Egészséges életmód

Életmód = életminőség

A koleszterinek

A koleszterinek

Szerző: Dr. Zajkás Gábor

A gerincesek és az ember testének minden szövetében, sejtjében, főleg az agyvelőben és az idegszövetben található lipoid, azaz zsírszerű anyag. Az emberben a máj naponta mintegy 6–8 g koleszterint szintetizál, emellett az átlagos táplálkozással még napi több száz milligramm koleszterin kerül a szervezetbe. A koleszterin számos fontos vegyület, mint például a hormonok, D-vitamin bioszintézisének (szervezeten belüli előállításának) kiindulási alapanyaga.

 Tovább
Hogyan csökkentsük a sófogyasztást úgy, hogy ételeink mégis ízletesek maradjanak?

Hogyan csökkentsük a sófogyasztást úgy, hogy ételeink mégis ízletesek maradjanak?

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

A magasvérnyomás-betegség kialakulásban több tényezőnek is jelentős szerepe van. Elhízás, cukorbetegség, dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, és mindezek mellett a túlzott sófogyasztás, ami egyben talán a legkönnyebben orvosolható.

 Tovább
Szívvel, lélekkel

„Istennek és az orvosoknak hála, ma is itt lehetek”

Szívvel, lélekkel

Szerző: Ambrus Zsófia

„Nem hittem, hogy nekem infarktusom lehet” – mesélte Ildikó egy teadélutánon. „Valahogy bennem is az a hiedelem élt, hogy a nőknek jobbak az esélyei még 50 fölött is. Persze magas a vérnyomásom, dohányoztam is, a jó magyaros ételeket sem vetjük meg Mártonnal, de meg voltam győződve róla, hogy jó az életmódom.”

 Tovább
Az egészséges életmód szívvédő hatású

Az egészséges életmód szívvédő hatású

Szerző: Fazekas Erzsébet

A szív optimális működését akadályozó, egészségét rontó kórok többnyire életmódbetegségnek tekinthetők, ugyanis a leggyakoribb kardiológiai panaszok kialakulásában az egyén életvezetésének, táplálkozásának, viselkedésének – gyakran igen kóros – jellemzői játsszák a legfőbb szerepet, hangsúlyozza dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társasága főtitkára. A szokások megváltoztatásával, a szenvedélyek elhagyásával a bajok eredete sok esetben megszüntethető, véli az Állami Egészségügyi Központ kardiológiai osztályának főorvosa, aki állítása valóságtartalmáról nem csak szakmai munkája során, de saját életében is tapasztalatot szerzett, miután felhagyott a dohányzással.

 Tovább
Só és hipertónia

Só és hipertónia

Szerző: Dr. Zajkás Gábor

A túlzott sóbevitel és a magas vérnyomás közötti összefüggésre utaló első megfigyelés mintegy 4500 évvel ezelőtti, amikor a kínai Sárga Uralkodó kitűnő belorvosa, Nei Ching megállapította: „Ha túl sok só van az ételekben, akkor kemény lesz a pulzus…” – a kemény pulzus pedig a magas vérnyomás jele.

 Tovább
Ami finom, az mind ártalmas, avagy lehet az egészséges is finom?

Ami finom, az mind ártalmas, avagy lehet az egészséges is finom?

Szerző: Dr. Ádám Ágnes

Előző számunkban ismerhettük meg hősünket, aki háziorvosa, majd felesége révén is szembesült azzal, amit már maga is tudott: változtatnia kell életmódján az egészsége érdekében. Az elhatározás megszületett, a házaspár közös erővel, egymást segítve halad az egészség felé vezető úton. Lépéseiket Ádám doktornő jegyezte le ismét.

 Tovább
Pulzuskontrollált edzés

Pulzuskontrollált edzés

Szerző: Béres Alexandra

A sportrajongók egyre szélesebb körében ismert fogalom ma már a pulzuskontrollált edzés. Ennek lényege, hogy aktuális edzettségi, pszichés és fizikai állapotunknak megfelelően tervezzük edzéseinket a hatékonyság maximalizálása érdekében. Fontos tudnunk, milyen pulzus-célzónában tartsuk szívfrekvenciánkat ennek eléréséhez.

