Erzsébet-táborok cukorbeteg gyermekeknek

„Azt szeretnénk, hogy minden magyar gyermek megfordulhatna a magyar tenger partján – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára nyár végén, Zánkán, az utolsó 2019. évi Erzsébet-tábor zárásakor. – Az idei a nyolcadik olyan év, amikor a magyar kormány támogatásának köszönhetően sok tízezer gyerek tud Zánkán nyaralni, biztonságban és tartalmasan.”

Illusztráció

Jónak lenni jó, táborban lenni még jobb!

Ne keverjük össze a dolgokat! A különböző szakrendelések, civil közösségek, alapítványok szervezésében már évek óta mehetnek diabéteszes gyermekek napközis vagy „ottalvós” táborokba. Idén könnyebb volt a szervezők dolga.

A 2018-as „Jónak lenni jó!” kampányban az 1-es típusú diabéteszes gyermekek számára gyűjtöttek adományokat. A 131 millió forintnak köszönhetően 450 gyermek nyaralhatott ingyen Erzsébet-táborban, az ország különböző részein, a szervező közösségek pályázhattak támogatásra, ottalvós és napközis táborokra egyaránt. Az adományoknak hála 11 szervezet tudott élni az ingyenes lehetőséggel.

A befolyt összeg maradékából pedig jövőre is lehetőséget kapnak az egyesületek, alapítványok, hogy ingyenes nyári táborokra pályázhassanak.

Zánkai Erzsébet-tábor

Emellett a központi költségvetés 100 diabéteszes gyermek zánkai üdültetését állta, 100-an a Gyógyító Szent Erzsébet-táborban nyaralhattak, 350-en pedig családi hétvégén vehettek részt Zánkán.

Július elején a szegedi Főnix Szemléletformáló Egyesület közreműködésével 30 diabéteszes gyermek táborozott Zánkán, augusztus első napjaiban pedig a Sportos Cukorbetegek Egyesületének (SCE) 32 tagja és a Főnix Szemléletformáló Egyesülettől 36 gyermek.

Jó helyre jöttek, biztonságban voltak a kis diabéteszesek. A zánkai tábor területén 24 órás gyermekorvosi ügyelet működött. A táborozók a turnus ideje alatt egyedi, QR kódos karszalagot viseltek, amely tartalmazta az összes olyan információt, amely az egészségük megóvásához, a pontos azonosításhoz szükséges. Fontos volt a karszalag a zánkai tábor zónái közötti közlekedéshez is. Újságíróként nekem abban segített a karszalag, hogy tudtam, kit szólíthatok meg, kik a diabéteszesek.

A speciális igényekre is figyeltek

Az Erzsébet Alapítvány külön éttermet biztosított a diabéteszes gyermekek számára, várakozási idő nélkül, a megfelelő időpontban juthattak hozzá a számukra megfelelő mennyiségű és összetételű ételekhez (beleértve a szükséges pótétkezéseket is). A szervezésben együttműködő szervezetek előre megadták, hogy a köztes étkezésekhez, valamint tartalékként miből mennyit kérnek.

A diabéteszes gyermekek szálláshelye az étteremhez és az Egészségházhoz a lehető legközelebb helyezkedett el. A felnőtt kísérők szobájában hűtőszekrényt biztosítottak az inzulin és a pótétkezésekhez szükséges élelmiszerek számára.

A zánkai munkatársak a turnus kezdetekor edukáción vettek részt, hogy tisztában legyenek a diabétesszel, és szükség esetén a legrövidebb idő alatt tudjanak segítséget nyújtani.

A hétvége a családoké

file

A tábori turnusok hétfőtől péntekig tartanak. Miért legyen üres Zánka a hétvégén? Innen jött a remek ötlet: családi hétvégéket szervez az Erzsébet Alapítvány, költségvetési támogatásból. Nyáron 1400 család tölthetett egy hétvégét Zánkán, teljesen ingyen. Erre a programra is partnerszervezetek közreműködésével hívták a résztvevőket, így lehettek augusztus első hétvégéjén cukorbeteg gyermekeket nevelő családok Zánkán, az SCE szervezésében.

Nem csak szállást, étkezést kaptak, ingyenes és tartalmas programokat is biztosított az Erzsébet Alapítvány.

A legkisebbeket baba- és gyermekjátszó, illetve bábszínház várta, volt csúszdás légvár és trambulin, óriás labirintus és óriás társasjáték. A nagyobbakat az íjászat, a minigolf, a különös ügyességet igénylő trükkös bicikli és a hoverboard érdekelte. A játékteremben mindenféle csillogó-villogó gépezetek között válogattak a gyerekek, ez a terem sosem volt üres!

A szülőkre, nagyszülőkre is gondoltak. Legnagyobb sikere az anyukák negyedórás masszázsának volt. Az Utazó Planetárium csodái mellett az ízeltlábúak érdekes világába is betekintést nyerhettek a táborozók, továbbá szórakoztató fizikai előadás részeseivé is válhattak.

