A kisinóci cukorbeteg-világtábor

A kisinóci cukorbeteg-világtábor

Forró nyárnak tűnt. Aztán már csak melegnek, végül mindenki megkönnyebbült sóhajjal vette elő a pulóvereket a bőröndökből. Félreértés ne essék, a medence ugyanúgy folytonos használatban volt, csupán a törülközőkért nyúlkáló kisebb és nagyobb kezek lettek gyorsabbak.

 … Tovább
El tudom érni céljaimat

El tudom érni céljaimat

Rajna Alexandra vagyok, 16 éves, óvodás korom óta inzulinnal kezelt cukorbeteg. Törökszentmiklóson élek, jelenleg a Szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Gimnáziumban tanulok, a 10. évfolyamon.

 … Tovább
Malaga és a cukorbetegség

Malaga és a cukorbetegség

Ha valaki meghallja a Malaga nevet, a szikrázó napsütés, a hihetetlenül hosszú homokos tengerpart és a változatos kultúra jut eszébe. Ha egy diabéteszes hallja meg a nevet, az jut eszébe: Hogyan fogom hűteni az inzulinomat? Mi lesz, ha ellopják vagy elhagyom? Mi van, ha elkapok egy hányós vírust? Hogyan fogom megoldani az éjszakai bulikat alkohol és rosszullét nélkül? Ezek mellett számtalan egyéb problémát meg kellett oldanom az egy hónap alatt, Malagában. Tapasztalataimat szeretném megosztani veletek, hogy ha valaki ilyen helyzetbe kerül, legyen támpontja és bátran merje belevetni magát az ismeretlenbe. Mert higgyétek el, megéri!

 … Tovább
Inzulinpumpával a Spartan Trifectáig!

Inzulinpumpával a Spartan Trifectáig!

Nagyné Végi Tímea vagyok. Férjemnél, Nagy Dénesnél 19 évvel ezelőtt diagnosztizálták a cukorbetegséget. Igyekeztünk úgy élni az életünket, hogy ez ne gátoljon minket semmiben. A gyerekvállalás tervezésénél páromat sokat foglalkoztatta, mi lesz, ha a gyerek örökli. 2003-ban megszületett Dávid, minden félelmünk ellenére egészségesen.

 … Tovább

Ha Isten becsuk egy ajtót, kinyit egy ablakot…

Akik közvetlenül vagy családtagjuk által nem érintettek, azok közül is bizonyára többen hallottak már arról, mekkora sokkot jelent a szülőknek, amikor gyermeküknél 1-es típusú cukorbetegséget diagnosztizálnak. Egész életemre szóló tapasztalat marad számomra a bénultság és a kétségbeejtő tehetetlenség, amelyet a kórházból hazajövet éltem át az első hetekben. Szorongással gondoltam a fiam ingadozó vércukraiból adódó lehetséges helyzetekre. Azt boncolgattam magamban, hogy milyen jövő vár a gyerekemre, milyen életkilátásai lehetnek két-három, öt, tíz, húsz vagy akár negyven év múlva.

 … Tovább
Cukros a sütim!

Cukros a sütim!

Cukorbeteg vagyok és igen, cukrásznak tanulok!

 … Tovább
Biciklivel a Távol-Keleten

Biciklivel a Távol-Keleten

Marton Renátának hívnak, 36 éves és zalaegerszegi vagyok. 12 évesen lettem cukorbeteg. És már akkor tudtam, hogy egészségügyis leszek, illetve hogy felnőttként világot szeretnék látni. Az iskolák elvégzése után gyógytornászként dolgoztam először itthon, aztán Angliában, majd Norvégiában.

 … Tovább
Az életem teljes

Az életem teljes

Nevem Dalicsek Dániel, 1-es típusú cukorbeteg vagyok. Búvárrégészként az időm nagy részét a tengeren vagy a tenger alatt töltöm, kemény fizikai munkát végezve, változékony időbeosztással és rengeteg utazással. Egy cukorbeteg számára ezek nem túl előnyös feltételek, de én minden percét élvezem, és a környezetem segít abban, hogy ne számítson az állapotom az életvitelem szempontjából.

 … Tovább
Kitanulni a cukorbetegséget

Kitanulni a cukorbetegséget

2015. június 29-én 1-es típusú cukorbeteg lettem. Ezt kaptam az élettől a 30. születésnapomra. Ugyan pár nappal korábban megkaptam ezt az „ajándékot”, mint kellett volna, de mindegy is: ez életre szól. A nyakamba szakadt egy életem végéig tartó, akár komoly szövődményekkel is együtt járó betegség, amely eszközöktől és gyógyszerektől tesz függővé. Azt gondoltam, soha többé nem élhetek felszabadult, teljes életet.