 Tovább

Az akadályok leküzdése

Szerző: Kicsák Marian

Az Együtt erősebbek vagyunk – civil program keretében e lapszámunkban már olvashattak egy cikket a megfelelő táplálkozás fontosságáról. Ehhez kapcsolódva most praktikus tanácsokat kapnak: hogyan valósítsák meg a helyes elképzeléseket.

 Tovább
A cukorbetegség megelőzése

A cukorbetegség megelőzése

Szerző: Dr. Bakó Barnabás

A cukorbetegség összetett betegség, a magas vércukorértékek hátterében nagyon különböző kórfolyamatok állhatnak. Két fő típusa mellett (1-es és a 2-es típus) külön csoportba sorolják a terhesség alatt felismert cukorbetegséget, illetve vannak ritkábban előforduló, speciális diabétesz-típusok. A megelőzés lehetőségei attól függenek, hogy a cukorbetegség melyik típusával állunk szemben.

 Tovább

Mit, mikor és mennyit?

Szerző: Kicsák Marian

A táplálkozástudomány kimondja, hogy nincs önmagában egészséges vagy egészségtelen étel, élelmiszer, csak a táplálkozás egésze lehet előnyös vagy káros az egészségre. Nincsenek „bűnös” táplálékok, csak arra kell figyelni, hogy mit, milyen gyakran és egyszerre milyen mennyiségben fogyasztunk.

 Tovább
Hírek, érdekességek

Hírek, érdekességek

Szerző: Szőke Mária

Mindenfelé olvasgatta, és most elmesélte: Szőke Mária

 Tovább

Cukorbeteg diéta = egészségmegőrző táplálkozás

Mit egyen a cukorbeteg?

Szerző: Kicsák Marian

Táplálkozási szokásaink és az egészségi állapotunk között szoros összefüggés van, amelyet számos tudományos vizsgálat igazol. A táplálkozással összefüggő betegségek (főként a szív- és érrendszeri betegségek, elhízás) megfelelő étrend esetén megelőzhetők, vagy kialakulásuk kockázata jelentősen csökkenthető. Az étrendfüggő betegségek kialakulásában életmódi és környezeti tényezők is szerepet játszanak, a táplálkozás mintegy 30 százalékban tekinthető oknak.

 Tovább

Időskorúak táplálkozása

Szerző: Kicsák Marian

Az egészség megőrzését elősegítő táplálkozási szokásokat már gyermekkorban kell kialakítani. A szülőknek, a tágabb családnak, majd az óvodai, iskolai közösségnek döntő szerepe van ebben. Felnőttkorban a tudatosság jelentősége nő meg. Mindig szem előtt kell tartanunk, hogy étrendünk az egészségünk védelmét szolgálja, s törekedni kell a helyes – mennyiségileg és minőségileg is megfelelő – táplálkozásra.

 Tovább
Cukorbetegek diétás kezelése III.

Az inzulin felfedezésének korában és az előtt

Cukorbetegek diétás kezelése III.

Szerző: Kicsák Marian

Az inzulin felfedezése az 1920-as évek elején sokakban azt a reményt keltette, ha inzulint adnak, nem szükséges a diéta. Az inzulinéra előtt meghatározták a beteg számára, hogy mennyi szénhidrátot ehet, s annál sem többet, sem kevesebbet nem volt szabad fogyasztania.

 Tovább
Cukorbetegek diétás kezelése II.

Az inzulin felfedezésének korában és az előtt

Cukorbetegek diétás kezelése II.

Szerző: Kicsák Marian

Különleges, kíváncsisággal fűszerezett öröm közel 100 évvel ezelőtt kiadott orvosi szakkönyvekben olvasni arról, hogyan is kezelték a cukorbetegeket az 1900-as évek első harmadában. Az orvosi leírások nyelvezete és írásmódja kissé eltér a mai korban elfogadottétól, ezért kérem, ennek figyelembevételével olvassák az írást. Igyekeztem az akkori szakkifejezésekből is átemelni szavakat, vagy akár egész mondatokat. Pl. a kilokalória (kcal) helyett a kalória kifejezést használták, a keményítőtartalmú szénhidrátforrásokat összefoglalóan amiláceának nevezték.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!