdiabetológia terén kifejtett huzamos és eredményes munka elismerése. A 2002-ben alapított Barta Lajos-emlékérmet a szekció vezetősége azoknak az MDT-tagoknak ítéli oda, akik szakmai, tudományos munkásságukkal a hazai gyermekdiabetológia fejlődéséhez kiemelkedő mértékben járultak hozzá. Dr. Karádi Zsuzsanna főorvos asszonnyal a díjátadás előtt a Szekció tavaly őszi tudományos rendezvényén beszélgettünk.

 Tovább
Mindent szeretek, amit csinálok

Interjú a Pro Diabetologia díjas dr. Körner Annával

Mindent szeretek, amit csinálok

Szerző: Herth Viktória

Az 1984-ben alapított Pro Diabetologia Díjat a Magyar Diabetes Társaság vezetősége azoknak a társasági tagoknak ítéli oda, akik szakmai tevékenységükkel, életpályájukkal kiemelkedő mértékben járultak hozzá a hazai diabetológia fejlődéséhez. A díjat az MDT tavalyi kongresszusán dr. Körner Anna, a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság (MGYT-MDT) közös Gyermekdiabetes Szekciója elnöke vehette át.

 Tovább

A felnőttkorba lépés problémái a cukorbeteg ifjak esetében

Szerző: Dr. Blatniczky László

A gyermekgyógyászati diabetológiai ellátás egyik vissza-visszatérő problémája az évek, akár egy évtized (!) óta kezelt gondozottaktól történő elköszönés és a felnőttgondozásba adás…
 Tovább

Külföldi példák a visszailleszkedés segítéséről

Diagnózis után II.

Világszerte 1,1 millió gyermek és serdülőkorú fiatal él 1-es típusú cukorbetegséggel, akik közül ma Magyarországon több mint 5000 kiskorú az érintett. A diagnózist követő óvodai, iskolai beilleszkedés, illetve visszailleszkedés különösen fontos része a diabéteszes gyermeket nevelő család életének, így érdekes lehet megnézni, hogy más országokban mivel segítik ezt a folyamatot.

 Tovább
Cukorbetegség, túlsúly, hozzáállás

Cukorbetegség, túlsúly, hozzáállás

Dr. Takács Éva Judit doktornő – aki az újpesti szakrendelőben az endokrinológiai és diabetológiai szakrendelés vezetője – Az önészleléstől az aktív cselekvésig (magatartásváltozásig) címmel írt tájékoztató füzetet. A doktornő a Civil Fórum vendégeként is mesélt e témáról a jelenlévőknek.

 Tovább
A belgyógyászatról

Az egész embert vizsgálja

A belgyógyászatról

Szerző: Dr. Ádám Ágnes

Cukorbetegként otthonosan mozgunk az orvostudomány különböző ágazatai, szakterületei között – legalábbis ezt hisszük magunkról. Magabiztosan mondjuk ki a különböző latin neveket, de ha valaki rákérdezne, melyik kifejezés mögött mi rejlik, elbizonytalanodnánk. Erről is szólt dr. Ádám Ágnes előadása a CEOSZ DiabPONT-adásában. Ennek írásos változatát olvashatják most.

 Tovább

Hiánycikk gyógyszerek – mit tehetünk?

Szerző: Dr. Kováts Boglárka

Hiánycikkek a gyógyszerek között is mindig előfordultak, de szerencsére eddig ritkán okozott gondot a mindennapokban, még a krónikus gyógyszerszedők is elvétve találkoztak ilyen helyzettel. Sajnos az utóbbi hetekben, hónapokban a jelenség gyakoribb lett, és a helyzet rendeződése is csak lassan várható. Ezért most néhány tanáccsal készültem, hogyan vészelhető át ez az időszak, mire kell figyelni a gyógyszerkiváltásnál.

 Tovább
Jogi kérdések

Jogi kérdések

Szerző: Dr. Strényer Ferenc

Diabéteszesként a mindennapok során nem csak egészségügyi problémákkal kell szembenéznünk, igen gyakran a szabályok, előírások útvesztőibe keveredünk. Rendszeres jogi szaktanácsadónk, dr. Strényer Ferenc cikksorozatában segít eligazodni e szabályok között.

 Tovább

Hogyan ismerhető fel a stroke utáni izombénulás?