 … Tovább
Két év nyeresége

Két év nyeresége

Immár 2 éve, hogy 1-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizáltak. Ez akkor életem egyik legrosszabb napjának tűnt, a rákövetkező néhány hónap pedig – mi tagadás – életem legnehezebb néhány hónapja lett. Voltak napok, mikor nem bírtam kikelni az ágyból, pánik kapott el annak gondolatára is, hogy elhagyjam a lakást, de két év távlatából, úgy gondolom, annyi pozitívumot hozott magával, hogy azt felsorolni is nehéz, de megpróbálom.

 … Tovább
DiabSisters

DiabSisters

Petra és Réka vagyunk, a DiabSisters blogot író testvérpár tagjai – fogadjátok szeretettel a történetünket!

 … Tovább
Biztos alap

Biztos alap

Sokszor írjuk a Diabetes Juniorban, de „nagytestvérében”, a felnőtteknek szóló Diabetesben is, hogy a cukorbetegek egymástól nagyon sokat tanulnak. S amit egymástól tanulhatnak, igazi „életszagú” információ, hiszen saját tapasztalataikat osztják meg egymással. (Kedvenc történetem már évtizedes: egy táborban a tinédzser fiú, akinek egész addig az édesanyja adta az inzulint, azért szánta rá magát az öninjekciózásra, mert mellette a hatéves önállóan inzulinozta magát.)
E cikk szerzője, Deák Ottilia nem orvos, de írása vetekszik a szakemberekével. Felhívásunkra küldte írását A diabétesz és mi rovatunkba. Az alábbi, tanulmányszintű cikk érkezett. (Biztos, ami biztos, egy diabetológus átolvasta, ellenőrizte megjelenés előtt, tehát nyugodtan higgyétek el, amit Ottilia mond, javasol nektek.)

 … Tovább
Megelőzhető-e a diabétesz?

Megelőzhető-e a diabétesz?

A kérdés megválaszolásához külön-külön kell megvizsgálnunk a gyermekkorban elsöprő többségben, több mint 90 százalékban fellépő 1-es típusú (inzulinfüggő) és a kevesebb mint 10 százalékban kialakuló 2-es típusú (nem inzulinfüggő) diabéteszt. A megelőzés lehetősége ugyanis attól függ, hogy a cukorbetegség melyik típusával állunk szemben.

 … Tovább
Cukorbetegség genetikai alapon

Cukorbetegség genetikai alapon

Magyarországon legalább tízezer körülire tehető azoknak a cukorbetegeknek a száma, akiknek a betegségét egyetlen gén hibája – mutációja – okozza. Akiben megvan ez a mutáció, az már biztosan cukorbeteg – vagy az lesz élete során. Ez a felismerés lehetővé teszi a beteg személyre szabott diagnózisának és kezelésének kialakítását, valamint a családtagok célzott szűrését.

 … Tovább
A gyermekvállalásról

A gyermekvállalásról

A téma azzal is kezdhető, hogy a fajfenntartási ösztön a legalapvetőbb biológiai ösztönök egyike, mondhatnánk, az ösztönök közül az egyik legfontosabb. Osztódik az amőba, növekszik a mohatelep, a tölgyfa elhullajtott magjából új fa nő ki, szaporodik a katicabogár (sajnos a szúnyog is).
A „magasabb rendű” fajokban kialakul az utódról való gondoskodás is: a hal oda rakja íváskor az ikráját, ahol a kikelő kishalak kevésbé vannak kitéve a ragadozók falánkságának. A legtöbb madár esetében a kikelő fiókákat együtt etetik a szülők. Sőt azt is minden tavasszal élvezettel nézegetem, ahogy a diófám egyik ágába vájt mélyedésbe helyezi a harkály-anya a diót, és itt tanítja a fiókáját arra, hogyan kell feltörni azt. Az emlősök nőstényei nemcsak szoptatják a kicsinyeket, hanem sok mindenre meg is tanítják őket. Nézd meg egyszer a neten, hogyan tanítják a medvék a bocsokat a lazacfogásra!

