Illusztráció

Katicarajzás 2017-ben

A gyulai Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért igen aktív életet él – vidám események, szórakoztató rendezvények és sikerek jellemzik tavalyi évüket. Íme, 2017 összefoglalója.

Illusztráció

Kikeleti Katicás Vigasság

Szerteágazó alapítványi tevékenységünk – a saját berkeinken túl is – egyre inkább nyilvánosságot kap, amelyet nem feltétlenül „hangos” kampánnyal, hanem csendes, ám annál hatékonyabb munkánkkal érünk el.

Áprilisi jótékonysági rendezvényünket már várják az emberek, hogy a Diaboló mellé állva segíthessenek a mindennapok kis hősein, a cukorbeteg gyermekeken. A Kikeleti Katicás Vigasság a Békés Megyei Központi Kórház Árvay-termében zajlott számos közéleti személyiség, magánszemély és tehetséges diabéteszes fiatal közreműködésével.

A vigasság ünnepi műsora első felében olyan pártolóink, támogatóink szerepeltek, akik előtt nem ismeretlen a gyermekkori diabétesz; barátaik, osztálytársaik érintettek. A cukorbeteg gyermekek tehetségben sem különböznek egészséges társaiktól, a műsor második felében mindezt be is bizonyították – vastaps közepette. Többek közt Hrubák Axel lépett közönség elé, hogy elszavalja saját versét. A cukorbeteg fiatalember írói és előadói vénája már országos szinten is magára vonta az irodalmárok figyelmét. A Boldogság rejtelmei című költeményét kifejezetten a Kikeleti Katicás Vigasság alkalmából írta, megfogalmazva diabéteszes életérzéseit.

Meglepetés ajándék is várta a vendégeket, a Diaboló Hírmondó első lapszáma. A kiadvány erre az alkalomra, hagyományteremtő szándékkal jelent meg, hogy átfogó képet adjon alapítványunk tevékenységéről, a diabéteszes világ eseményeiről, érdekességeiről, tudnivalókról, az első jótékonysági rendezvény óta eltelt időszakról.

Fotó: Rusznyák Csaba
Fotó: Rusznyák Csaba

Kígyósi Katicás Kovácsolós

Májusi rendezvényünk ötlete, helyszíne, programjai alapítványunk elnökének, Kosznáné dr. Pule Ilonának köszönhető. Szabadkígyós alapítványunk székhelye, így mondhatni, a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért „fővárosában” zajlottak az események.

Több mint hetvenen jöttek el, szerte a megyéből, cukorbeteg gyermekek és családjaik, külön öröm, hogy az alig egy hónapja „kezdő”, legújabb „diás” családunk is csatlakozott hozzánk.

Megnéztük Szabadkígyós méltán híres gyöngyszemét, a Wenckheim-kastélyt. Egy titokzatos ösvényen eljutottunk Szabadkígyós – számunkra eddig rejtett – kincséig, az ebéd helyszínéül szolgáló pizzázóba. A Dreher Söröző és Pizzériában nekünk készítettek először teljes kiőrlésű, illetve gluténmentes lisztből pizzát, hajszálpontos szénhidrátadatokkal, időben tálalva! Tökéletes ízvilág, szuper vércukrok az étkezés után – ennél többet nem is kívánhatnánk!

A fantasztikus ebédet egy sajátos eskütétellel koronáztuk meg, hivatalosan is megalakítottuk a Hétpettyes Szülői Köteléket!

Az Aranyménesnél lovaglás, hintózás a parkban, piknik, csak nekünk készített, szénhidráttartalommal megjelölt, „mindenmentes” fagyi a helyi Grimm Cukrászat jóvoltából… mint a mesében!

Richter Egészségváros

A Richter Gedeon Nyrt. kilenc éve indított programjának mottója: „Egészség ezreknek, milliók a kórházaknak!”

„Engedjék meg, hogy bemutatkozzam, Gyöngyösi Dóra vagyok, egyike azon cukorbeteg fiataloknak, akiknek életét a Richter Egészségváros adománygyűjtésének céljaként megjelölt speciális eszközök megkönnyíthetik. Köszönet érte önöknek! Engem ért az a megtiszteltetés, hogy bemutathatom a Békés Megyei Központi Kórház Gyermekdiabétesz Gondozóját és a velük szorosan együttműködő Hétpettyes Szülői Köteléket.”

Dóri letette a mikrofont, átült a zongorához és felcsendült a Valahol Európában című musicalből „A zene az kell!” című dal első taktusa. Kékegyi Bianka pacsirtánk szólójához csatlakozott Dóri édesapja, majd valamennyien a színpadon találtuk magunkat. Rendkívül megható volt számunkra is a „dalunk”, de a közönségre is nagy hatást gyakoroltunk. A szélnek eresztett lufik ezt már csak fokozhatták.

Eljött az izgalommal várt pillanat, az adománypontok alapján befolyt összeg eredményhirdetése: a Richter kétmilliós alapadománya mellé Gyula városa 3 366 000 forintot gyűjtött össze!

Diaboló tarisznya

Igazán volt mit ünnepelnünk, egyrészt az adomány összegét, másrészt saját teljesítményünket. Visszavonulva a bázisként szolgáló iskolába, ezt meg is tettük, több szinten is. Pohárköszöntő, tapsvihar és a most debütáló „Diaboló tarisznya” átadása is itt történt. Második évben támogatja a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért a felsőfokú tanulmányokat folytató fiataljainkat. Az idén két ifjú hölgy nyerte el a támogatást és persze a tarisznyát, megrakva útravalóval.

Megköszönve figyelmüket a Hétpettyes Szülői Kötelék bemutatkozó előadásának zárómondatait idézem: „Az idén hivatalosan is megalapítottuk a Hétpettyes Szülői Köteléket, megerősítve az évek óta jól működő kapcsolatrendszerünket. Ott vagyunk, amikor a frissen diagnosztizált gyermekek és családjaik a legnehezebb időszakot élik át, ott vagyunk, amikor otthon elkezdik új életüket és kötelékbe rendeződünk akkor is, amikor egy-egy eseményre, programra készülünk közösen, akár heteken keresztül.

Összetartozunk, valódi családot alkotunk, és együtt szinte mindenre képesek vagyunk!”

Lévai Ildikóa Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért kuratóriumi tagja

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!