Egészséges életmód

Életmód = életminőség

A mediterrán étrend helye a cukorbetegek diétájában

A mediterrán étrend helye a cukorbetegek diétájában

Szerző: Simonová Erika dietetikus

Jó oka van annak, hogy a mediterrán étrendet 2022-ben ötödik éve választják a legjobb étrendnek a világon és a legjobb diétának a cukorbetegség kezelésére. A mediterrán diéta inkább életmód, mint szigorú étrend. Kiváló választás lehet, ha cukorbetegként ennek a diétának a szabályait követjük, hiszen nemcsak jobb vércukorszinteket, hanem akár fogyást és az energiaszint növekedését is megtapasztalhatjuk. Ezért fontos küldetése az ALSAD applikáció fejlesztőcsapatának, hogy informatikai megoldásokkal segítse a cukorbetegeket az egészségtudatos gondolkodásmód elérésében. Támogat egészségi állapotunk javításában, és az ehhez szükséges életmódváltás nehézségeinek megoldásában.

 Tovább
Sportos életmód a diabétesz menedzselésében

A diabétesz világnapja – 2022

Sportos életmód a diabétesz menedzselésében

Szerző: Muskát Erika

Nívós előadásokkal és neves szakemberek részvételével, valamint színvonalas workshopokkal tarkított programkínálat várta november 13-án a Sportos Cukorbetegek Egyesülete és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központja közös világnapi rendezvényére érkező vendégeket. Az esemény mottója: Sportos életmód a diabétesz menedzselésében.

 Tovább
A gyógyító természet

Megküzdeni a nehézségekkel

A gyógyító természet

Szerző: Bóta Tímea

Elválaszthatatlanul összetartozunk a természeti környezetünkkel, akkor is, ha a civilizáció fejlődésével sokszor lekapcsolódunk erről a bizonyosságról. A testi-lelki jóllétünk, egészségünk, biztonságunk függ attól, hogyan tudunk harmonikusan kapcsolódni a nagy egészhez. Hosszú távon nem tudunk anélkül jól lenni, hogy a környezetünk ne lenne jól, mert mi magunk vagyunk a természet. Ez a szemlélet sok esetben segít elfogadni a problémáinkat, segít abban, hogy ne valamely nehézségünk – például a diabétesz – határozza meg, hogyan gondolunk magunkra.

 Tovább
Diéta – házhoz szállítva

Diéta – házhoz szállítva

Szerző: Herth Viktória

„A Smartfoodban minden benne van, amire szükséged van ahhoz, hogy egészségesen táplálkozz: a több mint 13 éves szakmai tapasztalatom, több száz ügyféllel folytatott konzultációm és az ételekben minden olyan élelmiszer, nyersanyag, amelyre a szervezetednek szüksége van. Menüink IR-barátak, pajzsmirigyproblémával küzdők, PCOS-ben szenvedők is nagy megelégedéssel fogyasztják. És természetesen a fogyni vágyók, akik normális ételekkel és nem csodaszerekkel akarnak eredményt elérni.” – Egy szuper vállalkozás honlapján fogalmazta meg így a lényeget a szakmai vezető, dr. Takács Hajnalka dietetikus. A Smartfood nevű, ételt házhoz szállító vállalkozásról van szó, amely egyedülálló az országban, mivel napi ötszöri étkezést biztosít, kiegyensúlyozott tápanyagarányokkal, alacsony glikémiás indexszel, hozzáadott cukor nélkül és kizárólag teljes kiőrlésű lisztekkel.

 Tovább

Hangulat-tréning, avagy ne aggódj, légy boldog!

Sokaknak még a könnyű években is nehéz időszak az év vége. Kit a magány terhel jobban ilyenkor, kit pedig éppen ellenkezőleg, a családjával való közös ünneplés feszültsége visel meg…
 Tovább
Hogyan támogassuk immunrendszerünket?

Hogyan támogassuk immunrendszerünket?

Szerző: Zalai Noémi

A hideg idő beköszöntével sajnos a különböző vírusos megbetegedések, felső légúti tünetek is megjelenhetnek, amire fel kell készítenünk az immunrendszerünket. Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk támogatni a védekezésben, a táplálkozásunkra, életmódunkra és a mentális jóllétünkre is fontos figyelnünk. Ez komplex feladat, de szervezetünk meghálálja. Talán nem is gondolnánk, de a kevés alvás vagy a nagyfokú stressz is gyengíti az immunrendszerünket.

 Tovább
Az önegyüttérzés gyakorlása

Megküzdeni a nehézségekkel

Az önegyüttérzés gyakorlása

Szerző: Bóta Tímea

Az előző számokban elkezdtünk egy sorozatot, amely abban próbál segítséget nyújtani, hogy ezt a nehéz, érzelmileg megterhelő időszakot, amennyire csak lehet, egyensúlyban átvészeljük. A jelenlegi helyzetben – pandémiás krízis, háború, gazdasági válság, klímaválság – az a legnehezebb, hogy az emberek nagy részének nincs érvényes tapasztalata, éppen ezért a megküzdéshez szükséges erőforrásokat is nehéz mozgósítani. A korábbi cikkekben végigjártuk a légzés fontosságát a feszültségek kezelésében, valamint a progresszív relaxáció áldásos hatásait. Remélem, azóta néhányan beépítették a hétköznapokba, és ezzel is könnyebb kicsit.