 … Tovább
Idegrendszeri szövődmények cukorbetegségben

Idegrendszeri szövődmények cukorbetegségben

Az 1-es típusú diabetes mellitus gyakorisága növekszik, ugyanakkor a kórkép jelentkezési ideje egyre fiatalabb korra tolódik. Az eddig gyermekekben-ifjakban kevéssé észlelt, inkább a fiatal felnőttkorban jelentkező késői szövődmények tizenéves korban való megjelenését vizionálják. Ezért minden érintettben egyre jobban kell hogy tudatosuljon, hogy a szövődmények ellen már gyermek- és ifjúkorban meg kell kezdeni a küzdelmet. Természetes ugyanakkor, hogy a gondozóknak is kellő figyelmet kell fordítaniuk a megelőzésre, esetleg a kezelésre.

 … Tovább
A diabétesz és a lisztérzékenység együttes előfordulása

A diabétesz és a lisztérzékenység együttes előfordulása

A diabétesz diagnózisa után néhány héttel vagy hónappal sok család kénytelen azzal szembesülni, hogy az amúgy is nehezen elfogadható és betartható diabéteszes diéta mellé újabb korlátozás szakad a nyakukba: gluténmentes diétát kell kezdeni a cöliákia (lisztérzékenység) szűrővizsgálat pozitivitása miatt. Túl a kilábalás fázisában érkező rossz hír pszichés hatásán, ez az újdonság bizony a családi kasszát is jelentősen megterheli.
Jogosan merül fel ilyenkor számos kérdés: biztos, hogy lisztérzékeny (cöliákiás) a gyermekem, hiszen semmilyen erre utaló tünete nem volt; miért pont az én gyermekemnél fordul elő két ilyen ritka betegség egyszerre; feltétlenül szükséges ebbe a megterhelő második diétába is belevágni?

 … Tovább
Vércukornapló papíron és digitálisan

Vércukornapló papíron és digitálisan

„Rendszeres mérések nélkül nincs megfelelő vércukorkontroll.” Számtalanszor mondjuk ezt a mondatot, a gondozottjainknak már a könyökén jön ki, bármennyire igaz is. A technológia fejlődésével újabb és újabb eszközök és lehetőségek jelentek meg a diabétesz kezelésében, de a „jó öreg” vércukormérés maradt… A mai korszerű vércukormérő készülékek össze sem hasonlíthatóak az 5-10-15 évvel ezelőtti modellekkel, jelenleg sokkal kevesebb vérből sokkal kevesebb idő alatt sokkal pontosabb értékeket kapunk, mint korábban. Ezek fontos tények, azonban szeretnék egy pár gondolatot írni arról, hogy milyen területen tudnak még többet a mai készülékek.

 … Tovább

Autó kontra inzulinpumpa?

A minap módomban állt megfigyelni egy gondozottam és édesapjának útját a parkolóból a rendelőbe. Autójuk a ködös, sáros idő ellenére makulátlanul tiszta volt, látszott, hogy gazdája szívén viseli sorsát. A fiú jó felfogású, elegendő ismerettel rendelkezik, de – kamaszkorának megfelelően – időnként túlságosan laza. A pumpáján számos harci sérülés volt látható, és távirányítója sem volt sokkal jobb állapotban. Éles kontrasztként mobiltelefonjára nagyon vigyázott, tokkal védte a sérülésektől. Nem először tapasztaltam a fentieket, ezért sokat gondolkodtam, hogy miképpen tudnám motiválni ezeket a gyerekeket, serdülőket a pumpa gondozására. Ekkor jött a – talán elsőre kissé furcsának tűnő – gondolat az inzulinpumpa és az autó párhuzamba állítására.

 … Tovább
Mérni kell!

Mérni kell!

Ezt már biztosan sokszor hallottad, és ekkor azt gondoltad: miért, mikor, hogyan és mi értelme az egésznek? Miért ilyen bonyolult ez?

 … Tovább
Nátha és diabétesz

Nátha és diabétesz

Az őszi-téli hónapokban jelentősen megnő a felső légúti hurutos megbetegedések száma. Gyakoriságban a nátha vezet, amely az orrnyálkahártya gyulladását jelenti. Az esetek legnagyobb része vírusos eredetű. Több száz olyan vírust ismerünk, amely náthát okozhat. Egy-egy vírusfertőzés lezajlása után a többi vírus ellen nem alakul ki védettség, valamint ezek a vírusok igen elterjedtek, így érthető, hogy miért olyan gyakori betegség gyermekkorban a nátha.

