Egészséges életmód
Életmód = életminőség
A szív- és érrendszer egészsége érdekében
Az ateroszklerózis, vagyis az érelmeszesedés okozta szív- és érrendszeri betegségek, különösen a koszorúér-betegség jelenti változatlanul a vezető halálokot világszerte. A szív- és érrendszeri betegségek a férfiakat és a nőket egyaránt érintik; Európában a 75 évnél fiatalabb populációban mintegy 40 százalékban szív- és érrendszeri okok állnak a halálozás mögött. Bár a fejlettebb országokban csökken a szív- és érrendszeri eredetű halálozás, Közép- és Kelet-Európában, beleértve hazánkat is, változatlanul magas.
Tovább
Szerző: Ambrus Zsófia
Vannak napok, amikor a kedvenc italunk a forró csokoládé, kedvenc ételünk a csokitorta, kedvenc színünk a csokoládébarna, kedvenc filmünk a Charlie és a csokigyár, kedvenc főhősünk pedig: Csoki Júing… A „Gombóc Artúr-kór” sokunkat elkap az ünnepek táján. A három fő csokoládé-étkezés közé bepasszírozott sült liba, rántott hal és töltött káposzta, amit házi habos-krémes süteményekkel fojtunk le, hogy a következő csokifogásnak helyet csináljunk, csak a jéghegy csúcsa. Az év végi feszített tempó, az ünnepekre való rohanós előkészületek stresszoldásért, szerotoninért és csokiért kiáltanak. Minden évben csodálattal figyelem, ahogy az egyik fontos szervünk (a gyomor) sokszorosára tud tágulni, és döbbentem veszem tudomásul, hogy megint elromlott a digitális mérlegem. Majd „meghekkelem” sok majonézzel, frissensült kenyérrel körítve.
Tovább
Szerző: Faludi Viktória
A bibliai főbűnök közül a falánkság az, amit a társadalom a legenyhébben kezel: a legkisebb vétek a hét közül. A torkosság pajkos csínytevés, azonban talán a leglátványosabbak a következményei, nemcsak a testi, hanem a lelki állapotról is beszédes képet nyújt és a legjobban veszélyezteti mentális és fizikai állapotunkat.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Ahogyan az élet felgyorsult a közlekedés, a munka világában, úgy az étel iránti éhségünket is minél gyorsabban akarjuk csillapítani. Nincs idő vásárolni, pláne megtermelni az élelmiszert. Vannak, akik úgy vélik, nem kell erre időt szánni, hiszen „remek” kész, félkész ételek vannak, és nagy a gyorséttermek kínálata. Tényleg ennyire nem számít már, hogy mit és milyen körülmények között eszünk?
Az étkezésre fordított idő nem felesleges időtöltés. Ahogyan az étel sem kizárólag „üzemanyag” a szervezet számára. Az étkezés öröm. A jól megválasztott étel táplálja testünket, védi egészségünket. A társaságban való étkezés sokszor a nap fénypontja. Amennyiben egyedül étkezünk, az étel ízletesebbnek tűnik szépen terített asztalnál.
Tovább
A rendszeres testmozgás mindenki számára fontos, de cukorbetegség esetén különösen nagy jelentősége van, hiszen amellett, hogy javítja a közérzetet és az életminőséget, pozitív hatással van a testtömegre, kedvező a csontok, ízületek egészsége és a keringés szempontjából; javítja a szervezet inzulinérzékenységét is, vagyis nagymértékben hozzájárul az egészséges szénhidrát-anyagcsere eléréséhez.
Tovább
Szerző: Kicsák Marian
Kedves olvasónk, a 74 éves Ilona fordult hozzánk azzal a kéréssel, hogy a már megjelent enyhe veseproblémájának kezelését segítő mintaétrendet jelentessünk meg. Kérése egybecsengett a Civil Fórumon elhangzott egyik előadással. A veseszövődményről már részletesen olvashattak, most következzenek a tudnivalók az ilyenkor szükséges diétáról!
Tovább
A diéta bevezetése
Szerző: Kicsák Marian
Cukorbetegek étrendje = egészséges táplálkozás.
Tovább
Az evés – élet-halál kérdése?
Szerző: Dr. Joó Mária Nóra
A megelőző fejezetekben áttekintettük, hogy mire is használják a kövér emberek az ételt, mi az étel szimbolikus jelentése a különböző kultúrákban, illetve az egyes emberek számára, és mit fejez ki az étel elfogyasztása következtében létrejött súlyfelesleg.