S ha már a Balaton partjára utaztak a családok, várta őket a strand és az óránként induló sétahajó, amely sosem volt üres, még akkor sem, amikor én ott jártam és épp zuhogott az eső.

Végezetül – de nem utolsósorban – mint minden helyen és alkalommal, ahol cukorbetegek találkoznak, volt edukáció. Kerekes Andrea, a MentaPro Alapítvány vezetője a stresszoldás technikáit osztotta meg a szülőkkel, illetve a nagyobbacska diabéteszesekkel. Este pedig körbeültek a szülők és beszélgettek – nem a diabéteszről! Ahogy Muskát Erika, a Sportos Cukorbetegek Egyesületének elnöke fogalmazott: az év 362 napján a diabétesz az úr. Legyen 3, amikor nem!

Gyulai nyár

Gyulai nyár

A Diaboló Alapítvány sikeres pályázatának köszönhetően tudtunk csatlakozni az Erzsébet-tábor programhoz, 40 gyermeket láthattunk vendégül, a legfiatalabb táborlakó 5 éves volt…
 Tovább

Debrecen

Zalaszabarban ismét

Lassan már hazajárunk a Debrecenben gondozott diabéteszes gyerekekkel és testvéreikkel Zalaszabarba. Idén nyáron a kísérőkkel együtt 84-en vágtuk neki a csaknem 400 kilométeres útnak, amely elválasztja a Tiszántúlt a Dunántúltól.

 Tovább

Élménytábor Egerben

Az Erzsébet Alapítványhoz benyújtott sikeres pályázatunkkal lehetőségünk volt június utolsó hetében ottalvós, hosszabb tábort szervezni, több gyerek és szülő bevonásával. Nemcsak mi, hanem a szülők is összebarátkoztak a táborban, és azóta egymást is segítik, hisz mind cukorbeteg gyereket nevelnek, hasonló problémákkal élnek.

 Tovább

Miskolc

Tanulás, sportolás

Táborunkban 45 fő, 5–17 éves, 1-es típusú diabétesszel élő gyermek vett részt, 15 felnőtt önkéntes segítette munkánkat. Az egészségügyi személyzet folyamatosan oktatta és ellenőrizte a gyermekeket, a vércukoreredmények alapján értékelte, illetve aktuálisan módosította a terápiát. Okosodtunk is, naponta egy óra kötelező edukáció folyt, játékos formában.

 Tovább

Budapest, Heim Pál Kórház

Őszinte barátságok

Az Édes Gyermekünk Alapítvány támogatásával a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben gondozott 1-es típusú diabéteszes gyermekek egyhetes tábora, immár 19. alkalommal, a festői szépségű Dunakanyarban zajlott.

 Tovább

Székesfehérvár

Legyenek önállóak!

Egyesületünk szervezésében 1990 óta (!) minden évben 10 napot nyaralunk Balatonszabadiban, a Székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktatókórház Üdülőjében. Idén az Erzsébet Alapítvány támogatásával táborunkba 8–17 éves korú cukorbeteg gyermekek jöttek, két turnusban. Az első öt napban a nagyobbakkal (10–17 évesek) indult a tábor, akiket a kisebbek (8–14 évesek) váltottak.

 Tovább

Szegediek Zánkán

Barátság, tanulás, játék – és fürdőzés

Az idei évben a Szegeden és környékén élő cukorbeteg gyermekeknek is lehetőségük volt részt venni az Erzsébet-táborban. Közel 80 gyermek utazhatott Zánkára. Célunk az volt, hogy a cukorbetegséggel élő gyermekek is gondtalan, maradandó nyári élményben részesüljenek.

 Tovább
Családi tábor Beregdarócon

Családi tábor Beregdarócon

Szeptember végén megszerveztük első családi táborunkat, a beregdaróci Hét Csillag Üdülő- és Konferenciaközpontban, amely szép szálló, nagy kerttel a gyerekeknek és a szülői előadásoknak tökéletesen megfelelő konferenciateremmel.

 Tovább

Székesfehérvár, napközis tábor

Tudomány és kalandozás

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház gyermekdiabétesz-gondozója által követett 1-es típusú diabéteszes gyermekek körében hirdettük meg a Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület szervezésében július végén a diabéteszes gyermekek napközis táboroztatását, 10 résztvevővel, diabetológiai szakasszisztens, pszichológus és diabetológus orvos felügyeletével. A tábor bázisa a Szent István Hitoktatási Központ volt, innen indultunk a különböző programokra.

 Tovább
Őszi kikapcsolódás

Székesfehérvár

Őszi kikapcsolódás

Az idei évben lehetőségünk nyílt arra, hogy a gondozott és egyesületünk diabéteszes gyermekei számára az Erzsébet-program keretében őszi tábort is szervezzünk.

 Tovább

Győr

Számíthatunk egymásra

Minden évben a cukorbetegtábort várom a legjobban, idén sem okozott csalódást. A Komárom melletti kemping meglehetősen gyerekbarát volt a csúszdával és medencével, emellett szép volt és tágas. A kempingen kívül is voltak programok, például gokart és városnézés kisvasúttal.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!