 … Tovább
Segíteni a gyermekeken és családokon

Segíteni a gyermekeken és családokon

A hagyományos, több mint harminc esztendeje minden évben megrendezésre kerülő konferenciára az ország mindegyik gyermekdiabétesz-gondozójából rekordszámú, mintegy 200 vendég érkezett Székesfehérvárra 2017. október 26–28. között.

 … Tovább
Gyermekkorból felnőttkorba: könnyű vagy nehéz?

Gyermekkorból felnőttkorba: könnyű vagy nehéz?

Vannak, akik még előtte állnak, vannak, akik már átestek rajta, de legtöbbünket foglalkoztat, hogy hogyan fog megtörténni a gyermekgondozóból felnőttgondozóba való átlépés. A jogszabályok leginkább a jogi értelembe vett nagykorúsághoz szeretnék kötni, sokan pedig szeretnénk elodázni a dolgot, ameddig csak lehet.

 … Tovább
Gyerekből felnőtt

Gyerekből felnőtt

20-30 év körüli fiatalok gyülekeztek a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház felnőtt­diabetológiai szakrendelője előtt 2017. október 6-án. Zömében nem ismerték egymást, kíváncsian várták, mi fog történni.

 … Tovább
A Nyír-Diabet tábora

A Nyír-Diabet tábora

Az 1 százalékos felajánlásoknak és az évek óta bennünket rendszeresen támogató cégeknek köszönhetően idén már hatodik alkalommal tudtuk megszervezni a Szabolcs megyében élő cukorbeteg gyermekeknek a tábort! Seregélyesre, a Velencei-tó közelébe mentünk.

 … Tovább

Székesfehérvári gyermekek strandoltak Horvátországban

Szombat reggel autóbusszal indultunk tizenöt 1-es típusú, 12–16 év közötti diabéteszes gyermekkel szép hazánkból, a királyok városából Horvátországba, Crikvenica városába, Kačjak üdülőkomplexumba.

 … Tovább

Sportos tábor

A tavalyi, kamaszoknak szervezett tábor után idén a felsős korosztálynak nyújtott néhány feledhetetlen napot a Sportos Cukorbetegekért Egyesület a Búbánatvölgyben. A hely nevével ellentétben a panzió a gyerekek nevetésétől volt hangos egy héten át. Sokat kirándultunk, futottunk, minden reggel tornáztunk, röpiztünk, fociztunk, és persze nagy hangsúlyt fektettünk a gyerekek edukációjára, önállósodására.

 … Tovább

Debrecenből a Kis-Balatonhoz

Izgatottan készültünk június végén, a Kis-Balaton partján elterülő zalaszabari élménypark birtokbavételére. Kora reggel indultunk Debrecenből 50 gyerekkel a nagy útra. A hatórás buszozás végén fáradtan (de törve nem), érkeztünk meg, s a kora délutáni ragyogó napsütésben a tábor vezetősége − Andi néni, Sándor bácsi és Norbi bácsi − köszöntött bennünket.

 … Tovább

Napközis tábor Egerben

A Cukorbetegek Egri Egyesülete gyermek és ifjúsági szekciója már 3. alkalommal rendezi meg a nyári hétvégi napközis táborát. Nagyon jól érezzük itt magunkat, ezért szívesen megyünk. Az idén 2 új taggal is bővült a szekciónk.

 … Tovább

Nyári találkozó fiatal cukorbetegeknek

Véget ért a tanév, a havi klub-találkozónknak helyet adó Hegyvidéki Kulturális Szalon is bezárt nyárra. Pár lelkes fiatalban felmerült, hogy milyen jó lenne nyáron is találkozni! Csak annyit tudtunk, hogy szeretnénk együtt lenni, sokat beszélgetni, nevetni, esetleg bringázni, és azt sem bánjuk, ha új emberekkel ismerkedünk meg.
Kinéztünk egy szép szombati napot: július 1-jét, és mindehhez egy nagyszerű helyszínt: az agárdi Napsugár strandot. Pont a strand mellől indul a legjobb kenutúra. Nehogy azt kihagyjuk!
Hirdettük a Facebookon és a diabetes hírlevélben, hogy minél több ember tudjon róla.
Sokan regisztráltak, főként a kenuzás miatt, de több család jelezte, hogy csak ismerkedni és strandolni szeretne. Néhányan pedig kifejezetten azért jelentkeztek, hogy életükben először körbetekerjék a tavat. Néhány orvos is jelezte, hogy családjával együtt részt szeretne venni az eseményen. (Ugye milyen jó, hogy áldoznak arra a szabadidejükből, hogy kicsit belelássanak a cukorbeteg gyermeket nevelő családok életébe?)
És hogy mi lett mindebből?

