Egészséges életmód

Életmód = életminőség

Mérlegeljük, miből mennyit eszünk

Mérlegeljük, miből mennyit eszünk

Szerző: Kicsák Marian

Megengedő dietetikusnak gondolom magam, aki nem tilalmak sorával áll elő, hanem abban segít, hogyan lehet finomakat enni úgy, hogy a vércukorszint mindig a kívánt tartományon belül maradjon. Fontosnak tartom, hogy amikor megválasztjuk, mit együnk, vegyük figyelembe, mennyire értékes az a szervezet számára (vitaminok, ásványi anyagok, élelmirost-tartalom). De ugyanúgy fontos, hogy az étkezés legyen öröm, az étel finom. A diétás étkezéshez is szorosan tartozzon a szépen terített asztal, az ízletes ételek sora, és a jó asztaltársaság. Az étel minőségét a mennyiségnél mindig is nagyobbra értékeltem.

 Tovább

Étkezzünk mától egészségesebben!

Ne holnaptól diétázzunk! – II.

Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona

Ha evésünk szabályozásába akarunk „belenyúlni”, fontos tudnunk, hogy miért is eszünk. Az elsődleges cél az lenne, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű energiát adó (fehérje, zsír, szénhidrát) és energiát nem adó (vitaminok, ásványi anyagok és egyéb mikroelemek) tápanyagot adjunk a szervezetünknek.

 Tovább

Olvasóink véleménye

Teendő hipoglikémia esetén

Szerző: Dr. Rakk Erika

A július eleji hőség idején több olvasónk is megkereste szerkesztőségünket: levélben vagy telefonon. Az általuk felvetett egyik témáról olvashatnak itt.

 Tovább

Étkezzünk mától egészségesebben!

Ne holnaptól diétázzunk! – I.

Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona

Ha evésünk szabályozásába akarunk „belenyúlni”, fontos tudnunk, hogy miért is eszünk. Az elsődleges cél az lenne, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű energiát adó (fehérje, zsír, szénhidrát) és energiát nem adó (vitaminok, ásványi anyagok és egyéb mikroelemek) tápanyagot adjunk a szervezetünknek.

 Tovább
A koleszterincsökkentő étrend

A koleszterincsökkentő étrend

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

A vér magas koleszterinszintje növeli az érelmeszesedés, a szívinfarktus és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Megfelelő étrenddel, életmóddal, a koleszterinszint mintegy 10–20%-kal csökkenthető.

 Tovább
Tabula rasa

Tabula rasa

Szerző: Ambrus Zsófia

Az év vége, az újév kezdete az önmagunknak tett ígéretek, fogadkozások ideje. Mintha tiszta lappal indulhatnánk minden január elsején. „Ígérem, januártól nem eszem annyi édességet!… Sokkal többet fogok mozogni! Nem stresszelek annyit, könnyebben veszem majd a főnök kritikáit!… Rengeteg gyümölcsöt és zöldséget fogyasztok majd!… Kipihenem magamat, sokkal toleránsabb leszek!” Eltelik azonban egy-két hét, és újra előkerül a nápolyis zacskó, a rohanás, az idegeskedés és a gyorséttermi villámkalória-pótlások. Esténként már túl fáradtak leszünk ahhoz, hogy tornanadrágba bújjunk, reggelente pedig éppen eléggé kialvatlanok ahhoz, hogy a mozgás a villamos utáni rohanásban merüljön ki. Miközben levegő után kapkodva szemünk az üres helyeket pásztázza, cikáznak bennünk a kíméletlen adatok. Ma a világon 17 millióan halnak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben évente! A vezető halálok megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel, egészséges táplálkozással és napi rendszeres testmozgással. 8,1 millió férfi, és 8,6 millió nő hal meg valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésben. A szívroham évente 7,2 millió áldozatot követel, stroke-ban pedig évente 5,5 millióan halnak meg a földön.

 Tovább

Meddig tart az egészség, hol kezdődik a betegség?

Szerző: Dr. Antalics Gábor

A családorvosi munka egyik sajátossága, hogy nem csak a „beteg” betegekkel, hanem az egészséges pácienseinkkel is kapcsolatba kerülhetünk. Azokkal, akiknek sokszor csak egy igazolást kell kiállítanunk, a jogosítványát kell megújítanunk, esetleg más alkalmasságról kell véleményt adnunk. De törvényi előírás is, hogy a praxisba bejelentkezetteket meghatározott időszakonként köteles a családorvos megvizsgálni, rajtuk különböző egészségügyi szűrővizsgálatokat elvégezni, és arról dokumentációt készíteni. Ennek célja, hogy a panaszokkal, tünetekkel, betegségekkel nem rendelkezők is időről időre egészségügyi ellenőrzésen vegyenek részt.