 Tovább
Sportos Cukros táborok

Sportos Cukros táborok

Szerző: Muskát Erika

Idén is többféle tábort szervezett a Sportos Cukorbetegek Egyesülete az eltérő igényekre reagálva. Azoknak, akik igazán sok mozgásra vágytak, szeretik feszegetni a határaikat, egy keményebb edzőtábort tartottak Mátraházán, a kisebbeket napközis élménytáborban várták Budapesten, a nagyobbak számára pedig sok kirándulással, élményprogramokkal teli sporttábort szerveztek szintén Mátraházán.

 Tovább
Lehet-e ezt még fokozni?

Lehet-e ezt még fokozni?

Szerző: Dr. Pap Krisztina

2021 nyarán a hosszú bezártság után megrendeztük az I. DiabExatlont, amely akkora sikert aratott, hogy idén megismételtük a rendezvényt.

 Tovább
Tour de Ring 24

Diabbal is nyeregben

Tour de Ring 24

A versenyre 2022 tavaszán kezdett szerveződni a 6 fős csapat Sportoscukros Bike Team néven a Diabos bringások Facebook-csoportban, amely szoros kapcsolatban áll a Sportos Cukorbetegek Egyesületével. A verseny célja: a mogyoródi Hungaroring Forma-1-es pályán 24 órán keresztül kerékpározni megállás nélkül.

 Tovább
Örök társunk, a diéta

Örök társunk, a diéta

Szerző: Tóbiás Lilla

A diabétesz diagnózisa után az egyik legnagyobb nehézséget az étrendünk kialakítása, az előírt, szervezetünknek megfelelő szénhidrátdiéta betartása jelenti. A Szurikáta Alapítvány abban szeretne segíteni az új weboldalán megosztott szakmai cikkekel és receptekkel, hogy ne legyen nagy teher a diéta.

 Tovább
Az élni tudás művészete

Az élni tudás művészete

Szerző: Herth Viktória

A cím rendszerint akkor születik meg, amikor kész a cikk. Most azonban elsőként a cím fogalmazódott meg bennem: az öregedés művészete. Azonban ahogy gyarapodtak a sorok, rájöttem, nemcsak tiszteletlenség, de hibás is az öregedés szót használnom. Különösen, ha valaki lélekben, stílusban, gondolkodásmódban olyan örök fiatal, mint Tímár Éva színésznő.
A Jászai-Mari-díjas, Kiváló- és Érdemes Művésszel e lap hasábjain elsősorban nem a művészetéről, a szakmai karrierjéről beszélgetünk, hanem az egészségéről. És persze a vérnyomásáról.

 Tovább
ÖNgyújtásokban

„Olyan sokat olvastam arról, hogy milyen veszélyes a dohányzás, hogy megrémültem, és abbahagytam az olvasást.” – Dick Gregory

ÖNgyújtásokban

Szerző: Szabó-Papp Valéria

Magyarországon az elmúlt 5 évben csökkent a dohányosok száma, azonban az alkalmi dohányzók aránya emelkedett. Főként a fiatal felnőtt férfiak körében szorult vissza a dohányzás, viszont a 65 év feletti nők esetében a rendszeresen dohányzók aránya emelkedett. A dohányzás számos, esetenként halálos kimenetelű betegség kockázati tényezője.

 Tovább
Szívbarát táplálkozás

Szívbarát táplálkozás

Szerző: Baráti Anikó

Szívünk és érrendszerünk létezésünk fontos elemei, mégsem vigyázunk rájuk eléggé. Ha elkezdenek berozsdásodni, azt nem fogjuk fizikailag érzékelni, nem érzünk fájdalmat, ezért gyakran nem is vesszük komolyan azokat a megelőző intézkedéseket, melyek kiküszöbölhetnék vagy későbbre tolhatnák a funkcióromlást. Így alakulhatnak ki alattomosan a napjaink egyik fő halálokát jelentő szív- és érrendszeri (szakkifejezéssel kardiovaszkuláris) betegségek. Erről tartottam első körben előadást a Zuglói Egészségfejlesztési Iroda új dietetikusaként, most pedig az olvasóknak foglalom össze az előadás részleteit.

 Tovább
DiabKupa II.: kettő az egyben

Gyermek- és családi nap

DiabKupa II.: kettő az egyben

Szerző: Bosev Edina

Idén május 29-én, gyermeknap alkalmával tartottuk meg a II. DiabKupa és Sportágbemutatót. A rendezvényen az ország számos diabéteszcentrumából fogadtunk résztvevőket, érkeztek kicsik és nagyok egyaránt. Mindannyian 1-es típusú cukorbeteg gyermeket nevelő családok, akik azért jöttek el, hogy mozgással és sok nevetéssel töltsék ezt a napot.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!