Egészséges életmód

Életmód = életminőség

Az ideális testsúly elérése

Gyógyszerek, étrend-kiegészítők, diéta és sport

Az ideális testsúly elérése

Szerző: Dr. Kováts Boglárka

Népszerűek, különösen nyár előtt a fogyókúrák, böjtök. Az esztétikai okok mellett a krónikus betegek számára (magas vérnyomás, diabétesz, alvási apnoe) különösen fontos leadni a felesleges kilókat, mert ez betegségüket gyógyító fontos terápia is egyben. Ennek ellenére senkinek nem javaslom – különösen ilyen betegséggel rendelkezőknek nem – a gyors fogyást, az extrém diétákat. Ezekkel ugyanis sok kárt okozhatunk az egészségünknek, és a gyorsan leadott kilók a nehéz diéta után még gyorsabban szaladnak vissza, sőt, végül a mérleg nyelve többet is mutathat, mint a fogyókúra előtt – elindul a jojó-effektus.

 Tovább
Mikor mozogjunk?

Mikor mozogjunk?

A mozgás mindig jó, a több mozgás még jobb, ám annak időzítésében is vannak extra lehetőségek. Talán nincs is olyan élettani folyamat, amit ne segíthetne a rendszeres és kiadós fizikai aktivitás. Ezúttal a vércukor-szabályozás és az „edzésidőpontok” megválasztásának kapcsolatáról szolgált friss ismeretekkel a tudomány.

 Tovább
Túl a kiválasztón

DiaEuro futsal-Európa-bajnokság

Túl a kiválasztón

A COVID miatti szünet után idén ismét lesz DiaEuro, Nemzetközi Diabétesz Futsal-bajnokság júniusban, Lengyelországban. Előző számunkban már írtunk erről, s hírül adtuk, hogy március 15-én tartják a magyar csapat úgynevezett kiválasztóját…
 Tovább
A Diaboló Szabadkígyóson

Diaboló Alapítvány

A Diaboló Szabadkígyóson

E három betűt látva a Békés megyei diabéteszes gyermeket nevelő családok képzeletében egy már hagyományosnak számító rendezvény jelenik meg: Kígyósi Katicás Kovácsolós…
 Tovább
Táborozni és együtt lenni jó!

Szurikáta Alapítvány

Táborozni és együtt lenni jó!

Szerző: Tóbiás Lilla

Családias légkör, tartalmas programok, vidám résztvevők – a Szurikáta Alapítvány által szervezett csolnoki gyermektáborban és a zánkai Családi Erzsébet-táborban teret adtunk a barátkozásnak, ismerkedésnek és a családokat érintő kérdések kibeszélésének.

 Tovább
Édesítőszerek a cukorbeteg-étrendben

Édesítőszerek a cukorbeteg-étrendben

Szerző: Zalai Noémi

Az édes íz szeretete már csecsemőkorban, az anyatejes táplálás során kialakul, és e finom íz iránti vonzódásunkat mi sem jelzi jobban, mint hogy az édes szót nemcsak ételekre, de kellemes eseményekre, emberekre is használjuk…
 Tovább
Egri diabéteszes családi élménytábor

Cukorbetegek Egri Egyesülete

Egri diabéteszes családi élménytábor

A Cukorbetegek Egri Egyesülete 9. alkalommal szervezett diabéteszes családi tábort. Ellátásunkat a Hotel Unicornis Eger svédasztalos formában biztosította, így mindenki kiválaszthatta a széles kínálatból a neki tetsző ételeket, dietetikusunk, Szerencsiné Soós Andrea segített abban, hogy a mennyiség is megfelelő legyen.