Ne késlekedj, ments életet!

Amikor valakinek stroke-ja van, minden eltelt másodperc döntő fontosságú lehet. Amikor az agyszövet és a neuronok milliói kezdenek elhalni, az idő nem is lehetne értékesebb. Október 29-én a stroke világnapján erre hívta fel a figyelmet a Stroke Világszervezet kampánya: #Precioustime, vagyis az idő értékes. A szélütés még mindig az egyik vezető halálozási ok hazánkban, így a minden évben megrendezett stroke-világnapnak hatalmas aktualitása van. Az idő kulcsfontosságára és a rehabilitáció szerepére igyekszik felhívni a figyelmet a Strokeinfó Alapítvány, ugyanis enélkül a két tényező nélkül jelentősen csökken az érintettek túlélési esélye.

 Tovább
Rizikóbecslés – SCORE pontrendszerek

SCORE

Rizikóbecslés – SCORE pontrendszerek

Szerző: Dr. Nemcsik János

Azoknál a betegeknél, akiknek nincs egyidejű szív-érrendszeri betegségük, vesebetegségük vagy cukorbetegségük, javasolt a Systemic COronary Risk Evaluation (SCORE) modell használata. A SCORE a nem, az életkor, a dohányzás, a koleszterinszint és a vérnyomás értéke alapján ad százalékos becslést arra nézve, hogy a beteg milyen eséllyel fog meghalni a következő 10 évben szív-érrendszeri betegségben. A 2021-es európai szív-érrendszeri prevenciós ajánlásban a SCORE megújult, publikálták a SCORE2-t, mely a szív-érrendszeri halálozás mellett a nem halálos szív-érrendszeri események esélyét is becsüli, így valamivel nagyobb értéket ad. Ugyanakkor ennek a százalékos értéknek a közlése gyakran nem fejezi ki elég érzékletesen a beteg számára a valós szív-érrendszeri kockázatot.

 Tovább
Reggel vagy este?

Mikor szedjem a vérnyomáscsökkentőmet?

Reggel vagy este?

Szerző: Dr. Járai Zoltán

A magasvérnyomás-betegség, azaz a hipertónia rendkívül gyakori megbetegedés, hazánkban mintegy hárommillió felnőttet érint. Következményei súlyosak, hiszen az érrendszeri és szívbetegségek szinte mindegyikének kockázati tényezője a hipertónia. Kezelése tehát azért fontos, hogy megelőzzük ezeket a hazánkban legtöbb halált eredményező betegségeket, kiemelten a szívinfarktust, a szélütést, idült vesebetegséget és az érelmeszesedés egyéb súlyos formáit.

 Tovább
Méreg vagy gyógyító ital?

Kávé

Méreg vagy gyógyító ital?

Szerző: Dr. Kováts Boglárka

A kávé régóta ismert és kedvelt élénkítő ital, de nagyot változott az utóbbi években a tudományos megítélése – egészségtelen függőség helyett a kutatások fókuszában immár az egészségre gyakorolt pozitív hatásai állnak. Korábban a keringési betegségek kockázati tényezőjének gondoltuk, a kutatások azonban nem találtak összefüggést a kávéfogyasztás és a szív-érrendszeri megbetegedések között.

 Tovább
Kedvezmények, szabályok és korlátozások

Gyógyászati segédeszközök

Kedvezmények, szabályok és korlátozások

Szerző: Dr. Strényer Ferenc

Diabéteszesként a mindennapok során nem csak egészségügyi problémákkal kell szembenéznünk, igen gyakran a szabályok, előírások útvesztőibe keveredünk. Rendszeres jogi szaktanácsadónk, dr. Strényer Ferenc cikksorozatában segít eligazodni e szabályok között. Előző számunkban a nem inzulintípusú gyógyszerek és az inzulinok használatáról volt szó. Most a gyógyászati segédeszközökkel, az önellenőrzés eszközeivel (vércukormérők, ketonmérő, szenzorok) és az inzulinbeadás eszközeivel (penek, pentűk, inzulinpumpák) foglalkozunk. A sorozat harmadik részében az adókedvezményről és a cukorbetegeket érintő korlátozásokról beszélünk majd, például a jogosítványhoz jutással kapcsolatban és a különböző foglalkozások tekintetében.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!