Feltöltés dátuma: 2021.03.02.

Tábor Békés megyében

Hétpettyes kötelék

A Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért hosszú-hosszú évek óta a diabéteszes gyermekek életének színesebbé tételéért, testi-lelki egyensúlyának megteremtéséért dolgozik. 2020-ban, a tavaszi veszélyhelyzet után különösen fontos küldetésünknek éreztük, hogy a gyerekek tartalmasan eltölthessenek egymással néhány napot. A terv megvalósult.

Illusztráció

A Hétpettyes Angyalok és segítőik által nyújtott észrevétlen biztonságban két héten át 20-20 kis- és nagyobbacska gyermek számára a viszontlátás öröme, a vidám hangulat és az együtt megélt kalandok sora segítette a felhőtlen kikapcsolódást.

Az Almásy-kastély szabadulószobájában a kijutás során azt kellett kideríteni, hogy milyen jeles személy és mikor érkezett a kastélyba. Az izgalmas kaland után az óriáskeréken felemelkedve a gyulai vár, az Almásy-kastély, a Szent Miklós-katedrális kupolájának szemet gyönyörködtető látványa nyűgözte le a gyerekeket. Kihagyhatatlan program volt a strand a csúszdákkal és a hullámmedencével. A vízi mozgás kiváló a vércukor karbantartására, a hosszas pancsolás mellett az egyedi méretű lángos, a cukormentes fagyi és a pizza is belefért az étrendbe, köszönet a támogatóinknak érte.

A terápiás kutyusokat meglepő és mulatságos produkciójukkal azonnal szívükbe zárták a gyerekek. A legendás kutya-gyerek barátság nyomban kialakult, a puha bunda érintése megnyugtató érzéssel, az önfeledt közös játék pedig határtalan boldogsággal töltötte el a gyermekek lelkét.

A délelőttönként megtartott diabetológiai edukációk alkalmával mind az újonnan, mind pedig a korábban diagnosztizált gyerekek sok hasznos tudásra tehettek szert. Pszichológus vezetésével csoportterápiás találkozásokon lehetőség nyílt a közös sors megélésére élményalapú, játékos keretek között, az életkori sajátosságok figyelembevételével.

A tábor ideje alatt barátságok szövődtek, amelyek a hétköznapokra is átvihetők, bizalmi kapcsolatok alakultak és erősödtek, nemcsak a gyermekek, hanem a felnőtt kezelőik között is. Ezek a gyerekek már nemcsak az orvoshoz, a szakemberekhez mennek, hanem Kati doktor nénihez, Ági nénihez, Edit nénihez és Anetthez „beugranak” egy ölelésre és puszira, egy megoldandó probléma egyeztetésére. Az együtt eltöltött napok és programok a Hétpettyes kötelékhez tartozás közösségi élményével is megajándékozta őket.

Lagziné Remeczki Andrea a Diaboló Alapítvány kuratóriumának tagja

Megjelent a diabetes junior2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!