Egészséges életmód

Életmód = életminőség

Megmozdult az ország – rekordrészvétel

Botra fel!

Megmozdult az ország – rekordrészvétel

Minden eddiginél többen vettek részt a május végén a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Hypertonia Társaság által közösen szervezett Botra fel! megmozduláson. Az eredetileg 24 városban meghirdetett sétán közel 1300-an vettek részt annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a sport cukorbetegségre és magas vérnyomásra gyakorolt kedvező hatására.

 Tovább
Az egyensúly keresése

Megküzdeni a nehézségekkel

Az egyensúly keresése

Szerző: Bóta Tímea

Az előző számban elindítottunk egy sorozatok arról, hogyan erősíthetjük a saját megküzdésünket, hogyan bukkanhatunk a rejtett erőforrásainkra, mi segíthet abban, hogy a nehéz élethelyzetekben is megőrizzük az egyensúlyunkat. Nem véletlenül kerülhetett ez a téma elő, hisz a közelmúlt fájdalmas eseményei – a pandémia, a háború – mind próbára teszik a pszichés ellenállóképességünket. Azt is fontos újra kihangsúlyozni, hogy ezzel párhuzamosan az ember saját személyes életében is történhetnek nehézségek, betegségek, családi krízisek, veszteségek, amikkel pandémián és háborún túl is meg kell küzdenie.

 Tovább
Testmozgás, fizikai aktivitás az egészség megőrzésében

Testmozgás, fizikai aktivitás az egészség megőrzésében

Szerző: Dr. Várallyay Zoltán

Mozgás: az élet motorja, az egészségmegőrzés alapja, a közérzet támasza… halljuk sokszor. És valóban, egy pillanatra el is játszunk a gondolattal, hogy nekivágjunk ennek a biológiailag természetes létformának, amely akár több gyógyszer hatásával is felérő igazi „bio” gyógymód, de hogy konkrétan mit is tegyünk, ahhoz már ritkán kapunk útmutató jellegű leírást kezdőknek.

 Tovább
OKOSTÁNYÉR® – nincs tilos élelmiszer

A hazai ajánlás alapelve a változatosság és mértékletesség

OKOSTÁNYÉR® – nincs tilos élelmiszer

Szerző: Herth Viktória

Van porcelántányér, cseréptányér, üveg- és papírtányér, de egyikről sem állíthatjuk, hogy különösebben magas lenne az intelligenciahányadosuk. Mégis létezik OKOSTÁNYÉR®. Mint tudjuk, valójában nem a tányér okos, hanem az, aki a szimbolikus tányér tanácsait megfogadva táplálkozik.
Dr. Pálfi Erzsébet dietetikussal, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Tudományos Bizottságának elnökével, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docensével beszélgettünk, ő magyarázta el, mit kell tudnunk az okostányérról.

 Tovább
Újra „Botra fel!”

Újra „Botra fel!”

Szerző: Füzesi Brigitta

Két év kihagyás után idén újra, immár negyedik alkalommal indul el a „Botra fel!” országos nordic walking túra a CEOSZ szervezésében.

 Tovább
A légzés mint érzelemregulációs technika

Megküzdeni a nehézségekkel

A légzés mint érzelemregulációs technika

Szerző: Bóta Tímea

Fájdalmasan nehéz időszakot élünk. A pandémiás krízis után jött a háborús krízis, miközben előfordulhat, hogy a személyes életünkben már eleve nehéz helyzetben voltunk, betegségben, családi nehézségek közepette, vagy éppen az egzisztenciánkért aggódtunk…
 Tovább
Hangtálak harmonizáló hangja az egészségért

Hangtálak harmonizáló hangja az egészségért

Szerző: Szécsi Emese

Az alábbi cikk egy olyan kiegészítő gyógymódról szól, amelyre ugyan eddig még nincsenek tudományos bizonyítékok, de hatása kétségtelenül működik. Közérzetjavító, nyugtató, stresszoldó, és mint ilyen, kedvező lehet a lelki egyensúlyunk megtartásában, visszanyerésében. Minden olyan betegségben, állapotban használható kiegészítőnek, amelynek egyik kiváltója a feszültség és szorongás, így a magas vérnyomás gyógyításában is.

 Tovább
Hol jobb futni: terepen vagy futópadon?

