Illusztráció

Sportos világnap

A Sportos Cukorbetegekért Egyesület megemlékezett a Diabetes Világnapról is novemberben, ezúttal a MentaPRO Alapítvánnyal közösen.

A program helyszíne a csepeli Arany János Általános Iskola volt. Az előadások a tantermekben voltak, a büfé pedig az ebédlőben. Külön örültem, hogy az összes nasi, amit lehetett venni, vagy diétás, vagy gluténmentes volt. Miután jóllaktam, kezdődtek is az előadások.

Illusztráció

Az első dr. Tóth-Heyn Péter előadása volt a kamaszkori diabéteszről. Fontosnak tartottam ezt a témát, mivel már én is tini vagyok, de eddig semelyik kórházban, diabéteszosztályon nem hallottam ezekről, amiket mondott. Említette, hogy ez a legnehezebb része a cukorbetegségnek, mert a kamasz már szeretne önállósulni, a hormonok is tönkretehetik a cukrunkat, és az alkoholfogyasztás is sok problémát vet fel.

Illusztráció

A következő előadásnak a felnőttkori cukorbetegség, a gyermekvállalás és munkavállalás volt a témája. Öt felnőtt diabéteszes beszélgetett. Én személy szerint nagyon érdeklődtem a téma iránt, mivel eddig felnőtt cukrossal nem találkoztam, akivel beszélhettem volna. Nagyon inspiráló volt, hogy akik már évtizedek óta diabétesszel élnek, mennyi mindent elértek életükben. Jó volt azt is hallgatni, hogy milyen az, ha nem a gyerek, hanem a szülő cukorbeteg.

Körmendy Katica13 éves

Különösen a változatosság volt szuper – volt itt minden: aki akart, mozoghatott, a gyerekeket folyamatosan elfoglalták, minden korosztálynak volt program. Ricsi fiam azonnal belevetette magát a játékokba, én három előadáson, beszélgetésen vettem részt, emellett folyamatosan ment a röpizés a tornateremben és később ugróköteles bemutató is volt.

A Star Wars-os különítménnyel már sokszor találkoztunk, most akár fénykardozni is lehetett velük! Az egyikük szintén cukorbeteg (egy korábbi Juniorban olvashattatok is róla – a szerk.), és ha nem ilyen programokon lép fel, akkor kaszkadőrködik. Na, ő aztán tudott érdekes élethelyzetekről beszámolni a beszélgetésen.

33 éve vagyok cukorbeteg és mindig úgy intéztem, hogy ne maradjak ki semmi lényegesből, ez az esemény is ezt erősítette bennem: kevés olyan dolog van, amit egy cukorbeteg nem élhet át.

Juranics Judit

Illusztráció

A jogi tanácsadáson dr. Farkas Zsuzsanna jogász segített és válaszolt kérdéseinkre, például: a gyermek hány éves koráig jár az emelt családi pótlék, az ápolási segély, hány nap pótszabadságot igényelhet a szülő? Beszéltünk a diabéteszes gyermekek intézményen (óvoda, iskola) belüli étkeztetéséről is.

Gyönyörű fotókkal teli, humoros előadást hallhattunk Horváth Balázs Micsoda turistától, aki megmutatta nekünk, hogy a diabétesz nem akadálya annak, hogy hátizsákkal körbeutazzuk a világot. Fantasztikus helyeken járt, erről mesélt nekünk. Elmondta, hogyan kell tárolni az inzulint a nagy melegben, mire figyeljen a diabéteszes utazáskor. Megtudhattuk, hogy rózsaszín delfinek úszkálnak az Amazonasban, hogy létezik a kéklábú bubi, és hogy soha ne menjünk kitörni készülő vulkán közelébe. Megismertette velünk a Balin található Majomtemplomot és a csodálatos Indonéz naplementét is.

Dr. Körner Anna előadása során végigkísérhettük a gyermekdiabetológiai gondozást a kezdetektől napjainkig. Szerencsésnek érezhetik magukat, akik jelen voltak, hiszen a doktornő rögtönzött „lézerkard-bemutatóján” is részt vehettek.

Amíg a szülők az előadókat hallgatták, a gyerekek gyönyörű lámpásokat készítettek, amivel este tettünk egy kisebb sétát a környéken. Bánhegyi Adrienn többszörös világ- és Európa-bajnok ugrókötelező bemutatóját is élvezhettük a délután folyamán.

Villányi Kinga, Teleki Szabolcs

Örülök, hogy a Sportos Cukorbetegekért Egyesület és a MentaPro közös rendezésű 12 órás röplabdázásán megkezdhettem a közösségi munkámat. Érdekes volt fotózni az eseményeket. Közben persze én is kipróbálhattam a lézerkardozást, illetve röplabdázhattam is. Nagyon színes program volt egész nap, rengeteg érdekes dolgot tudtam lefényképezni.

Fontosnak tartom a diabétesszel kapcsolatos eseményeket, mert ilyenkor érzem, hogy nem vagyok egyedül a cukorbetegségemmel, és a többi ember is láthatja, hogy bármire képesek vagyunk.

Boldizsár Balázs Lehel

Egy ilyen összejövetel sokat adhat nektek is és a csemetéiteknek is! Lehetett beszélgetni, ismerkedni, sportolni, játszani, hátrahagyni kicsit a mindennapi mókuskereket. Volt, aki Szegedről jött, meg Velencéről vonattal, tehát a távolság sem akadály.

Jávor Katalin

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!