 … Tovább

Zsinórban negyedszer ezüstérmes a magyar válogatott

A döntőben a horvátokkal már nem bírt el, így ezüstéremmel zárta a Bukarestben megrendezett DiaEuro futsal-Európa-bajnokságot a magyar csapat. A Hevesi Tamás vezette válogatott ismét bizonyította, hogy cukorbetegen is kimagasló sportteljesítményeket lehet elérni.
A tornát júliusban immár hatodik alkalommal rendezték meg 12 ország csapatainak részvételével, hogy ismét bizonyítsák, a sportban sincs helye a diszkriminációnak. A 2012-ben indult DiaEuro célja, hogy felhívja a figyelmet: megfelelő terápiával, gyakori vércukorméréssel és aktív testmozgással cukorbetegen is lehet teljes életet élni.

 … Tovább

Felhők között - 2500m magasan

A Medtronic „Minimed Camp 2017” nevű tábora az izgalmas program mellett lehetőséget nyújtott inzulinpumpás résztvevőinek a legújabb folyamatos, szenzoros cukormonitorozás kipróbálására, elsajátítására, méghozzá „éles” körülmények között: a Csorba-tónál elhelyezkedő szállástól a Tengerszem-csúcshoz (szlovákul és lengyelül Rysy) szervezett túra 30 kilométeres távolságot és közel 1200 méter szintkülönbséget tartogatott számunkra.

 … Tovább

Tanulás és játék egy héten át

Ez az év nagyon különleges volt számunkra! A Sanofi „Teljes élet cukorbetegen” címmel meghirdetett pályázatára beadtuk anyagunkat a betegszervezetek kategóriájában, és szép eredményt értünk el. Így sikerült egy szuper hetet eltöltenünk a Balaton-parton gondozottjainkkal, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei diabéteszes gyermekekkel. A tábor különlegessége volt, hogy a Budai és a Heim Pál Gyermekkórház gondozottjaiból is voltak közöttünk.

 … Tovább
Sportos világnap

Sportos világnap

A Sportos Cukorbetegekért Egyesület megemlékezett a Diabetes Világnapról is novemberben, ezúttal a MentaPRO Alapítvánnyal közösen.

 … Tovább
Egészséghét Csetényben

Egészséghét Csetényben

A Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskolában egész hétig tartó rendezvénnyé alakítottuk át a diabétesz világnapját. A témahéttel az volt a célunk, hogy tanulóink egyre tudatosabban válasszanak egészséges ételeket, és a rendszeres mozgás az iskola falain kívül is napi tevékenységükké váljék, hogy megelőzzék a 2-es típusú diabétesz kialakulását. A rendezvény egyfajta szolidaritás kifejezése is, mert sajnos iskolánkban vannak 1-es típusú cukorbeteg diákok.

 … Tovább
Soproni Cukorcsiga-Karácsony

Soproni Cukorcsiga-Karácsony

A naptári év vége közeledett Sopronban, amely során több száz gyermekdiabetológiai konzultáción voltunk túl gondozottjainkkal és családtagjaikkal, de valami mintha még hiányzott volna… Így Tschürtz Nándor orvoskollégámmal és Németh Gáborral, a ­Med­tronic képviselőjével karöltve ismét meghívtuk az Érgondnok Rendelő életmódpincéjébe és tankonyhájába a pumpaviselő diabéteszes gyermekeket és hozzátartozóikat.

 … Tovább
Téli örömök Debrecenben

Téli örömök Debrecenben

Ha beköszönt a tél, gyorsabban ver a gyerekek szíve, tudván azt, hogy nemsokára eljönnek az ünnepnapok. Ez az időszak a Debrecenben gondozott diabéteszes és krónikus beteg gyermekeknek is várakozással, találkozásokkal és sok örömmel teli.

 … Tovább
Felszabadult, vidám légkör Szegeden

Felszabadult, vidám légkör Szegeden

Az 1-es típusú cukorbetegség hirtelen robban be a gyermek és a család életébe, egy csapásra megváltoztatva mindent. Sokszor olyan krízisállapottal jár, amely intenzív ellátást igényel, és komoly sokkot okoz mindenkinek. Ez pedig csak fokozatosan dolgozható fel.

 … Tovább
A Szurikáta Gyermekfoglalkozás

A Szurikáta Gyermekfoglalkozás

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által alapított Nekem Szól! Egészségértés-díjat 2017. december 1-jén, ünnepélyes keretek között adták át.