 Tovább
(Test)súlyos kérdések

(Test)súlyos kérdések

Szerző: Dr. Rosta László

Manapság már nem csak a COVID, a felmelegedés és a környezetszennyezés globálisan fenyegető probléma, hanem az elhízás is. Ha nem teszünk ellene, súlyos terhet fog róni az amúgy is egyre inkább túlterhelt egészségügyre…
Dr. Rosta László a CEOSZ DiabPONT-adásában fogalmazta meg e fenti gondolatot, s tette fel a (test)súlyos kérdéseket. Lehetséges válaszokat is felvetett, bár az igazi megoldás az érintettek, azaz a túlsúlyosak kezében van.

 Tovább
10 éves a Sportos Cukros

SCE

10 éves a Sportos Cukros

Szerző: Muskát Erika

Idén kerek szülinapot ünneplünk, 10 évesek lettünk: 2013. január 30-án került hivatalosan bejegyzésre a Sportos Cukorbetegek Egyesülete, amelyet leginkább Sportos Cukrosként szoktak emlegetni. Hihetetlen belegondolni, hogy már 10 éve segítjük az 1-es típusú diabétesszel élő kicsik és nagyok életét edukációs célú vagy sportos programjainkkal, támogató tevékenységünkkel.

 Tovább
Több víz, kevesebb só

Ez lesz a jó

Több víz, kevesebb só

Aki túl keveset iszik, megrövidítheti a saját életét – ez az egyik tanulsága egy 2023 januárjában az eBioMedicine folyóiratban bemutatott tanulmánynak. Ebben Natalia I…
 Tovább
A szívbarát étrend

A szívbarát étrend

Szerző: Zalai Noémi

A szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, gyógyítására, a szövődmények megelőzésére szolgál a szívbarát vagy más néven kardioprotektív étrend.
A szívbarát étrend célja a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorainak korrigálása, az esetlegesen már meglévő betegség tüneteinek enyhítése, a szövődmények kialakulásának megelőzése.

 Tovább
A kávé hatásai és tippek a helyettesítésére

Kávé

A kávé hatásai és tippek a helyettesítésére

Szerző: Szabó-Papp Valéria

Sokan azt gondoljuk, ha az egészséges életmódról akarunk beszélni, csak a mozgás és a táplálkozás jöhet szóba, ám ez koránt sincs így. Sok kis apró dolog is hozzájárulhat az életmódunk megváltoztatásához vagy az egészségünk karbantartásához, ilyen például a kávéfogyasztás. A kávéfogyasztásnak évezredes kultúrája van, sokan ezzel indítják napjaikat, vannak, akik pedig abszolút az egészségtelen kategóriába sorolják. Igyam, ne igyam, esetleg helyettesítsem mással? – nézzük meg, mit mond a tudomány!

 Tovább
Figyeljünk az életmódra!

A diabétesz világnapja – 2022

Figyeljünk az életmódra!

A Jászárokszállási Cukorbetegek Klubjának tagjai az ünnepi ebédet a Búzavirág étteremben fogyasztották el, majd a Petőfi Művelődési Házban folytatódott a program.

 Tovább
A stresszevés dietetikai szemszögből

A stresszevés dietetikai szemszögből

Szerző: Baráti Anikó

Azon kapjuk magunkat, hogy egyre többször nyúlunk valami finom, de nem túl egészséges falat után, ha veszteség ér, vagy csak túl stresszes a napunk? Ha igen, akkor érdemes elgondolkodnunk. Eleinte nem tűnhet komolynak a probléma, de bármikor átfordulhat túlevéses zavarba, aminek a következménye nem csupán egészségügyi kockázat (elhízás) lehet, hanem súlyosabb pszichés probléma is kialakulhat.

 Tovább
Az érzelmi evés pszichológiai hátteréről

Élelem és érzelem

Az érzelmi evés pszichológiai hátteréről

Szerző: Krausz Ivett

Semmiképpen sem csak egyetlen ok vagy egyetlen kiváltó esemény vezethet az érzelmi evéshez, hanem sokkal inkább – egészen gyermekkorunkból hozott – tanult folyamatok sora. Alapvetően – és szerencsés esetben – az evés egy örömteli élmény, melynek fontos szerepe van a kötődés…
 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!