Tovább
A cukor természetes helyettesítője
A túlzott cukorfogyasztás az egészséges emberek számára is sok gondot okoz, hiszen számos betegség előidézője lehet. Az édes ízekről azonban nagyon nehéz lemondani. Ezt nem is kell megtennünk, hiszen a cukor sok természetes édesítőszerrel helyettesíthető. Ezek egyike az ázsiai országokban nagyon népszerű, Európában még kevésbé közismert Stevia rebaudiana, más néven jázminpakóca.
Tovább
Mit tehetünk saját egészségünk megőrzéséért?
Minden rendszeres, a terhelhetőségi fokozatokat figyelembe vevő és betartó, a fizikai aktivitás emelésére irányuló tevékenysége a túlsúlyos embernek: hasznot jelent.
Tovább
Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése
Riasztóan nő a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása világszerte, így hazánkban is. A betegség szövődményei hatalmas terhet rónak a gyógyszerkasszára, a betegek pénztárcájára és a hozzátartozókra, akik a súlyos szövődményekkel küzdő betegeket ápolják…
Tovább
Dietetikusszemmel
Szerző: Kicsák Marian
Nem szokványos dolog, hogy egy lapban két, azonos tartalmú cikket közlünk. Most azonban – bár eredetileg a véletlen alakította így – rádöbbentünk: ha teljes képet akarunk nyújtani Önöknek, az a legjobb, ha két szemszögből is bemutatjuk ugyanazt a témát. A divatos diétákról van szó.
Dr. Pados Gyula tudományos szempontból elemzi a női magazinokban hirdetett „tökéletes megoldás a tökéletes alakért” módszereket. Kicsák Marian, lapunk ismert és kedvelt dietetikusa, aki arról híres, hogy „a konyhában írja” cikkeit, szokás szerint könnyed, olvasmányos stílusban értékeli ugyanezeket a módszereket, a mindennapokban használható és hasznosítható információkkal fűszerezve. A diabetológus cikkéből megtudhatjuk a miérteket, a dietetikus írásából a hogyanokra kapunk választ
Tovább
„Az vagy, amit megeszel”
Szerző: Kicsák Marian
Az étel biztosítja szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat, amelyekre funkcióinak ellátásához szüksége van. A szervezet csak akkor tud harmonikusan működni, ha e tápanyagokat a szükséges mennyiségben kapja meg. A túlságosan sok ugyanannyira káros, mint a túlságosan kevés. Az étrend akkor egészséges, ha valóban ellátja testünket a szükséges tápanyagokkal. Ezek szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok. Növényi táplálékunk (zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények) továbbá tartalmaz nem tápanyag-komponenseket is, ezek a flavonoidok, amelyeknek szintén jelentős szerepük van egészségünk megőrzésében. Próbálja meg önmaga számára megfogalmazni, hogy mi az egészséges táplálkozás! Írja le néhány pontban, majd törekedjen arra, hogy minél több pontot kövessen is!
Tovább
Hogyan viszonyul a lelkem az alakomhoz?
Szerző: Dr. Joó Mária Nóra
A testkép a legelterjedtebb definíció szerint az ember saját testével kapcsolatos pszichológiai élményeit és attitűdjeit foglalja magában, valamint azt a módot, ahogyan ezek az élmények szerveződnek. Ez nagyjából azt jelenti, hogy tudatában vagyunk testi valónknak és ehhez meghatározott módon viszonyulunk érzelmileg. Saját testünk átélésében nem csak a folyamatosan szerzett közvetlen tapasztalatoknak, de a szűkebb környezet és a társadalom reagálásmódjának is komoly szerepe van. Így „értesülünk” arról, hogy mi az ideális, az elvárt, illetve hogy ehhez képest mi milyenek vagyunk. Az előző fejezetben arról szóltunk, hogy az ételeknek miféle szimbolikus, áttételes jelentésrétegei vannak. Ebben a részben azt tárgyaljuk, hogy a testsúly és a testforma (esetünkben a túlsúly és a gömbölyded alak) milyen közlési funkcióval bír.
Tovább
Az év témája: elhízás ellen
Szerző: Prof. dr. Winkler Gábor
Az elhízás a 2-es típusú diabétesz (T2DM) előszobája; a cukorbetegek túlnyomó része túlsúlyos; az inzulinkezelést rendszerint súlygyarapodás kíséri – gyakran hangoztatott, ám csak részben igaz összefüggések. Öntsünk tiszta vizet a pohárba, vizsgáljuk meg közelebbről a túlsúly/elhízás és a cukorbetegség sokoldalú, egymással szoros kölcsönhatásban lévő kapcsolatát.
Tovább