 Tovább
A koleszterinek

A koleszterinek

Szerző: Dr. Zajkás Gábor

A gerincesek és az ember testének minden szövetében, sejtjében, főleg az agyvelőben és az idegszövetben található lipoid, azaz zsírszerű anyag. Az emberben a máj naponta mintegy 6–8 g koleszterint szintetizál, emellett az átlagos táplálkozással még napi több száz milligramm koleszterin kerül a szervezetbe. A koleszterin számos fontos vegyület, mint például a hormonok, D-vitamin bioszintézisének (szervezeten belüli előállításának) kiindulási alapanyaga.

 Tovább
Hogyan csökkentsük a sófogyasztást úgy, hogy ételeink mégis ízletesek maradjanak?

Hogyan csökkentsük a sófogyasztást úgy, hogy ételeink mégis ízletesek maradjanak?

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

A magasvérnyomás-betegség kialakulásban több tényezőnek is jelentős szerepe van. Elhízás, cukorbetegség, dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, és mindezek mellett a túlzott sófogyasztás, ami egyben talán a legkönnyebben orvosolható.

 Tovább
Szívvel, lélekkel

„Istennek és az orvosoknak hála, ma is itt lehetek”

Szívvel, lélekkel

Szerző: Ambrus Zsófia

„Nem hittem, hogy nekem infarktusom lehet” – mesélte Ildikó egy teadélutánon. „Valahogy bennem is az a hiedelem élt, hogy a nőknek jobbak az esélyei még 50 fölött is. Persze magas a vérnyomásom, dohányoztam is, a jó magyaros ételeket sem vetjük meg Mártonnal, de meg voltam győződve róla, hogy jó az életmódom.”

 Tovább
Az egészséges életmód szívvédő hatású

Az egészséges életmód szívvédő hatású

Szerző: Fazekas Erzsébet

A szív optimális működését akadályozó, egészségét rontó kórok többnyire életmódbetegségnek tekinthetők, ugyanis a leggyakoribb kardiológiai panaszok kialakulásában az egyén életvezetésének, táplálkozásának, viselkedésének – gyakran igen kóros – jellemzői játsszák a legfőbb szerepet, hangsúlyozza dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társasága főtitkára. A szokások megváltoztatásával, a szenvedélyek elhagyásával a bajok eredete sok esetben megszüntethető, véli az Állami Egészségügyi Központ kardiológiai osztályának főorvosa, aki állítása valóságtartalmáról nem csak szakmai munkája során, de saját életében is tapasztalatot szerzett, miután felhagyott a dohányzással.

 Tovább
Só és hipertónia

Só és hipertónia

Szerző: Dr. Zajkás Gábor

A túlzott sóbevitel és a magas vérnyomás közötti összefüggésre utaló első megfigyelés mintegy 4500 évvel ezelőtti, amikor a kínai Sárga Uralkodó kitűnő belorvosa, Nei Ching megállapította: „Ha túl sok só van az ételekben, akkor kemény lesz a pulzus…” – a kemény pulzus pedig a magas vérnyomás jele.

 Tovább
Ami finom, az mind ártalmas, avagy lehet az egészséges is finom?

Ami finom, az mind ártalmas, avagy lehet az egészséges is finom?

Szerző: Dr. Ádám Ágnes

Előző számunkban ismerhettük meg hősünket, aki háziorvosa, majd felesége révén is szembesült azzal, amit már maga is tudott: változtatnia kell életmódján az egészsége érdekében. Az elhatározás megszületett, a házaspár közös erővel, egymást segítve halad az egészség felé vezető úton. Lépéseiket Ádám doktornő jegyezte le ismét.

 Tovább
Pulzuskontrollált edzés

Pulzuskontrollált edzés

Szerző: Béres Alexandra

A sportrajongók egyre szélesebb körében ismert fogalom ma már a pulzuskontrollált edzés. Ennek lényege, hogy aktuális edzettségi, pszichés és fizikai állapotunknak megfelelően tervezzük edzéseinket a hatékonyság maximalizálása érdekében. Fontos tudnunk, milyen pulzus-célzónában tartsuk szívfrekvenciánkat ennek eléréséhez.

 Tovább

Az akadályok leküzdése

Szerző: Kicsák Marian

Az Együtt erősebbek vagyunk – civil program keretében e lapszámunkban már olvashattak egy cikket a megfelelő táplálkozás fontosságáról. Ehhez kapcsolódva most praktikus tanácsokat kapnak: hogyan valósítsák meg a helyes elképzeléseket.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!