Fogjunk össze!

Illusztráció

Tudnivalók és történetek

A cukorbetegségről

2012.

Tavalyi „premierünk” jól sikerült, sokan olvastátok a Diabetes Juniort, ráadásul – visszajelzéseitek szerint – nemcsak olvashatónak, de kifejezetten jónak tartottátok. Nekünk sem kellett több: 2012-ben ismét megjelentettük a fiatal cukorbetegeknek szóló kiadványunkat.

Egy ilyen új-ságnak nem az új-donság a lényege (arra manapság az internet való), hanem a hasznos tudnivalók összegyűjtése, továbbítása felétek. Egy évvel ezelőtt az alapvető fogalmakról írtunk, azokról az ismeretekről, amelyeket minden „kezdő cukorbetegnek” tudnia kell. Most „felsőbb osztályba” léptünk, és érdekességeket, továbbgondolandó információkat gyűjtöttünk egybe. (Ha köztünk marad, elárulom: orvos szerzőink valamennyien örömmel fogadták felkérésünket, szívesen írták le gondolataikat, tapasztalataikat számotokra.)

A diabétesz nem betegség, hanem állapot, mondják sokan. Feltételekhez kötött egészség, fogalmaznak mások. E kijelentések akkor igazak, ha képzett, a betegségét és önmagát jól ismerő, ennek megfelelően okosan kezelő cukorbetegről van szó. Mi azt szeretnénk, ha Ti ilyenek lennétek!

Egy ilyen újságnak az is feladata, hogy közösséget építsen. Ne csak a világra nyisson ablakot, hanem egymás életébe is bepillanthassatok. Nem Te vagy egyedül, akinek ilyen gondjai vannak! Ismerjétek meg egymást! A lap hasábjain csak olvashattok a másikról, de lakóhelyeteken, a szakrendelőben, a diabéteszes gyermekek és fiatalok közösségeiben személyesen is találkozhattok. Barátkozzatok össze! Fogjatok össze!

Miért írom ezt? Nem akarlak untatni Benneteket azzal, hogy gazdasági válságban élünk, halljátok épp eleget a tévében, rádióban és otthon is, a szüleitektől, amikor valamilyen kéréseteket el kell utasítaniuk, mert nincs rá pénz. De akár beszélünk róla, akár nem, egyre kevesebb a pénz. A diabetológusok, az egészségügyi szakemberek, szüleitek attól félnek, hogy rátok is egyre kevesebb jut – nemcsak otthon, de országos szinten is. Pedig – ha elolvassátok lapunkat, láthatjátok – remek programjaitok voltak 2011-ben is, táborok, versenyek, játékos-tanulós hétvégék. A beszámolók alapján az is egyértelmű, hogy ezekre szükség van: remek kikapcsolódás és hasznos tanulás valamennyi.

Azt szeretnénk, ha ebben az évben is lennének ilyen találkozók, nyaralások, tanfolyamok. Ha Kiss Katalin és Nagy Norbert külön-külön akarja, hogy legyen diabéteszes tábor, nem biztos, hogy lesz. De ha a magyar cukorbeteg fiatalok együtt akarják – akkor lesz! Lapozzatok gyorsan e kiadvány 48. oldalára, és olvassátok el dr. Niederland Tamás győri gyermekdiabetológus írását, aki szintén azért küzd, hogy számotokra az eddig megszokott programok változatlanul megmaradjanak. Segítsetek neki! Segítsetek egymásnak! Mert ezzel magatokon is segítetek!

Ne bújjatok el saját életetekben, nyújtsatok kezet egymásnak (képletesen és valóságosan egyaránt). Együtt erősebbek vagyunk! – ahogy a felnőttek oktatóprogramjának címe fogalmaz.

Herth Viktória

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!