Feltöltés dátuma: 2021.03.02.

Az Őrség kincsei nyomában

A Budai Gyermekkórház által gondozott cukorbeteg gyermekek ötnapos életmódtáborát idén a 256 lakosú településen, Viszákon szerveztük meg.

Illusztráció

Hatodik éve tartjuk meg a tábort, ez most mégis más volt, mint a többi, hiszen a mostani belföldi kirándulással a „Maradj itthon” kampány részeseivé váltunk. Megismerhettük az ország egyik legegységesebb tájegysége, az Őrség természeti adottságait, történelmi kincseit és kulturális programjait, megtapasztaltuk az ott élő emberek vendégszeretetét.

A lenti–csömödéri erdei kisvasúton utazni hatalmas élmény volt a gyermekeknek, hiszen vonatozás közben érintettük Zajda-Doboskertet, ahol egyórás természet- és állatismereti foglalkozáson vettek részt. A következő napon Deák Ferenc söjtöri szülőházát látogattuk meg, délután Apátistvánfalván a Határőr Emlékhely számos történelmi vonatkozású elemét ismerhettük meg.

Az őrségi skanzen meglátogatásakor a régi falusi életmódból kaptunk ízelítőt. A szalafői Batha-portánál megleshettük a tökmagolaj készítésének fortélyait, a nagyrákosi Németh-porta bemutatása során egy aktív gazdaság mindennapjaiba nyerhettünk bepillantást, ahol az állatok és a sajtkészítés voltak a legizgalmasabb részletek. Ez utóbbi helyszínen különben személyesen a polgármester asszony fogadta csoportunkat. Jártunk még a szentgyörgyvölgyi fakazettás református templomnál, az őriszentpéteri Árpád-kori és a veleméri XIII. századi templomban. Táborunkat lovaskocsikázással zártuk.

file

Számos szakmai programot is kínáltunk – interaktív részvételi lehetőséggel – a gyermekeknek és szüleiknek. Főorvos úr bemutatta a szabályos újraélesztés folyamatát, a szakdolgozók a járványügyi megelőzés fontosságát, a szakszerű kézfertőtlenítést tanították meg. Öt gyermeknek helyeztük fel a szenzort a szöveti glükóz monitorozása céljából. Elmagyaráztuk a vérnyomásmérés jelentőségét, a gyerekek ezt be is mutatták egymáson. Az ötnapos tábor ideje alatt diabétesszel kapcsolatos probléma nem volt.

Pész Andrásné főnővér

Megjelent a diabetes junior2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!