Feltöltés dátuma: 2021.03.02.

Élménytábor Egerben

A Cukorbetegek Egri Egyesülete élménytábort szervezett cukorbeteg gyerekek és családjaik számára augusztus végén. A 27 gyermek mellett a szülők is részt vehettek, ami a cukorbeteg kisgyerekek esetében fontos és megnyugtató. Mivel a diabéteszes kisgyerekek otthoni ellátása a szülők feladata, jó, hogy egymástól és a szakemberektől is sokat tanulhatnak. Korábban ezek a családok nem ismerték egymást. A táboraink egyik haszna, hogy baráti kapcsolatba kerültek, lelki támaszt és hasznos információkat nyújtanak egymásnak.

Illusztráció

Szálláshelyünk Eger központjában, a csoport számára fenntartott Ifjúsági és Diákszállón volt. Étkezésünket az Unicornis Étterem különtermében oldottuk meg, a többi vendégtől elkülönítetten, svédasztalos formában. A cukorbetegek étkezéséhez, diétájához a legoptimálisabb feltételeket nyújtották. Az oktatáshoz légkondicionált, jól felszerelt különtermet biztosítottak ­számunkra.

A széles választékú, svédasztalos reggeli minden nap 8-kor volt, a vacsora a cukorbetegek diétájához igazodva 17.30-kor. A 22 órai takarodóval sosem volt probléma, a sok séta és program után a gyerekek aludtak, mint a bunda. Állandó egészségügyi felügyeletet biztosítottunk, de szerencsére nem volt szükség rá, és a beszerzett glukagoninjekciókra sem. Minden reggelinél és ebédnél a gyerekek gyümölcsöt, diabetikus kekszet, ásványvizet és gyümölcslevet kaptak útravalónak. Az egész hetet sikerült probléma nélkül, csak szép és jó élményekkel megélnünk.

Első este a Dobó térről fáklyákkal vonultunk a várfalsétányon át a várba, az István király tiszteletére rendezett zenés királyköszöntő ünnepségre. Miután felkapcsolták a városi díszkivilágítást, felkapaszkodtunk a vár legmagasabb kilátóhelyére, a Szép Bástya tetejére, ahonnan megcsodáltuk Eger esti fényeit.

Másnap a Csillagvizsgáló toronyban jártunk, ahol rengeteg attrakció várt bennünket: periszkóp (a város szeme, élőképet ad a városról), a csillagászati múzeum, a planetárium, a varázsterem, ahol a gyerekek különböző izgalmas kísérleteket végezhettek.

Ebéd után a Dobó téri tanácsadó irodánkba mentünk, ahol a szakemberek és a több évtizedes cukorbetegmúlttal rendelkező sorstársak adták át tapasztalataikat a fiatalabbaknak. Majd végigizgultuk a látványos kacsaúsztató versenyt, több ezer örökbefogadott kis sárga műanyag kacsa versenyzett a patakban.

Illusztráció

Az edukációt a tábor ideje alatt folyamatosan végeztük, de külön foglalkozás keretében is sort kerítettünk a tanulásra. Sok játékot és érdekességet csempésztünk bele, így a két és fél óra gyorsan elrepült, érdekes és élvezetes volt.

Hevesi Tamás, egyesületünk régi jó barátja is meglátogatott minket. Beszélt a megelőzés, odafigyelés és a szabályok betartásának fontosságáról mind a vírus, mind a cukorbetegség szövődményeinek elkerülése kapcsán. Bemutatta a legújabb dalát is, amit mi hallhattunk először, nagyon sokat énekeltünk együtt és közösen gitároztak is egyesületünk ifitagozatának vezetőjével, Demeter Katával. Ezen a napon még táncolni is tanultunk, bowling- és billiárdversenyt rendeztünk.

Kirándulás is szerepelt a tábor programjában. Nyíregyházán az állatkertet néztük meg, a legnagyobb élmény a néhány hete született három kis fehér oroszlánkölykök látványa volt. A Mátrába kanyargós út vezetett, de sofőrünk olyan óvatosan vezetett, hogy senki nem lett rosszul. Útközben pihenőt tartottunk Parádsasváron, ahol elsétáltunk a csodálatos Kastély Szállóig csevicevíz-kóstolásra és kis ajándék vásárlásra. Ezután az ország legmagasabb pontja felé indultunk. Meredek túraút vezetett Kékestetőre, de mindenki jól bírta. Örömmel fényképezkedtünk az ország legmagasabb pontját jelző kőnél, gyönyörködtünk a csodálatos panorámában, szívtuk magunkba a jó levegőt.

Illusztráció

Az időjárás végig kegyes volt hozzánk, a kalandparkban is, melyet nemrég egy elhagyatott kőbánya helyén nyitottak meg. Innen libegővel utaztunk le a Sástóhoz, az ország legmagasabban fekvő tavához, ahol sétáltunk a tó körül, s akinek még volt ereje, megmászta a kilátóra vezető 258 lépcsőt.

Táborozásunk alatt a legnagyobb odafigyeléssel és kedvességgel fogadták csoportunkat mindenhol, amit a gyerekek jó magaviselettel és boldog mosollyal háláltak meg.

Jakabné Jakab Katalin a Cukorbetegek Egri Egyesülete elnöke

Megjelent a diabetes junior2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!