Illusztráció

Soproni Cukorcsiga-Karácsony

A naptári év vége közeledett Sopronban, amely során több száz gyermekdiabetológiai konzultáción voltunk túl gondozottjainkkal és családtagjaikkal, de valami mintha még hiányzott volna… Így Tschürtz Nándor orvoskollégámmal és Németh Gáborral, a Medtronic képviselőjével karöltve ismét meghívtuk az Érgondnok Rendelő életmódpincéjébe és tankonyhájába a pumpaviselő diabéteszes gyermekeket és hozzátartozóikat.

Illusztráció

Vártuk a már felnőttkor küszöbén járó, érettségire készülő, illetve az elmúlt két-három évben diagnosztizált gyermekeket, testvéreiket, szüleiket. A kórházon kívüli találkozás diabéteszeseinkkel mindig pezsdítő érzés, korábban is jó tapasztalatokkal gazdagodtunk, ha a diabéteszkezeléssel kapcsolatos ismereteket és kérdéseket úgymond „rendelőn kívüli” terepre vittük.

A régiek ismerősként üdvözölték egymást, az újonnan érkezett gyermekek kis tornatermi kidobózással gyorsan egymásra találtak. A küszöbön álló 2018-ra gondoltunk: legyenek rendszeres találkozásaink, azokat töltsük meg hasznos tanulnivalókkal, programokkal.

Ezzel párhuzamosan kuktáskodás, néhány jóleső falat elkészítése is zajlott a tankonyhában. Elárulom, gyors zabpelyhes diabetikus gofri sült jó illattal, valamint teáztunk. Örömmel voltam részese a szülők körében a diabétesszel kapcsolatos spontán beszélgetésnek és kérdezgetésnek. Talán nemcsak advent idején tudunk a mindennapokban adódó feladatok megoldásában közelebb kerülni egymáshoz, tudniillik ilyenkor sokkal több érdemi információt sikerül a családokkal kicserélni, mint hivatalos környezetben.

Remélem, jó hatású, ha időnként mi, az egészségügyben dolgozók is letesszük fehér köpenyünket, hogy megértethessük gyermekeinkkel: szeresd a diabéteszed, hogy egyensúlyban tarthasd magad!

Legyen ez közös ténykedésünk mottója, gyertek velünk, induljanak újra a pumpaklubok és közös programok! Keressetek minket a Facebookon: „Cukorcsiga fuss”!

Dr. Gelencsér Évagyermekdiabetológus

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!