Feltöltés dátuma: 2021.03.02.

A történelmi, 30. JDH Diab Tábor

1991-et írtunk, amikor a Juvenilis-Diab-Help Alapítvány szervezésében kezdetét vette az első felejthetetlen hét Balatonfenyves-Alsóbélatelepen a diabéteszes serdülő gyerekek életében. Azóta minden évben számos edukátor és egészségügyi dolgozó hatalmas és ötlettel teli munkája tette lehetővé, hogy idén elérkezhessünk eme jubileumi mérföldkőhöz!

Illusztráció

40 fő 1-es típusú diabétesszel élő, 12–18 év közötti fiatallal és 22 lelkes önkéntessel (edukátorok, orvosok, éjszakás nővérek, dietetikusok) indultunk kedvenc táborhelyünkre, Alsóbélatelepre. Már a buszon is jó hangulat uralkodott, bezsongva várta mindenki, hogy végre megérkezzünk. A szobák elfoglalása után jött a rutinszerű ebéd előtti vércukormérés a csoportvezető edukátorok jelenlétében.

A tartalmas ebéd után a mindig összeszedett dr. Nagy-Szakáll Zsuzsa és az örök fiatal Mályi Gábor hivatalosan is megnyitotta a 30-dik JDH tábort. Ismerkedős játékokkal kezdtünk, hogy egymásra hangolódjunk. Aztán a szárazföldet a csodás időben vízre cseréltük, és az egész tábor közösen csobbant a Balatonban. Volt itt, kérem szépen, kapitánylabda, kagylógyűjtés és rengeteg nevetés. Az este levezetésként volt egy székfoglalónk és a hagyományos kezes-lábas vetélkedő. A pótvacsorát követően mindenki kellő boldogsághormonnal nyugtázta a napot.

Felkészült és érett partnereink

Az első ’fenyvesi reggelen kipihenten és programra készen kelt a tábor. Reggeli előtt ideális vércukorértékeket és testhőmérsékleteket mértünk. A csoportfoglalkozásokon interaktív beszélgetéssel gyarapítottuk egymás tudását, a gyerekek felkészült és érett partnereink voltak. Témáink: önmaguk megismerése, a diabétesz elfogadása és menedzselése. Este Forgószelet játszottunk, 10 állomáson keresztül logikai, ügyességi, stratégiai feladatokat kellett a csapatoknak teljesíteniük.

A táborban hagyomány, hogy a gyerekek minden nap másfél órás eszmecserén vettek részt, ahol orvosok, dietetikusok, egészségügyi és pszichológiai dolgozók szélesítették a tudásukat. Elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhettek – többek között – a diabétesz kezeléséről, a hiper- és hipoglikémia megfelelő ellátásáról, valamint az ételek glikémiás indexéről és szénhidráttartalmáról. Kiemelt figyelmet fordítottunk a megfelelő higiéniás előírások betartására, a rendszeres kézfertőtlenítésre és annak helyes lebonyolítására, amit a virológiai gyakorlati előadásokon szemléltettünk.

A legizgalmasabb nap (?)

A jubileumi alkalomra készült egyenpólóinkban indultunk a gumikerekes futrinkával a rádpusztai gasztro-élményparkba. A különleges utazás után egy zseniális íjászkodás vette kezdetét, amelyen a gyerekek kimagaslóan teljesítettek, ragyogó arccal várták a következő programot. A nádfedeles csárdában elfogyasztott ebéd kellő motivációt hozott a srácoknak egy kis délutáni lovaskocsizáshoz, állatsimogatáshoz, amit kézműves foglalkozással, valamint összekovácsoló láblógatással koronáztunk meg.

Indulás előtt volt egy kis meglepetés az ifjaknak, egy közös frissítő (természetesen) cukormentes jégkrém elfogyasztása. A forróság hatására visszaérkezéskor a vacsora kezdetéig megmártóztunk a Balatonban, amivel elérkezhettünk volna a nap tetőfokára, de még következett az este!

Illusztráció

Bűntényjátékunk célja, hogy egy Balatonfenyvesen történt, képzeletbeli merénylet részleteit tárják fel ifjú detektívjeink. A táborszervezők különböző szerepekbe bújva elevenítik fel a Piranha hajón történteket a saját emlékeik szerint. Ezen információk tömkelegéből a kellő bizonyítékok bemutatásával kell a táborozóknak a lehetséges elkövetőt megtalálniuk. Nagyon okosan és körültekintően jártak el a nyomozó csapatok, több jó eredmény született, azonban a szereplőgárda olyan zseniálisan csavarta a szálakat, hogy végül a bűnös megúszta. És örök rejtély maradt, ki a Piranha hajó titkos merénylője.

2:1

A tavalyi évhez mérten idén is csúcsra járatott előadást hallhattak a serdülőink a mindig őszinte és humoros Bertold úrtól, aki zseniálisan vezette be a közönséget egy kérdezz-felelek játékba, ahol a diabétesz elfogadása, valamint a diabétesz kezelésének szemléltetése volt a meghatározó téma. Ezután mindenki feltöltődve és harcra készen húzta a sportcipőjét, ugyanis kezdődött a táborozók kontra edukátorok partizán!

Egy kicsit fölényes létszámban álltak fel a gyerekek, de az erős és mindig labdabiztos Bertold hatalmas kedvvel segítette az edukátorokat! Az első meccset óriási izgalmak és végjáték után végül a tapasztalt edukátorok nyerték. A visszavágón – lehet, hogy a kitörő adrenalinbombától – újra a miénk lett a győzelem. Viszont a gyerekek nem adták fel, elkezdődött a harmadik meccs is. Izzott a levegő, az egyik oldal a táborozók nevét skandálta, a másik Balatoni Zoli bácsi vezérletével az edukátorokat éltette. Végül a gyerekek óriási csapatmunkával és le nem csitítható kedvvel győzedelmeskedtek felettünk.

Az egész egy csoda volt! Végül a hetünket éjszakai akadályverseny és az utolsó esti tábordiszkó zárta, ahol mindenkiből előtört az újjászületett James Brown és Michael Jackson.

Budai Géza Martin a Juvenilis-Diab-Help Alapítvány nevében

Megjelent a diabetes junior2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!