GrandmaSandy.com

– Egy honlap, amely 1-es típusú cukorbeteg gyermekeknek tartalmaz ingyenesen letölthető játékokat és könyveket angol nyelven. A honlapról magyarítottuk kedvcsinálónak az egyik legegyszerűbbet, hiszen csak egy dobókockára és bábukra van hozzá szükség – és máris kezdődhet a játék! Segítségképpen a feltett kérdésekre – a biztonság kedvéért – adtunk néhány rövid választ, de bízunk benne, hogy nincs is rá szükséged.

Rövid válaszok

5. Szénhidráttartalmú étel fogyasztása előtt vagy közvetlen utána étkezési bólust adunk az elfogyasztott szénhidrát mennyiségének függvényében. Magas vércukorszint ese­tén korrekciós bólust lehet beadni étkezéstől függetlenül.

11. Ellenőrizd vércukorszintedet! Ez nagyon fontos, hogy megelőzhesd az éjszakai hipoglikémiát! Alacsony érték esetén szénhidrátot kell fogyasztani, magas értéknél esetleg korrekció adható. Hogy hány egység, illetve mennyi szénhidrát legyen, azt Rád szabva kezelőorvosoddal vagy az edukátorral kell megbeszélned!

13. Indokolatlan lehangoltság vagy furcsa viselkedés hipoglikémia előjele lehet! Mérjél!

18. Ha előtte nem adtál bólust, akkor most kell adnod, és kb. 1,5 óra múlva ellenőrizned vércukorértékedet, hogy elég bólust adtál­e?

24. Étkezések előtt annak megtervezéséhez, mennyi bólust adjál, lefekvés előtt, testmozgás/edzés előtt, ha „furcsán” érzed magad, magas szénhidráttartalmú étel fogyasztása után.

30. Érdemes közvetlen az edzés után is mérni, de a testmozgás hatása még több órán keresztül is csökkentheti a bázisinzulin­igényt, ezért lefekvéskor mindenképpen ellenőrizni javasolt a vércukorszintet.

36. Vércukorszintet mérni! Fontos tudni, hogy indul a napod!

38. Vércukorszintet mérni! Ha pumpád van, csökkentsd a bázisrátát. Alacsony vércukorszint esetén szénhidrátot kell fogyasztani!

46. Kb. 1,5 óra múlva mérni! Ellenőrizned kell, elég egység étkezési bólust adtál­e? Magas érték esetén korrekciós bólust lehet adni.

52. Számold ki, vagy legalább becsüld meg, mennyi szénhidrátot fogsz fogyasztani! Ehhez kalkuláld a bólust.

54. Ha úgy érzed, alacsony a vércukorszinted, és nincs lehetőséged vagy időd mérni.

70. Korrekciós bólussal. Ennek nagyságát egyénileg kell meghatározni kezelőorvosoddal. A bólus nagysága függ attól is, hogy mikor adtál utoljára bólust, illetve mennyit mozogtál és mennyit tervezel mozogni, és mikor lenne a következő étkezés!

77. Számolni vagy becsülni a szénhidrát mennyiségét és vércukorszintet mérni!

Tábla letöltése

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!