Orvosok üzenetei

Jó tanácsok szakemberektől

A cukorbetegség elnevezése, osztályozása

A cukorbetegség elnevezése, osztályozása

Szerző: Dr. Bakó Barnabás

A diabetes mellitus latin kifejezés, magyar fordítása „mézédes húgyár”, ami arra utal, hogy a korabeli orvosok erre a betegségre a vizelet nagy mennyiségét és annak édes ízét tartották jellemzőnek (laboratóriumi háttér hiányában a vizsgálók csak érzékszerveikre hagyatkozhattak). Elődeink azt is megfigyelték, hogy a szabad téren elhelyezett vizeletre rászálltak a darazsak, ami szintén a magas cukortartalmat igazolta.
Az agyalapi mirigy hátsó lebenyében termelődő antidiuretikus hormon (ADH) hiánya szintén nagy mennyiségű vizelet ürülésével jár, de a vizelet cukrot nem tartalmaz. Ezt a betegséget megkülönböztetésül diabetes insipidusnak („íztelen húgyár”) nevezték.

 Tovább
Újdonságok a Magyar Hypertonia Társaság kongresszusáról

Újdonságok a Magyar Hypertonia Társaság kongresszusáról

Szerző: Béki János

2021 szeptemberében tartotta kongresszusát a Magyar Hypertonia Társaság, lapunk megjelenésének támogatója. A szakmai, tudományos előadások mellett a közgyűlés keretében vezetőségválasztásra is sor került a 2021–2025 közötti időszakra. A szervezet rendkívül aktív, a taglétszám növekvő: a 2018 tavaszán regisztrált 751 tagból mára 1097 lett, újjászerveződtek a munkacsoportok, jelenleg 15 dolgozik a társaságon belül. Számos tevékenységük a páciensek edukációját, a minél hatékonyabb betegellátást segíti, ezekről kérdeztük a tudományos program szünetében Járai Zoltán professzort, a Magyar Hypertonia Társaság elnökét, valamint dr. Nemcsik János főtitkárt.

 Tovább
Szívügyünk a diabétesz!

Szívügyünk a diabétesz!

A Boehringer Ingelheim gyógyszergyár 2021 áprilisában indította el a „Szívügyünk a diabétesz!” kampányt a Magyar Diabetes Társasággal és a Magyar Életmód Orvostani Társasággal együttműködésében.
A kezdeményezés célja, hogy megismertesse a széles közönséggel és az egészségügyi szakemberekkel a 2-es típusú cukorbetegség lehetséges szövődményeit, a hipoglikémia tüneteit, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének korszerű szemléletét és ennek átültetését a gyakorlatba. A 2-es típusú cukorbetegség ugyanis nem pusztán a cukoranyagcsere zavara, hanem komplex, az egész szervezetet érintő elváltozás, ami rontja a betegek életkilátását.
A kampány weboldalán folyamatosan új és értékes információkat találhatunk, amelyek amellett, hogy megfelelnek a szakmai elvárásoknak, a széles közönség számára is érthetőek. Alább ezek közül egyet olvashatnak.

 Tovább
Közel 1,5 millió magyar küzd idült vesebetegséggel

Sokuk nem is tud róla

Közel 1,5 millió magyar küzd idült vesebetegséggel

Becslések szerint közel 850 millió ember szenved világszerte csökkent veseműködéstől és annak szövődményeitől, és minden jel arra mutat, hogy ez lesz az egyik legfenyegetőbb népbetegség a jövőben. Hazánkban mintegy másfél millió embert érinthet az idült vesebetegség. Az idült vesebetegség sokáig nem okoz a páciensek által észlelhető tüneteket, így a kifejezetten alattomos, aluldiagnosztizált kórképek közé tartozik, miközben az előrehaladottság függvényében akár 14-szeresére is növelheti a szív-érrendszeri károsodás kockázatát. Az idült vesebetegség korai felismerése és kezelése a betegek és a társadalom közös érdeke, ezért a Magyar Nephrologiai Társaság széles körű ismeretterjesztő mozgalmat hirdet, amelyhez az AstraZeneca is csatlakozik stratégiai partnerként. A cél: ismerjük meg és küzdjük le együtt az idült vesebetegséget!