 … Tovább
DiabTanoda

DiabTanoda

A Szurikáta Alapítvány három éve indított oktatási programot, amely a pedagógusokat segíti a diabéteszes gyerekek magabiztos fogadásában.

 … Tovább
Színes személyiségek

Színes személyiségek

Mit gondolsz, milyen színű vagy? Nem, nem az aurádra gondolok – hanem arra, hogy ha egy színnel kellene jellemezned saját magadat (a tulajdonságaidat, a viselkedésedet, azaz a személyiségedet), mit mondanál? Nos, milyen színű vagy…?

 … Tovább
Katicarajzás 2017-ben

Katicarajzás 2017-ben

A gyulai Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért igen aktív életet él – vidám események, szórakoztató rendezvények és sikerek jellemzik tavalyi évüket. Íme, 2017 összefoglalója.

 … Tovább
„Ha kordában tartjuk, nem állíthat meg”

„Ha kordában tartjuk, nem állíthat meg”

Matheus Paulo de Santana 1996-ban született, 8 éves korában diagnosztizálták 1-es típusú diabéteszét. Mára a 20 éves profi úszó Brazília egyik legnagyobb reménysége, számos versenyen nyert összesen 12 érme után legnagyobb álma is teljesült: a 2016-os riói olimpia tárt karokkal várta.

 … Tovább
Real Madrid-játékos 1-es típusú diabétesszel

Real Madrid-játékos 1-es típusú diabétesszel

„Nacho” Fernándeznek, a Real Madrid védőjének nem indult ideálisan a futballkarrierje. 12 éves korában azt mondták, fel kell adnia a professzionális futballpályafutással kapcsolatos álmait 1-es típusú diabétesze miatt. Nemrégen egy interjúban nyíltan beszélt betegségéről.

 … Tovább
Futballsztár monitorral

Futballsztár monitorral

Jordan Morris kitűnő szereplését a labdarúgó-bajnokságban, majd a nemzeti válogatottban részben zseniális vércukorszint-szabályozó stratégiájának köszönheti.

 … Tovább
Az evezős sportok ifjú csillaga

Az evezős sportok ifjú csillaga

A tizenhét éves Sage Donelly nem mindennapi tinédzser, nevét az evezőssportok kedvelői világszerte ismerik, számtalan evezősversenyszámban nyert nemzetközi és világversenyeket, többek között 2015-ben és 2016-ban is elnyerte a vágyott ifjúsági női freestyle világbajnoki címet. Hétéves kori álmát, a világbajnoki címet kemény munkája eredményeképpen érte el ilyen ifjú korában.

 … Tovább
A diabétesz nagykövete, író, előadó

A diabétesz nagykövete, író, előadó

Quinn Nystrom a Változásért Központ (Center for Change) diabétesz-nagykövete, tanácstag a Minnesotai Fogyatékossági Tanácsban. Észak-Amerikában az elmúlt 20 évben körülbelül 300 000 embernek tartott előadásokat arról, milyen 1-es típusú diabétesszel élni. Ő írta a „Ha megcsókollak, elkapom a diabéteszt?” című könyvet, amelyben saját tapasztalatai alapján mutatja be, hogyan küzd meg a mindennapokban ezzel a krónikus betegséggel. A könyv minden szülőnek, oktatónak, egészségügyi dolgozónak kötelező olvasmány, aki gyerekkel foglalkozik.

 … Tovább
Kris Freeman ötödik olimpiája

Kris Freeman ötödik olimpiája

Kris Freeman amerikai sífutót 19 évesen diagnosztizálták 1-es típusú cukorbetegséggel. Most, 37 évesen olyasmire készül, amire korábban még egy amerikai sífutó sem: ötödik olimpiáján vesz részt Dél-Koreában.

 … Tovább
Accu-Chek Főzőklub

Accu-Chek Főzőklub

A Roche (Magyarország) Kft. 2017. június elején hasznos tudásszerzésre és egyben kikapcsolódásra, az Accu-Chek Főzőklubba invitálta az 1-es típusú cukorbetegeket.

 … Tovább

Megfizethető „mentes” ételek

E számunk 53. oldalán a gluténérzékenység és a cukorbetegség kapcsolatáról ír dr. Tóth-Heyn Péter, melyben hangsúlyozza az élethosszig tartó gluténmentes diéta fontosságát. A következő receptekkel ebben szeretnénk segítséget nyújtani.

 … Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!