Illusztráció

Mérni kell!

Ezt már biztosan sokszor hallottad, és ekkor azt gondoltad: miért, mikor, hogyan és mi értelme az egésznek? Miért ilyen bonyolult ez?

Hidd el, hogy nem bonyolult, csak megfelelő információ és tájékoztatás hiányában tűnik annak. Persze az sem segít, ha nincs kialakult forgatókönyved és megszokott menetrended a mérésre. A két dolog pedig úgy kapcsolódik össze, hogy kevés információ alapján persze hogy nem tudod kialakítani a méréssel kapcsolatos szokásaidat.

Ezért most tekintsük át teljesen jogos kérdéseid, mert egész egyszerű válaszokat kaphatsz rájuk:

Miért kell mérni? Mi értelme az egésznek?

Tudom, hogy százszor hallottad már, de a cukorbetegség legfontosabb élettani következménye a magas vércukorszint, és hosszú távon éppen ez az, ami a súlyos szövődmények kialakulásához vezet. A megfelelő diéta és a gyógyszeres terápia célja a vércukorszint normalizálása. Mind a diétába, mind a terápia alkalmazásába hibák csúszhatnak, a mozgás és az időjárás is befolyásolja a vércukorszintet, és így néha nem csak magas, hanem egészen alacsony vércukorértékek is kialakulhatnak, ami akár eszméletvesztéshez is vezethet. Annak ellenére, hogy néhányan állítják, „én érzem, hogy mennyi a vércukrom”, az igazság az, hogy az ember nem tudja, nem érzi, hogy éppen mekkora a vércukorszintje, pedig csak ennek az információnak a birtokában lehet pontosan követni és betartani az orvosi utasításokat. A legfontosabb: azért mérj, hogy nyugodt lehess afelől, mindent jól csinálsz és meg tudod őrizni az egészséged, nem lesznek évekkel később súlyos szövődményeid. A téged támogató szüleidnek, orvosodnak is sokkal könnyebb mérési adatok alapján együttműködni veled és tovább segíteni téged az élet nehézségein (mondjuk kamaszkor, első szerelem, érettségi, felvételi stb.), mint információk nélkül „vakon repülve”.

Hogyan kell mérni?

Ez igazán nem nehéz, néhány egyszerű, általános érvényű utasítást kell csak betartani:

  • A kezed mindig legyen tiszta (pl. ha gyümölcsöt eszel, akkor a gyümölcscukrot is tartalmazó leve rászáradhat a kezedre és torzíthatja a mérési eredményt).
  • Mérés előtt mindig mosd meg és töröld szárazra a kezedet!
  • A mérést mindig szobahőmérsékleten végezd el, ezért, ha télen kint voltál a hidegben és majdnem „lefagy” a kezed, akkor előbb várd meg, míg megmelegszik és csak utána mérj, a mérő és a tesztcsík is legyen szobahőmérsékletű!
  • A szúrás kellemetlen, ez igaz, de ne szúrj túl kicsit, mert nem lesz elég nagy a vércsepp!
  • Ha túl kicsit szúrtál, ne nyomkodd az ujjad, mert fals eredmény születik, mivel nem csak vért, hanem szövetközti folyadékot is ki fogsz préselni az ujjadból!
  • Mindig az ujjad oldalsó felszínén szúrj, soha sem az ujjbegyen, mert az ujjbegyen sokkal fájdalmasabb, ott található a legtöbb idegvégződés!
  • Alaposan tanulmányozd és ismerd meg a vércukorszintmérődet!

Mikor kell mérni?

