Ti nem vagytok „mások”!

Illusztráció

Tudnivalók és történetek

Fiatalok és a cukorbetegség

2011.

Nyáron lesz 22 éve, hogy Veszprémben megszületett a cukorbetegek első újságja. Vékony volt, fekete-fehér, de ez volt az első, diabéteszeseknek szóló kiadvány az országban. Később egyre vastagabb lett, egyre több példányban jelent meg, s amikor a lap kiadását átvette a Tudomány Kiadó, megszépült a Diabetes című újság, tele van színes képekkel és 30 ezer példányához bárhol hozzájuthatnak az olvasók. Igaz, újságosoknál azóta sem lehet megvásárolni, mert a Diabetes a kezdetektől ingyenes, csak azért kell fizetni, ha valakinek postán a lakására küldjük.

Most a Diabetes újság különszámát tartják kezükben ifjú olvasóink. Miért? Mert fontosak vagytok nekünk! Mert segíteni szeretnénk! Tudjuk, hiszen sorstársak vagyunk, hogy milyen nehéz a mindennapok küzdelme a betegséggel, ami állapot, avagy ezzel az állapottal, ami valójában betegség. Van, aki szörnyű bajnak tartja, s van, aki pusztán csekély kötöttségnek. Az igazság – én úgy gondolom – valahol a kettő között van. S nem mindig ugyanott. Vannak életszakaszok, amikor nem is olyan nagy baj, s van, amikor szinte elviselhetetlen. Ha egyszer úgy érzitek, megtaláltátok a helyét, tudjátok, mi benne a nehéz, s mi az, ami már cseppet sem zavar – akkor kezdjetek el gyanakodni: lehetséges, hogy felnőttetek? Akkor sem lesz könnyű! Mert akárminek nevezzük a diabéteszt – betegségnek, vagy állapotnak –, az biztos, hogy önfegyelmet és kitartást követelő dologról van szó.

Ettől nehéz vele élni. S ez az, amitől különbbé válhattok egészséges társaitoknál. Mert ha már tudjátok, mi az önfegyelem, nemcsak a diétával kapcsolatban használjátok. Ha tudjátok, mi a kitartás, az élet más területein is alkalmazzátok. S ettől nyerők lesztek!

Most egymás között vagyunk, nyíltan beszélhetünk minden gondunkról. Mi, diabéteszesek – több mint félmillióan az országban – értjük egymást. Kicsit nehezebb a helyzet, amikor olyan emberek között vagyunk, akik nem ismerik a cukorbetegséget. Ilyenkor minden azon múlik, ti hogy mutatjátok be nekik. Ha betegségként, ők is betegnek tekintenek benneteket. Ha csak fegyelmet kívánó állapotként, akkor a többiek is természetesnek veszik mindazt, ami körülöttetek más… Ti nem vagytok „mások”! Ugyanolyan klassz fiatal lányok és fiúk vagytok, mint a többiek az iskolában.

Remélem, hogy kellemes perceket, órákat töltötök e lappal a kezetekben. Tanultok belőle, s közben jól szórakoztok. Ha valami nem tetszik benne, ha valami hiányzik belőle, kérlek, írjátok meg nekünk. Akár hagyományos módon, postai levélben, akár honlapunkra üzenve: www.diabetesjunior.hu, de a Facebookon is megtalálhattok bennünket. Nem titkolt szándékunk, hogy évente két alkalommal készítünk nektek, csak nektek újságot. Ha sikerül, kézzelfoghatót, papírra nyomtatottat, ha nem, akkor „csak” az interneten találkozunk. De mindkét esetben, ahogy e mostani újságot is: Nektek készítjük, Rólatok! Segítsetek a szerkesztésben!

A lap 64. oldalán, valamint honlapunkon találtok egy kérdőívet. Kérlek, töltsétek ki! Megéri, mert a tíz leggyorsabb olvasónk, a Diabpont webáruház utalványát kapja ajándékba.

Herth Viktória

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!