Egészséges életmód

Életmód = életminőség

A cukorbetegség megelőzése

A cukorbetegség megelőzése

Szerző: Dr. Bakó Barnabás

A cukorbetegség összetett betegség, a magas vércukorértékek hátterében nagyon különböző kórfolyamatok állhatnak. Két fő típusa mellett (1-es és a 2-es típus) külön csoportba sorolják a terhesség alatt felismert cukorbetegséget, illetve vannak ritkábban előforduló, speciális diabétesz-típusok. A megelőzés lehetőségei attól függenek, hogy a cukorbetegség melyik típusával állunk szemben.

 Tovább

Mit, mikor és mennyit?

Szerző: Kicsák Marian

A táplálkozástudomány kimondja, hogy nincs önmagában egészséges vagy egészségtelen étel, élelmiszer, csak a táplálkozás egésze lehet előnyös vagy káros az egészségre. Nincsenek „bűnös” táplálékok, csak arra kell figyelni, hogy mit, milyen gyakran és egyszerre milyen mennyiségben fogyasztunk.

 Tovább
Hírek, érdekességek

Hírek, érdekességek

Szerző: Szőke Mária

Mindenfelé olvasgatta, és most elmesélte: Szőke Mária

 Tovább

Cukorbeteg diéta = egészségmegőrző táplálkozás

Mit egyen a cukorbeteg?

Szerző: Kicsák Marian

Táplálkozási szokásaink és az egészségi állapotunk között szoros összefüggés van, amelyet számos tudományos vizsgálat igazol. A táplálkozással összefüggő betegségek (főként a szív- és érrendszeri betegségek, elhízás) megfelelő étrend esetén megelőzhetők, vagy kialakulásuk kockázata jelentősen csökkenthető. Az étrendfüggő betegségek kialakulásában életmódi és környezeti tényezők is szerepet játszanak, a táplálkozás mintegy 30 százalékban tekinthető oknak.

 Tovább

Időskorúak táplálkozása

Szerző: Kicsák Marian

Az egészség megőrzését elősegítő táplálkozási szokásokat már gyermekkorban kell kialakítani. A szülőknek, a tágabb családnak, majd az óvodai, iskolai közösségnek döntő szerepe van ebben. Felnőttkorban a tudatosság jelentősége nő meg. Mindig szem előtt kell tartanunk, hogy étrendünk az egészségünk védelmét szolgálja, s törekedni kell a helyes – mennyiségileg és minőségileg is megfelelő – táplálkozásra.

 Tovább
Cukorbetegek diétás kezelése III.

Az inzulin felfedezésének korában és az előtt

Cukorbetegek diétás kezelése III.

Szerző: Kicsák Marian

Az inzulin felfedezése az 1920-as évek elején sokakban azt a reményt keltette, ha inzulint adnak, nem szükséges a diéta. Az inzulinéra előtt meghatározták a beteg számára, hogy mennyi szénhidrátot ehet, s annál sem többet, sem kevesebbet nem volt szabad fogyasztania.

 Tovább
Cukorbetegek diétás kezelése II.

Az inzulin felfedezésének korában és az előtt

Cukorbetegek diétás kezelése II.

Szerző: Kicsák Marian

Különleges, kíváncsisággal fűszerezett öröm közel 100 évvel ezelőtt kiadott orvosi szakkönyvekben olvasni arról, hogyan is kezelték a cukorbetegeket az 1900-as évek első harmadában. Az orvosi leírások nyelvezete és írásmódja kissé eltér a mai korban elfogadottétól, ezért kérem, ennek figyelembevételével olvassák az írást. Igyekeztem az akkori szakkifejezésekből is átemelni szavakat, vagy akár egész mondatokat. Pl. a kilokalória (kcal) helyett a kalória kifejezést használták, a keményítőtartalmú szénhidrátforrásokat összefoglalóan amiláceának nevezték.

 Tovább
Az alvás csodája

Az alvás csodája

Szerző: Szőke Mária

Aludni csodás: kipihenjük magunkat, erőt gyűjtünk, és álmodunk – feltéve, hogy jól, pihentetően tudunk aludni. Emberek milliói azonban képtelenek a nagyon vágyott éjszakai nyugalomra. Nem tudnak elaludni, vagy állandóan felébrednek éjszaka, és nem tudnak visszaaludni.

 Tovább
Cukorbetegek diétás kezelése I.

Az inzulin felfedezésének korában és az előtt

Cukorbetegek diétás kezelése I.