Futóedzés

Hol jobb futni: terepen vagy futópadon?

A mozgás adott, a kérdés csak az, hogy hol jobb: futópadon (akár télen is, amikor kint tombolnak a mínuszok) vagy a szabadban gyűjteni a kilométereket? Valóban jobb a futópad az ízületeknek? Hatékonyabb, ha szabadtéren készülök a versenyemre? Mindebből mit érez meg a vércukorszintem?

 Tovább
Érdekel a szíved? Étkezz SZÍVSN!

Érdekel a szíved? Étkezz SZÍVSN!

A Betegek Világnapján indította útjára a SZÍVSN Országos Betegegyesület – a Magyar Kardiológusok Társaságának hivatalos betegszervezete – rendhagyó kampányát a szívbetegség megelőzéséért, a szívbetegekért. A Szívbarát étterem kampány nemcsak azért példátlan, mert éttermeket, séfeket mozgósít a tudatos étkezés érdekében, hanem azért is, mert ehhez az orvosszakmát, a Magyar Kardiológusok Társaságát és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségét is a támogatói között tudhatja.

 Tovább
A vers élni segít

A vers élni segít

Szerző: Bóta Tímea

Talán ismerős az élmény, hogy nehéz élethelyzetben – szakításkor, betegségben, krízisben – a gondolataink körbe-körbe járnak, és keressük a kiutat a szorongásbuborékból. Bárki, aki megkapta a diabétesz diagnózisát, érezhette: szüksége van arra, hogy kiengedje a feszültséget, amit ez a hír okozott.

 Tovább
Szívproblémák

Továbbra is a legköltségesebb betegségek között

Szívproblémák

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján hazánkban a halálozások felét a keringési rendszer betegségei okozzák, kétszer annyit, mint a daganatos megbetegedések. A kardiovaszkuláris betegségek ellátása 2019-ben több mint 207 milliárd Ft-tal terhelte az Egészségbiztosítási Alapot, ezzel összesen a források 17 százalékát fordították a finanszírozásukra. A Szívelégtelenség Hete alkalmából fontos felhívni a figyelmet a kardiovaszkuláris megbetegedések számának utóbbi években tapasztalható növekedésére, valamint a megelőzésükre és kezelésükre.

 Tovább
Hogyan segíthet alkoholista hozzátartozójának?

Hogyan segíthet alkoholista hozzátartozójának?

Szerző: Barabás Mónika

Családban élünk, ami egy rendszer tulajdonképpen. Ebben a rendszerben olyan tudattalan működéseink lehetnek, amelyek a rendszer „rossz” működését tartják fenn. Ilyen tudattalan működés az is, amikor a szenvedélybeteg hozzátartozói fenntartják a szenvedélybeteg család működését.

 Tovább
Közösségeket teremtenek

Közösségeket teremtenek

Szerző: Tóbiás Lilla

A Szurikáta Alapítvány ősz óta több klubeseményt tart havi rendszerességgel a Bókay Gyermekklinika mellett működő irodájában. A Tűvel – mást kézimunkakör és az Apaklub vezetőivel, Szakmáry Erikával és Andrással beszélgettünk.

 Tovább
Óvjuk veséinket!

A Vese Világnapja

Óvjuk veséinket!

Szerző: Zalai Noémi

Magyar kezdeményezésre, 2006-tól minden március második csütörtöke a Vese Világnapja. Az idei világnap a vese egészségének fontosságára hívja fel a figyelmet. A kitűzött cél az edukáció és az egészségtudatosság növelése, hogy áthidalják a tartós és folyamatban lévő krónikus vesebetegséggel kapcsolatos tudásbeli hiányosságokat az egészségügyi ellátás minden szintjén.

 Tovább
A magas vérnyomás étrendi kezelése

A magas vérnyomás étrendi kezelése

Szerző: Zalai Noémi

A magas vérnyomás az egyik legelterjedtebb szív-érrendszeri betegség. Fő veszélye abban rejlik, hogy kezeletlen esetben olyan szövődményeket okozhat, mint például a szívelégtelenség. Életmódunk – testtömegünk, alkoholfogyasztási, dohányzási szokásaink, fizikai aktivitásunk, táplálkozásunk – komoly szerepet játszik vérnyomásunk alakulásában – jó és rossz irányban is.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!