 Tovább
Gyógynövények és a diabétesz

Gyógynövények és a diabétesz

Jelenleg itthon nincsen gyógyszerként törzskönyvezett gyógynövény-készítmény, amit cukorbetegségben vagy a vércukorszint csökkentésére lehet ajánlani. Léteznek viszont étrendkiegészítők és gyógyteák, amelyek régóta ilyen céllal alkalmazott, hagyományos gyógynövényeket tartalmaznak. A világ minden szegletéből több száz ilyen gyógynövényt lehetne összegyűjteni. Ezek közül akad 20–30 olyan, amelyet intenzíven kutatnak, és a modern, hatásmódot kutató vizsgálatok is ígéretesnek ítélnek. Néhány az eddig elvégzett – sajnálatosan kisszámú – klinikai vizsgálaton is bíztató eredményt mutatott. Ez azért nem meglepő, mert például az orvosi kecskerágó gyógynövényünk hatóanyagainak vizsgálata indította el azt a folyamatot, ami végül a 2-es típusú diabéteszben jelenleg leggyakrabban használt gyógyszer, a metformin nevű hatóanyag megszületéséhez vezetett.

 Tovább
Influenza kérdezz-felelek

Influenza kérdezz-felelek

A maszk hogyan tudta ennyire megfogni az influenzát? Létezik egy lakossági alapvédettség, mert szinte mindenki átesett valamilyen influenzavírus okozta fertőzésen? A járványt okozó, légúti fertőző betegségek ellen többféleképpen védekezhetünk. Ezeket most megtanultuk…
 Tovább
A diabéteszgondozás jelene és a jövő perspektívái

A diabéteszgondozás jelene és a jövő perspektívái

A fenti címmel sajtónyilvános szimpózium és kerekasztal zajlott november 12-én a Magyar Orvostudományi Napok keretében, a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében. A rendezvény fővédnöke Novák Katalin családokért felelős miniszter volt.

 Tovább
Diagnózis után

Külföldi példák az iskolai visszailleszkedés segítéséről

Diagnózis után

Világszerte 1,1 millió gyermek és serdülőkorú fiatal él 1-es típusú cukorbetegséggel, akik közül ma Magyarországon több mint 5000 kiskorú az érintett, és a megbetegedések száma szinte mindenütt emelkedik.

A diabétesz diagnózisának felállítása után minden országban azonos forgatókönyv szerint zajlik a kezelés megkezdése és a terápia kialakítása. A kórházi alapedukáció megtörténtével és a napi teendők elsajátításával a cukorbeteg gyermek és környezete számára élethosszig tartó állapot folyamatos, aktív menedzselése veszi kezdetét.

A gyermekek esetében kiemelt szerepet kap az a tény, hogy az idejük nagy részét köznevelési és közoktatási intézményekben töltik. Mivel a kisebbek életkoruknál fogva a betegségüket önállóan kezelni nem tudják, így az intézményekben dolgozó felnőttek segítségére szorulnak. A diabétesz mindennapi ellátása a szülők és a pedagógusok összefogásával tud sikeressé válni, ami a későbbiekben jól kezelt állapothoz és kiegyensúlyozott gyermekkorhoz vezethet.

Bár a diagnózist követő orvosi lépések szinte mindenütt azonosak, a nem orvosszakmai támogatás már nagyon színes képet mutat. A nemzetközi szervezetek globális összefogásán túl a különböző országok eltérő módokon igyekeznek a kiskorúak köznevelési integrációját, illetve az ahhoz tartozó edukációs segítségnyújtását támogatni. Ezen példák közül mutatunk be párat, érzékeltetve, hogy különböző országokban milyen támogatásra számíthatnak a frissen diagnosztizált gyermekek és családtagjaik.

 Tovább

Ketoacidózis

Szerző: Dr. Blatniczky László

A ketoacidózis az 1-es típusú diabétesz rettegett akut szövődménye, amely rendkívül hirtelen tud fellépni és akár életveszélyes szituációt is eredményezhet. Ahhoz, hogy megfelelően reagáljunk ketoacidózis esetén, meg kell értenünk, hogyan működik a glükóz- és a zsíranyagcsere.

