Feltöltés dátuma: 2024.05.07.

A Bókay Gyermekklinika tábora

Illusztráció

2016 óta szervezünk nyári táborokat Visegrádon, az Ezüstfenyő Üdülőben, 8–14 év közötti diabéteszes gondozott gyermekeink részére. A nagy érdeklődésre való tekintettel két éve két külön turnusban táboroztatunk kétszer 40–45 gyermeket. Az egyik tábor vezetője Luczay Andrea doktornő, a másiké Tóth-Heyn doktor. A tábor előkészületeinek oroszlánrészét Zeher Zsuzsa főnővér és Bajusz Betti nővér végzi minden évben hatalmas odaadással. Mindkét tábor aktív és lelkes résztvevője valamennyi osztályos nővérünk. A szakembergárdát Horváth Csilla dietetikus, Neri Orsolya klinikai szakpszichológus, továbbá a klinikáról 2–3 orvos kolléga tette teljessé.

Illusztráció

A táborban a gyerekek a jó hangulatú játékok és edukációs foglalkozások, sportos és kulturális programok, valamint sorstársaik megismerése során motivációt kapnak a megfelelő életmód és a lehető legjobb anyagcserehelyzet kialakítására.

A tábor jól felépített napirendjét az inzulinvizitek, valamint a nagy- és kisétkezések határozzák meg. A gyermekek vércukorkontrollja folyamatos. Tavaly először – egy szülő által kifejlesztett eszközzel – az éjszakás nővérek központi monitorról figyelhették a gyermekek szenzorértékeit.

Illusztráció

A rutinszerű feladatokon túl változatos és izgalmas programot állítunk össze. Csapatjátékok, éjszakai túrázás, bobozás, strandolás, hajókirándulás, a visegrádi vár és a királyi palota meglátogatása és várjátékok megtekintése, táncház, bábszínház, hennafestés mind-mind színesíti a táborban töltött időt.

Illusztráció

A foglalkozások során nagy hangsúlyt kap az edukáció. A gyermekek forgórendszerben vesznek részt orvosi, dietetikai és pszichológiai állomásokon, miközben egymástól is nagyon sokat tanulnak.

A gyermekek között barátságok születnek. Örök emlékű, felejthetetlen élményekkel gazdagodik gyermek és felnőtt egyaránt. És nem utolsósorban: öröm látni a tábor végén a szülők kipihent arcát!

Világos Eszter

Megjelent a diabetes junior2024/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!