Egészséges életmód

Életmód = életminőség

„Az vagy, amit megeszel”

Az étkezési szokások megváltoztatása

Szerző: Kicsák Marian

Az étel biztosítja szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat, amelyekre funkcióinak ellátásához szüksége van. A szervezet csak akkor tud harmonikusan működni, ha e tápanyagokat a szükséges mennyiségben kapja meg. A túlságosan sok ugyanannyira káros, mint a túlságosan kevés. Az étrend akkor egészséges, ha valóban ellátja testünket a szükséges tápanyagokkal. Ezek szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok. Növényi táplálékunk (zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények) továbbá tartalmaz nem tápanyag-komponenseket is, ezek a flavonoidok, amelyeknek szintén jelentős szerepük van egészségünk megőrzésében. Próbálja meg önmaga számára megfogalmazni, hogy mi az egészséges táplálkozás! Írja le néhány pontban, majd törekedjen arra, hogy minél több pontot kövessen is!

 Tovább
Segítség, kövér vagyok! – IV.

Hogyan viszonyul a lelkem az alakomhoz?

Segítség, kövér vagyok! – IV.

Szerző: Dr. Joó Mária Nóra

A testkép a legelterjedtebb definíció szerint az ember saját testével kapcsolatos pszichológiai élményeit és attitűdjeit foglalja magában, valamint azt a módot, ahogyan ezek az élmények szerveződnek. Ez nagyjából azt jelenti, hogy tudatában vagyunk testi valónknak és ehhez meghatározott módon viszonyulunk érzelmileg. Saját testünk átélésében nem csak a folyamatosan szerzett közvetlen tapasztalatoknak, de a szűkebb környezet és a társadalom reagálásmódjának is komoly szerepe van. Így „értesülünk” arról, hogy mi az ideális, az elvárt, illetve hogy ehhez képest mi milyenek vagyunk. Az előző fejezetben arról szóltunk, hogy az ételeknek miféle szimbolikus, áttételes jelentésrétegei vannak. Ebben a részben azt tárgyaljuk, hogy a testsúly és a testforma (esetünkben a túlsúly és a gömbölyded alak) milyen közlési funkcióval bír.

 Tovább
Elhízás és diabétesz

Az év témája: elhízás ellen

Elhízás és diabétesz

Szerző: Prof. dr. Winkler Gábor

Az elhízás a 2-es típusú diabétesz (T2DM) előszobája; a cukorbetegek túlnyomó része túlsúlyos; az inzulinkezelést rendszerint súlygyarapodás kíséri – gyakran hangoztatott, ám csak részben igaz összefüggések. Öntsünk tiszta vizet a pohárba, vizsgáljuk meg közelebbről a túlsúly/elhízás és a cukorbetegség sokoldalú, egymással szoros kölcsönhatásban lévő kapcsolatát.

 Tovább
Diétázunk? Diétázzunk!

A testtömegcsökkentés problémája diabéteszesek esetében

Diétázunk? Diétázzunk!

Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona

Közismert, hogy a 2-es típusú diabéteszben szenvedők 80-90 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Hazánkban, 11 diabétesz-centrumban végzett vizsgálat szerint az 1-es típusú diabéteszes cukorbetegek kb. 1/3-ában is előfordul az inzulinrezisztenciával járó hasi típusú elhízás. Ez sajnos azt jelenti, hogy az 1-es típusú cukorbetegek (akik eddig az „egészséges” diabéteszesek csoportját képezték) egy része is hasonló szövődményekkel – infarktus, agyvérzés, érszűkület stb. – veszélyeztetett, mint a nagyobb létszámú 2-es típusú cukorbetegek. A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében minden cukorbeteg étrendi kezelésének egyik legfontosabb célja a testtömeg normalizálása.