 Tovább
A jó döntések alapja a megfelelő adat

A jó döntések alapja a megfelelő adat

Szerző: Béki János

A digitalizáció és az IT technológiák a mindennapi életünknek és a gyógyításnak is megkerülhetetlenül szerves részévé váltak. Ennek egyik szakmai alátámasztása, hogy az Amerikai Diabétesz Társaság (ADA) 2019-es irányelvében egy teljes fejezetet szentel a diabétesszel kapcsolatos technológiai lehetőségek alkalmazásának. Úgy találják, hogy a technológiai eszközök alkalmasak a diabétesz prevenciójára, akut kezelésére, a gondozásra az egyéni betegéletút folyamán. Jelenleg is vannak olyan technológiai eszközök, amelyek nemcsak a közvetlen terápiás ellátásban segítenek, hanem az edukációban is. A kezelés folyamán számos olyan adat keletkezik (vércukor, testmagasság, testsúly, vérnyomás, laboreredmény, funduskép, gyógyszerfelírás és -kiváltás), amelyek digitalizálhatóak, egyéni szinten összesíthetőek. Sőt, ezek az adatok jelenleg is elérhetőek különböző platformokon – olvasható a Magyar Diabetes Társaság (MDT) Digitális Diabetes Munkacsoportjának oldalán, az MDT honlapján.

 Tovább
Gyermekek és a COVID-19

Gyermekek és a COVID-19

Szerző: Dr. Körner Anna

Friedrich Schiller, a híres német költő, drámaíró, filozófus és történész november 10-i születésnapján, minden évben egy elismert közéleti személyiség mondja el a Marbachi Német Irodalmi Archívumban a Schiller-beszédet…
 Tovább
COVID-19-tesztek

DiabPont Továbbképző program

COVID-19-tesztek

Az utóbbi két évben, a COVID-pandémia alatt sok fordulópontot megéltünk, az első megbetegedések itthon, a lezárások, a második hullám alatt az egészségügy leterheltsége, az oltások megjelenése, a harmadik hullám a sok halálesettel. Ezalatt rengeteg fogalommal, szakkifejezéssel megismerkedhettünk a járványtanból, virológiából, immunológiából.
Most, a negyedik hullám kezdetén egy újabb fontos ponthoz érkeztünk el a járvány kezelése szempontjából, végre hazánkban is elérhetővé vált az otthon elvégezhető antigénteszt, ami képes egy éppen zajló fertőzést nagy biztonsággal és korai szakaszban kimutatni.

 Tovább
A telemedicina színe-visszája

A telemedicina színe-visszája

Nagyon megváltozott az élet körülöttünk. Soha nem gondoltuk volna, hogy karanténba kerülünk, korlátozzák a szabadságunkat, a mozgásunkat, emberi kapcsolatainkat. Megtörtént, és mi hozzászoktunk, alkalmazkodtunk. Sokat romlott az életminőségünk a pandémia miatt, de valljuk be, hozott jót is. (Én például kifejezetten örültem, amikor több hónapig együtt lehettem otthon a két fiammal.) Eredménye a pandémiának, hogy a diabetológiában teret nyert a telemedicina.

 Tovább

A harmadik hullám után

2019 végén egy új koronavírust (egy különleges vírus, amely emberi és állati betegségeket okoz) azonosítottak Kína Hubei tartományának Vuhan városában. A vírus tüdőgyulladást okoz, és gyorsan terjedve járvány alakult ki egész Kínában, majd világszerte. 2020. májusi adatok szerint akkor a világban már több mint 3,5 millió ember fertőződött meg, több mint egymillióan gyógyultak, és közel negyedmillió ember hunyt el a fertőzés következtében. Magyarországon ismertté vált több mint 3000 fő fertőződöttsége, elhunyt 351, gyógyult 630 beteg. A koronavírus-járvány első, majd második hulláma után harmadik hullám is kialakult.

 Tovább

A cukorhelyettesítő anyagok felírásáról és használatáról

Szerző: Dr. Strényer Ferenc

A „cukorhelyettesítő” anyagok, a fruktóz (gyümölcscukor), a szorbit vagy a xilit (nyírfacukor) vény nélkül is vásárolhatók a gyógyszertárakban 1 kg-os kiszerelésben…
 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!