Szerző: Kicsák Marian

Különleges, kíváncsisággal fűszerezett öröm közel 100 évvel ezelőtt kiadott orvosi szakkönyvekben olvasni arról, hogyan kezelték a cukorbetegeket az 1800-as évek második felében vagy az 1900-as évek első harmadában.

 Tovább

Vitaminok, ásványi anyagok – táplálékkiegészítők

Téli vitaminpótlás

Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona

A étrendi tanácsadások során az energiát adó tápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) fogyasztásával kapcsolatban adunk elsősorban tanácsokat. A diabétesz olyan anyagcsere-betegség, amely a szénhidrátok feldolgozásával kapcsolatos, de fontos szerepe van a fehérjék és zsírok megfelelő fogyasztásának is a szövődmények megelőzése szempontjából. Mivel mennyiségileg – energia, szénhidrát szempontjából – meghatározott az étrend, központi kérdés, hogy hogyan állítható össze a napi menü. Ritkábban, vagy csak érintőlegesen esik szó az energiát nem adó, de nélkülözhetetlen vitaminokról és ásványi anyagokról. Napjainkban, amikor egyre több olyan készítmény jelenik meg, amely ezeket tartalmazza, óhatatlanul felmerül a kérdés: szükségünk van nekünk ezekre? Együk vagy ne együk?

 Tovább
A flavonoidok egészségvédő hatása

A flavonoidok egészségvédő hatása

Szerző: Kicsák Marian

A növényi flavonoidok szerepéről, kémiai szerkezetéről, élettani hatásáról az elmúlt 40 évben rendszeresen jelentek meg tudományos cikkek. A betegségek megelőzésében és az egészség megőrzésében betöltött szerepüket ma számos nagy esetszámú epidemiológia vizsgálat igazolja. Megfelelő bevitel esetén a szív- és érrendszeri, valamint a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázata számottevően csökken. Így érdemes e csodálatos vegyületekkel egy kicsit közelebbről megismerkedni.

 Tovább
A dietetikus válaszol

Mit nézzünk, mit együnk?

A dietetikus válaszol

Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona

A cukorbetegek étrendje az egészségeseknek javasolt táplálkozásra épül. Mivel kezelésük alapja a meghatározott energia- és szénhidrátmennyiség, ezekhez kell(ene) igazítani az elfogyasztható fehérje és zsír mennyiségét. Az étrend összeállításának ez a legnehezebb része. Miért? Mert mi nem kalóriát, fehérjét és szénhidrátokat eszünk, hanem pörköltöt tésztával, szalámis szendvicset stb.

 Tovább

Tévhitek

A tudatos fogyás aktív programja

Tudatosság és aktivitás. Nem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik, főként, ha testsúlycsökkentésről, életmódváltásról van szó. Ha elkezdjük, rengeteg kitartásra és akaraterőre lesz szükségünk. Ha szakemberhez fordulunk, akkor sokkal könnyebb kitartani, illetve a háziorvos vagy a dietetikus szaktudása elengedhetetlen egészséges életvitelünk kialakításához. Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, a Tudatos Fogyás Fórumának szakembere most a tévhitek eloszlatásában nyújt segítséget.

 Tovább

Az egészségükért kirándultak

Az országos adatokhoz hasonlóan Tatán és környékén is folyamatosan nő a cukorbetegek száma. Az elkeserítő adatok mellett jó hír, hogy egyre többen folyamatosan törődnek önmagukkal, kezelik betegségüket.

 Tovább
A túlsúlyról, az elhízásról egy kicsit másképpen

Diétás sarok

A túlsúlyról, az elhízásról egy kicsit másképpen

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

Az ideális testalkat megítélése a kor divatja szerint változik. Rembrandt korában, a XVII–XVIII. században a telt, gömbölyded idomok voltak az eszményiek. Korunkban a karcsú, sovány testalkatú hölgyek és a kisportolt, kigyúrt testű férfiak számítanak szépnek, ennek az ideálnak szeretnénk ma megfelelni. Öröklött testalkatunknál fogva nem lehetünk mindannyian fotómodellek vagy a kifutók lenyűgöző modelljei. NE tűzzünk magunk elé irreális célokat! A 3–5 kilogrammos súlytöbblet néha csak alkati adottság (nagyobb mell, szélesebb csípő, vastagabb comb), NEM ELHÍZÁS! Ilyen esetben ne kezdjünk fogyókúrába. Keressünk fel egy edzőtermet, egy gyógytornászt, válasszunk magunknak egy személyi edzőt, aki segít az esztétikailag problémás testtájék tökéletesítésében.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!