Feltöltés dátuma: 2024.05.07.

Diabolo tábor

Illusztráció

A kezelés napi, olykor szigorú rutinját a diabéteszes gyerekeknek is be kell tartaniuk, ez pluszodafigyelést, fegyelmezettséget igényel. Mindemellett azonban ők gyerekek: mosolygósak és igényük van arra, hogy vidám élményeket szerezzenek. A kikapcsolódásnak egyik kiemelt formája a szabadkígyósi székhelyű Diaboló Alapítvány által évek óta megszervezett nyári tábor, amely tavaly is az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány támogatásával valósul meg.

A sorstársakkal közös táborban a Békés vármegyei diabéteszes gyerekek kívánságai, álmai valósultak meg a programokban, minden élmény értük volt, nekik szólt! A táborban biztosított volt a szakmai felügyelet, a Hétpettyes Szülői Mentorhálózat tagjai pedig mindent megtettek azért, hogy az önfeledt táborozás keretei zökkenőmentesek legyenek.

Illusztráció

A helyszín ismét a gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium volt, ahol a tágas, árnyas udvar, a fedett terasz, a futball- és kosárlabdapályák optimális helyet biztosítottak a kikapcsolódásnak.

A színes programok életre szóló élményeket nyújtottak: többek között volt elsősegély-nyújtási ismeretek oktatása, gokartozás, strand, élményfestés, valamint egész napos kirándulás a Szolnoki Repülőmúzeumba, motorcsónaktúra a Tiszán.

A diabétesz kezeléséhez kapcsolódó edukáció a gyakorlatban került megvalósításra. Cukrászmester közreműködésével egészséges desszertet készítettek a gyermekek. A különböző fázisok közben – szakember vezetésével – a szénhidrátszámolás rejtelmeibe nyertek betekintést. Természetesen a nagyobbaknak ez már csak ismétlés volt, de fontos a naprakész tudás! Így kötetlen módon, barátok között, együtt frissültek fel az ismeretek.

A tábor teljes időtartama alatt terápiás kutya társaságát élvezhették a résztvevők. A diabéteszes gyermekek hű társa, Berci kutya mindig kész egy jó mókára vagy épp futkározásra, ám amikor arra van szüksége egy cukorbeteg táborlakónak, a mindennapi tűszúrások fájdalmait is enyhíteni tudja.

Illusztráció

A tábor legnagyobb értéke a közösség, amely a Diaboló Alapítvány tevékenysége és programjai nyomán évek óta formálódik, gyarapszik. A vércukormérő szenzorok és inzulinpumpák jelzéseinek csipogása, az együttes szabályrendszer, a csoportos alkalmak és vigasságok összehozták a gyerekeket, nemcsak erre a hétre. Ott maradtak a szívekben az élmények, a mindennapokban a kapcsolatok, egy segítő kéz vagy váll, ami támaszt nyújt, ha szükség van rá. Ezen programok teremtenek lehetőséget arra, ami a kezelések, szűrővizsgálatok alkalmával nem vagy csak korlátozottan tud megvalósulni! A közös sors talaján osztozva olyan kötelékek születnek, amelyek aztán a diabéteszkezelésen túlmutatva őszinte barátságokká mélyülnek.

KPI

Megjelent a diabetes junior2024/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!