A diabétesz és mi

Illusztráció

Inzulinpumpával a Spartan Trifectáig!

Nagyné Végi Tímea vagyok. Férjemnél, Nagy Dénesnél 19 évvel ezelőtt diagnosztizálták a cukorbetegséget. Igyekeztünk úgy élni az életünket, hogy ez ne gátoljon minket semmiben. A gyerekvállalás tervezésénél páromat sokat foglalkoztatta, mi lesz, ha a gyerek örökli. 2003-ban megszületett Dávid, minden félelmünk ellenére egészségesen.

Illusztráció

Két cukorbeteggel egy családban

Örömünk a gyermek 10 éves koráig tartott, amikor nála is diagnosztizálták a diabéteszt. Azt hiszem, a párom hozzáállása is ekkor változott meg a betegségével kapcsolatosan. Dénes is fegyelmezettebb, és felelősségteljesebb lett, hiszen ő lett a példa Dávid előtt. Sokat köszönhetünk dr. Gelencsér Éva doktornőnek, aki sok új információval látott el minket. Tőle hallottunk először az inzulinpumpás terápiáról. 2014 januárjában apa-fia egyszerre indult el az inzulinpumpás kezelés útján, amely jelentős könnyebbséget hozott az életünkbe.

Fegyelem, kitartás

Éva doktornő 2015 tavaszán felkérte gyerekünket, férjemet és rajtuk kívül 4 gyereket meg egy anyukát, hogy vegyenek részt a programban, amely egy tanulmányhoz szükséges, s azt bizonyítja, cukorbetegen is lehet sportolni.

A kis csapat 8 héten keresztül heti 3 spinning edzésen vett részt. Számomra nagyon tanulságos és egyben érdekes is volt ez a pár hét, a háttérből figyeltem a változásokat. Balogh Sándor edző némi fenntartással vágott neki az edzéseknek, hisz akinek nincs a környezetében cukorbeteg, annak először minden furcsa és szokatlan lehet.

Pár alkalom után már nem lepődött meg a kérdéseken: kinek mennyi a cukra? Bázis visszavéve? Ezeket a kérdéseket a doktornő tette fel minden edzés előtt, mivel ő is együtt tekert velük. A végére összetartó csapat alakult ki. Az edzések vidámsággal teltek el. Azóta is visszhangzik az orvosi várószoba, ha egy időben érkeznek kontrollra.

Viszont számomra érdekes volt, hogy másokban mennyi szorongás van, amit én Dávidon sosem tapasztaltam a diabjával kapcsolatban. Lehet, hogy azért, mert a párom is cukorbeteg, így Dávidnak születésétől kezdve természetes volt a cukorbetegség jelenléte. Nekünk az iskolában sem volt sohasem problémánk, a tanárai és az osztálytársai is teljes természetességgel vették, hogy a negyedik osztályt cukormérővel és inzulinnal a hátizsákjában kezdte.

Nagyon jó volt látni pár hét edzés után a gyerekeket, mennyire felszabadultak lettek, már senkinek sem okozott problémát a cukrászda teraszán, nyilvánosan cukrot mérni, inzulint beadni fagyizás előtt.

Másnak csak egy póló, de nekünk új élet!

Nyolc hét intenzív edzés után a fiúk továbbra is jártak edzésre Sanyi bá’hoz, de áttértek TRX-re. Egyik alkalommal az edző egy Spartan finisher pólóban volt. Nagyon megtetszett nekik, meg is kérdezték, hol lehet ilyet venni? „Ezt nem lehet megvásárolni, ezért meg kell küzdeni!” Innentől Dénes számára ez lett a cél.

2017 áprilisában, Veszprémben indult neki élete első versenyének. Teli kíváncsisággal állt a start előtt, de azzal a megnyugtató érzéssel, hogy egy csapat tagjaként és nem egyedül vág bele az ismeretlenbe. Mellette az edzője, aki mindvégig bíztatta: meg tudja csinálni! Természetesen Dáviddal végigszurkoltuk a versenyt. Megkönnyebbülés volt, amikor megláttuk Dénest, az utolsó szakaszt buzdítva futottuk végig vele a célig.

Amikor a nyakába akasztották az érmet, és megkapta a várva várt pólót, büszkeség töltött el. Ő is hatalmas sikerként könyvelte el, hogy kitartó edzések árán, cukorbetegként teljesítette a távot. Egy alkalomnak indult, egy póló miatt, de idén megcsinálta a trifectát. Jövőre készülünk az új versenyekre, sok tanulsággal, tapasztalattal a hátunk mögött. Dáviddal egyelőre lelkes szurkolóként, de látva apja elszántságát és kitartását, lehet, egyszer mi is csatlakozunk hozzá versenyzőként.

Négy év távlatából ma már tudom, hogy a diabétesz nem korlátoz minket semmiben. Számunkra a cukorbetegség nem betegség, csak egy új életforma.

Nagyné Végi Tímea

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!