 Tovább
Elhízás ellen

Az év témája

Elhízás ellen

Szerző: Prof. dr. Jermendy György

Napjainkban az elhízás rohamos, világméretű növekedésének vagyunk szemtanúi…
 Tovább
Tél végi vitaminsziget

Tél végi vitaminsziget

Szerző: Kicsák Marian

A zöldségstandokat látva manapság alig lehet eldönteni, milyen hónapban járunk. Januárban is vehetünk paradicsomot, kígyóuborkát, szőlőt. Szerintem mégis jobb, ha kis odafigyeléssel étrendünket a természetes szezonalitáshoz igazítjuk. Ha a téli időszak valamennyi alapanyagát sorra vesszük, magas tápértékű étrendet állíthatunk össze ebben az időszakban is. Ne felejtkezzünk meg olyan fontos szezonális alapanyagokról, mint pl. a lencse, szárazbab, savanyú káposzta, sütőtök vagy cékla!

 Tovább
Önállósodási törekvések lépésről lépésre

Önállósodási törekvések lépésről lépésre

Szerző: Kicsák Marian

Cukorbeteg gyermekeknél nincs szükség arra, hogy „nagyon szigorú” diétát tartsanak, de figyelmet kell fordítani arra, hogy mi van a tányérjukon! Alapvetően a család az étkezési szokások kialakításának meghatározó eleme…
 Tovább

Amit a cukorbetegeknek feltétlenül tudni kell! - Aerob edzés – anaerob edzés

Testmozgás, testépítés, valamint zsírégetés kapcsán nap mint nap halljuk az aerob és anaerob kifejezéseket, azonban gyakran nem ismert ezek pontos jelentése. Cukorbetegségben nélkülözhetetlen a két folyamat megkülönböztetése, mert mint azt később látni fogjuk, másképpen reagál a szervezet a különböző edzéseknél.

 Tovább

Egy hatszoros világbajnok sportolónő története

„Sporteredményeimet nem a diabétesz ellenére, hanem a diabétesszel együtt értem el.”

 Tovább

Diabétesz-bloggerek

Manapság nagyon divatos bloggernek lenni, vagyis online naplót vezetni, amelyben a bennünket foglalkoztató gondolatokat osztjuk meg olvasóinkkal. Diabétesz-bloggerek (diab-bloggerek) is szép számmal vannak, akik szívesen írnak diabéteszes témákkal kapcsolatban, legyen ez a konyha, az élet, a sport vagy akármi más.

 Tovább
Eljött a sütőtökszezon!

Eljött a sütőtökszezon!

Szerző: Bezselics Ildikó

A sütőtök alacsony energiatartalma és könnyű emészthetősége miatt igazi áldás az anyagcsere-betegségekben szenvedők számára. A diabéteszeseknek azonban egy dologra oda kell figyelniük: a glikémiás indexe magas!

 Tovább
Makro- és mikrotápanyagok, ásványi anyagok és nyomelemek szerepe a táplálkozásban

Makro- és mikrotápanyagok, ásványi anyagok és nyomelemek szerepe a táplálkozásban

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

Az optimális tápanyag-ellátottság nélkülözhetetlen feltétele a megfelelő testi és szellemi fejlődésnek, az egészség fenntartásának és a betegségek megelőzésének.

 Tovább
A szója

Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem?

A szója

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

A szójabab Délkelet-Ázsiából származik. Néhány évtizede nem tartották emberi fogyasztásra alkalmasnak, hiszen a szója nyers állapotban „mérgező”. A XI-XII. századi Kínában rájöttek, hogy a szóját hőkezeléssel és erjesztéssel ehetővé lehet tenni. Kínából jutott el Japánba és más távol-keleti országokba, ahol mára már alapvető élelmiszernek számít. Európában csak a XVIII. században vált ismertté.

 Tovább
Az orvos válaszol

Az orvos válaszol

Szerző: Dr. Páll Dénes

A rendelőben a háziorvos mindig jelentősen emelkedett vérnyomást észlel (160–180 Hgmm), ugyanakkor otthon én normális adatokat mérek, a vérnyomásom nem haladja meg a 140 Hgmm-t…
 Tovább
Egészséges táplálkozás gyermekkorban

Egészséges táplálkozás gyermekkorban

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke egészséges legyen. Ennek fontos része a kiegyensúlyozott étrend, a változatos táplálkozás, a rendszeres testmozgás!

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!