Ez egy nagyon fontos kérdés, de a válasz itt sem bonyolult. Mérni csak úgy rendszertelenül, egyszer-egyszer nem sok értelme van. Az a jó, ha rendszeresen mérsz, mert a rendszerezetten végzett mérésekből láthatóvá válik, hogy hogyan változik, ingadozik a vércukorszinted nap közben. A legegyszerűbb, ha azt jegyzed meg, hogy párokban kell mérni, azaz mindig egy esemény előtt és után mérj! Ilyen esemény lehet egy étkezés, ilyenkor mindig közvetlenül étkezés előtt mérj, majd az étkezést követően 90-120 perccel (ahogy az orvosod javasolja) ismét mérj, mert így válik láthatóvá, hogy milyen hatást gyakorolt a szervezetedre a bevitt táplálék. Esemény a testmozgás, edzés is, és ekkor is érvényes a párban, előtte-utána mérés. Fontos, hogy tudd, az alvás is esemény, tehát ha este, lefekvéskor mérsz, akkor mérj másnap reggel is ébredéskor, éhgyomorra, mert ez a méréspár sokkal informatívabb, mint csak egy egyedülálló mérés. Néha szükség lehet események közbeni mérésre is, például testedzés közben vagy alvás közben, hajnali 3 óra felé, mert az események alatti változások csak így láthatóak. Az lenne a legjobb, ha kialakítanád saját mérési rendszeredet a fentiek alapján, és azután tartanád is magadat ehhez.

A legfontosabb pedig, hogy tartsd be az utasításokat, amiket orvosodtól, szüleidtől kapsz, mert ők mind a te egészségedért dolgoznak, a te egészségedet tartják a legfontosabbnak. Nem akarnak kiszúrni veled, hanem csak meg akarják mutatni, hogyan élhetsz hosszú, tartalmas és egészséges életet.

Mi is jó egészséget kívánunk neked!

A MÉRY/MÉRYkék csapata

A MÉRYkék termékcsalád

Az új vércukorszintmérő rendszerek (tesztcsík és mérők) megfelelnek az új európai uniós előírásnak (EN ISO 15197:2015), amit a MÉRYkék esetében is a németországi TÜV Rheinland tanúsít. Ezt az új uniós direktívát a Magyar Szabványügyi Testület is felvette a hazai szabványok közé.

A MÉRYkék tesztcsík a legkorszerűbb technológiával készült. Új enzimet (glükóz-dehidrogenáz) és ezüstelektródákat tartalmaz. Így kisebb vérmintából (csak 0,5 µl) pontosabb eredményt biztosít. A felbontás utáni eltarthatósága a duplájára nőtt.

Kiváló tesztcsíkhoz hasonlóan kiváló mérők is szükségesek. A MÉRYkék mérőcsalád három taggal rendelkezik:

MÉRYkék 1000 – 1000, mert az utolsó 1000 mérés adatait képes rögzíteni a memóriájában, és ezzel az egyik legnagyobb kapacitású készülék a Magyarországon elérhetők között. Egyedülálló különleges tulajdonsága, hogy segít használójának a kezelőorvos számára nagyon fontos mérési párok létrehozásában úgy, hogy étkezés előtti mérést követően 120 perccel figyelmeztet az étkezés utáni mérés elvégzésére. Bekapcsoláskor azonnal aktiválódik a tesztcsík-megvilágítás, és csak egy darab AAA elem szükséges a működtetéséhez.

MÉRYkék 800 – a MÉRYkék 1000 készülék kistestvére, 800 mérésre kiterjedő kapacitású memóriával. Ez a készülék is rendelkezik az egyedülálló étkezés utáni figyelmeztetési képességgel. A tesztcsík-megvilágítás sem maradt ki belőle, és ez a készülék is csak egy darab AAA elemmel működik.

MÉRYkék 450 – egy egészen különleges egyedi megoldásnak köszönhetően rendkívül kisméretű és egyszerűen és stabilan rögzíthető a tesztcsíktubus fedelén, így biztosan nem marad otthon sem a tesztcsík, sem a mérő. Memóriájának kapacitása 450 mérés.

A MÉRYkék mérőcsalád valamennyi tagja alkalmas számítógépes adatkommunikációra. A letöltött adatok automatikus tárolása, feldolgozása, elemzése és bemutatása a cukorbetegvagyok.hu oldalon történik előzetes regisztrációt követően.

A MÉRYkék termékcsalád is pontosan MÉRY.

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!