Országos gyermekdiabetológiai konferencia

Illusztráció

Segíteni a gyermekeken és családokon

A hagyományos, több mint harminc esztendeje minden évben megrendezésre kerülő konferenciára az ország mindegyik gyermekdiabétesz-gondozójából rekordszámú, mintegy 200 vendég érkezett Székesfehérvárra 2017. október 26–28. között.

Karádi Zsuzsanna főorvosnő, aki munkatársai és az alapítvány segítségével a rendezvény szervezője volt, köszöntötte a résztvevőket, az ő szavait idézve „az orvosokból, szakdolgozókból, dietetikusokból, pszichológusokból, sokszor osztályos óvónőkből, edukátorokból, külső segítőkből álló, bátran mondhatom, baráti közösséget, akik évtizedek óta dolgoznak együtt, egymást segítve, bátorítva közös célunk érdekében”.

Ezt a célt megnyitó beszédében így fogalmazta meg: „Segíteni a gyermekeken és családokon csakis végtelen nagy összefogással, igazi teammunkával, türelemmel, derűvel, optimizmussal, szakmai maximalizmussal és emberséggel lehet.”

Érdekes előadások sokasága

Bár a kongresszus hivatalos megnyitója – a korábbi évekhez hasonlóan egy nappal később – október 27-én volt, már a megelőző nap délutánján is csaknem megtöltötte a hallgatóság az előadótermet, ahol elsősorban a sajnos már serdülőkorban is előforduló 2-es típusú diabéteszről, valamint a ritkább genetikai eredetű szénhidrátanyagcsere-zavarokról (újszülöttkori hipoglikémia és diabétesz, az úgynevezett MODY diabéteszformák stb.) hangzottak el érdekes előadások.

A meghívott előadó – a tradíciók szellemében – felnőttbelgyógyász-diabetológus, Simon Kornél professzor volt, aki „Mennyiben tekinthető a vércukorérték anyagcsere-paraméternek?” címmel tartotta meg nagy érdeklődéssel várt, briliáns referátumát.

A rendezvény mintegy 25 előadása és három (77 Elektronika, Medtronic és Roche) szimpóziuma a gyermekdiabétesz-ellátás szinte minden vonatkozását érintette, az új vércukormérési és értékelési lehetőségektől az inzulinpumpa-kezelésig és páciensoktatásig. E helyütt csak néhány, a szülők és gyermekek számára közvetlenül is hasznosnak tűnő és ismeretbővítő előadás rövid ismertetésére van lehetőség.

Diabétesz és lisztérzékenység

Több előadás is foglalkozott a diabétesz és a lisztérzékenység kapcsolatával. Régóta ismert, hogy diabéteszes gyermekekben jóval gyakoribb a liszt (glutén)-érzékenység, mint az anyagcsere-egészségesekben.

Állatkísérletek és egyes klinikai megfigyelések arra utalnak, hogy a gluténmentes étrend bizonyos védelmet jelenthet a diabétesz kialakulásával és progressziójával szemben. A szülők egy része – valószínűleg az interneten szerzett ismeretek alapján – gyakran teszi fel azt a kérdést a gondozóorvosnak, hogy vajon újonnan diagnosztizált, nem lisztérzékeny gyermeküknek érdemes-e áttérni gluténmentes étrendre. A konferencián kialakult álláspont az volt (ami megegyezik a nemzetközi szakmai ajánlásokkal), hogy egyelőre nem rendelkezünk megfelelő bizonyítékokkal arra nézve, hogy ez a diéta a diabétesz „természetes” lefolyására jótékony hatással lenne.

Zsír és fehérje

Az utóbbi években előtérbe került az a megfigyelés, hogy diabéteszesekben az étkezési szénhidrátok mellett az elfogyasztott zsírok és fehérjék is – később jelentkező – vércukoremelő hatásúak. Az egyik szimpóziumon elhangzott előadás bemutatta, hogy a közismert inzulin–szénhidrát egység használatának kiegészítése az inzulin–zsír/fehérje egységgel pontosabbá teheti az étkezés előtti inzulinbólusok kiszámolását. További javulás érhető el, ha ezt kiegészítjük a modern inzulinpumpák nyújtotta lehetőséggel, a bólustípusok (egyszerű, kiterjesztett és kombinált) megválasztásával.

A diabétesz kezelésének célja a minél jobb anyagcserehelyzet elérése és az akut, valamint krónikus szövődmények kialakulásának megelőzése. Az egyik munkacsoport megvizsgálta az akut szövődmények gyakoriságának alakulását az elmúlt 30 esztendőben, pontosabban két, egymást követő 15 éves időszakban.

A második 15 évben (amikor már az újabb inzulinkészítmények és adagolóeszközök, cukorérzékelők is rendelkezésre álltak, valamint a páciensképzés-oktatás lehetőségei is kibővültek) az átlagos HbA1c-szint mintegy 1,2 százalékkal csökkent, a ketoacidózis gyakorisága negyedére, a súlyos hipoglikémiás rosszullétek előfordulása pedig egyharmadára esett vissza.

A diabéteszes életkilátásait nagymértékben a veseműködés határozza meg. A kongresszus egyik legérdekesebb előadásában a diabéteszes vesebetegség (nefropátia) kialakulási mechanizmusának új szemléletét ismerhette meg a hallgatóság.

Fiatalfelnőtt-gondozó osztály?

A diabéteszes kamaszok életében nagy és sokszor szorongást kiváltó változás az átkerülés a felnőttbelgyógyászati gondozásba. Nagyon lényeges, hogy ezt megelőzze a kamaszok felkészítése a szülők segítségét már nem igénylő önállóságra. A két ezzel foglalkozó előadást élénk vita követte. Bár a gyermekgyógyászati ellátás végét „hivatalosan” a 18 éves életkor jelenti (a gondolkodás felnőtté éréséhez ugyanakkor még további hosszú esztendők szükségesek), mindenki egyetértett abban, hogy ezt az életkori határt rugalmasan és egyénre szabottan kell értelmezni. Sajnos a jelenlegi jogszabályok ezt megnehezítik, például azzal, hogy az inzulinpumpa tartozékait 18 évesnél idősebbek számára csak a belgyógyász-diabetológusok rendelhetik.

Könnyíti az átadást, ha a serdülő lakóhelyéhez közel olyan felnőttgondozó van, amellyel a gyermekdiabetológus személyes szakmai kapcsolatban van. Vidéken ez egyszerűbb, mint a fővárosban, ahol mintegy 39 felnőttgondozó működik. Ideális lenne olyan rendelések kialakítása a nagyobb belgyógyászati osztályokon, ahol speciálisan a fiatal felnőtt korosztály gondozása folyik.

A rendezvényen az orvosok mellett számos szakdolgozó is előadást tartott, és új kezdeményezésként egy édesanya is a pódiumra állt, hogy elmesélje „kiscsaládja” (diabéteszes kisfia) és „diabos nagycsaládja” (a szülői hálózat által támogatott sok gyermek) történetét.

A rendezvényről a speciálisan erre az alkalomra készült Gyermekdiabetes Hírmondó nyolcoldalas színes magazin (Tudomány Kiadó) a helyszínen tudósított.

A gyermekdiabetológus-közösség következő rendezvénye a gyermekek és családok Országos Gyermekdiabétesz Napja lesz 2018. január 13-án Szombathelyen. Ezt követi majd májusban a kisgyermekes családok bentlakásos, többnapos „Törp programja” Szépalmán, amit a győriek szerveznek. A jövő őszi országos konferenciának a nyíregyházi gondozó ad otthont.

Prof. dr. Soltész Gyula

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!