Feltöltés dátuma: 2020.01.27.

Székesfehérvár

Őszi kikapcsolódás

Az idei évben lehetőségünk nyílt arra, hogy a gondozott és egyesületünk diabéteszes gyermekei számára az Erzsébet-program keretében őszi tábort is szervezzünk.

Illusztráció

A rendelkezésre álló összegből rengeteg programot sikerült összeállítani a gyerekeknek: kirándultunk, túráztunk, fürödtünk, várat látogattunk, étteremben ebédeltünk.

A 12–18 év közötti 11 fiú és 8 lány diabéteszes kamasz közül 15 inzulinpumpával, 4 pennel adott magának inzulint.

Egy gyermekorvos, diabetológiai szakápoló, dietetikus és egy jó barát (egészségügyi dolgozó) volt velük. Igyekeztünk egy olyan programokkal teleszőtt hatnapos őszi kikapcsolódást szervezni a gyermekeknek, amely élményekben gazdag és eseményekben tartalmas.

Kazincbarcikán, a BorsodChem Hotelben táboroztunk. Ismerkedés után felírtuk a szénhidrátmennyiségeket és inzulindózisokat, ellenőriztük az inzulinpumpákban, penekben levő inzulin mennyiségét és a kanülcserék idejét.

Kis séta következett Kazincbarcika belvárosában. Sok szép és színes festményt láttunk a házak falán. Majd visszasétáltunk a hotel éttermébe vacsorázni. Mindenki megmérte a vércukrát, a dietetikus segítségével kiszámolta az elfogyasztható étel mennyiségét, és ennek megfelelően, felügyeletünkkel beadták az inzulint.

Vacsora után edukáció következett a diabétesszel kapcsolatos ismeretek felelevenítésére. A gyerekek ügyesen válaszoltak a feltett kérdésekre (a hipo- és hiperglikémia okai, tünetei, kezelése, elhárítása, ketoacidózis, hajnali jelenség, Somogyi-effektus, fizikai aktivitás hatása az anyagcserére, az élelmiszerek szénhidráttartalma, glikémiás indexe). 22 órakor vércukormérés, bázisinzulinok beadása, akinek szükséges volt, pótvacsorázott. 23 órakor villanyoltás.

Második nap reggel 7 órakor ébresztettük a gyermekeket. Vércukormérés, reggelizés, inzulinadás után utaztunk Jósvafőre, Aggtelekre és Rudabányára. Először is egy 2 órás, 2300 méter hosszú Baradla-barlang–vörös-tói középtúrán vettünk részt. A barlangot bejárva csodaszép színpompás cseppkőoszlopokat, zászló-, függő, illetve álló cseppköveket láttunk, többek közt Magyarország legmagasabb cseppkövét, a 19 méteres Csillagvizsgálót, a Sárkányfejet, valamint az Óriások termét, ahol a barlang akusztikájából kaptunk ízelítőt.

A jósvafői kijáratnál hagytuk el a barlangot, és elsétáltunk a Vörös-tóhoz. Aggteleken ebédeltünk, továbbutaztunk Rudabányára, ahol a Ruda-park látogatóközpontban három érdekes filmet láthattunk a Rudapithecus hungaricus 10 millió éves történetéről. Megnéztük a szoborparkot is, ahol a gyerekek felülhettek az állatokra. Ránk esteledett, így visszaindultunk szálláshelyünkre. Vacsoráig még volt egy kis idő, ezt a hotel konditermében töltöttük. Vacsora után a hotel tekepályáját próbálhatták ki a gyerekek. Nagy sikert aratott körükben.

A harmadik napon úticélunk Sárospatak és Sátoraljaújhely volt. Sárospatakon megnéztük idegenvezető segítségével a Rákóczi-várat, a Vörös tornyot majd egy közeli étteremben ebédeltünk. Teli pocakkal utaztunk Sátoraljaújhelyre, ahol a kalandparkban töltöttük a délutánt. Itt a bobozást és a libegőt próbáltuk ki. Fergeteges volt, ugyanis itt van Magyarország leghosszabb bobpályája. A kisétkezéseket szendvicsekkel oldottuk meg útközben.

file

A negyedik napot Miskolctapolcán, a barlangfürdőben töltöttük. Páratlan élmény volt a természet fedett uszodájában, a hegy mélyéről fakadó, kellemes hőmérsékletű termálvízben fürdeni. Hallhattuk a Csillagterem rejtelmes visszhangját, és közben megcsodálhattuk az Európában egyedülálló természeti képződmények különleges formáit.

Fürdés után szakmai teendők is akadtak, a leázott kanülök helyett újat szúrtunk és vércukorértékeket mértünk. Majd átmentünk a közeli bobpályára bobozni. Ez is nagyon nagy élményt jelentett a gyermekek számára. Úton hazafele az autóbuszban a vidámság, az élmények mesélése közben egyszer csak minden gyermek dalra fakadt. Öröm volt látni és hallani a gyermekeket, miközben önfeledten énekeltek. Visszaérve a szállásra megvacsoráztunk, majd villanyoltásig a nap eseményeiről beszélgettünk.

file
p>Az ötödik napon Lillafüredre mentünk kirándulni. Diósgyőrtől erdei kisvasúttal folytattuk utunkat. Az erdőn keresztül az őszi táj és a természet csodáiban gyönyörködve érkeztünk meg Lillafüredre. Elsétáltunk a vízeséshez, a játszótéren a gyerekek játszottak, majd megebédeltünk. Utána a kalandparkban könnyebb és nehezebb kötélpályákon csúszhattak végig a gyerekek.

Minden gyermek nadrágzsebében ott volt a szőlőcukor a fokozott erőkifejtés, izommunka miatt a hipoglikémiás veszély elhárítására. Az adrenalin és a szőlőcukor megtette hatását. 10 mmol/l alatti vércukorértéke senkinek sem volt. A kötélpályák után levezetésképpen libegőzni mentünk. A hotelben vacsora után búcsúestet szerveztünk, jó zenére táncoltak a gyermekek.

A hatodik napon, Székesfehérváron a szülők már várták gyermekeiket, akik mosollyal, öleléssel köszönték meg a tábort, a tartalmas programokat, a gondoskodást.

Szabóné Hajdu Ildikóa Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület elnöke

Megjelent a diabetes junior2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!