Nem akadály!

Futballsztár monitorral

Jordan Morris kitűnő szereplését a labdarúgó-bajnokságban, majd a nemzeti válogatottban részben zseniális vércukorszint-szabályozó stratégiájának köszönheti.

A Seattle Soundersnek az amerikai labdarúgó bajnokságon (MLS) fényes jövőt jósolnak fiatal tehetségeinek köszönhetően. Közülük is kiemelkedik a seattle-i születésű 23 éves Jordan Morris, akinek 1-es típusú diabétesze van. Eddig nyújtott teljesítményével bebetonozta magát a labdarúgó-bajnokság résztvevői közé, bár több elemző szerint legjobb teljesítményét még csak ezután fogjuk látni. Jelenleg a nemzeti válogatott tagja.

Inzulin-szénhidrát stratégia

Kilencéves korában diagnosztizálták nála az 1-es típusú diabéteszt. Kezdetben nehéz volt együtt élnie vele, de idővel egyre jobban megtanulta, hogyan tudja kontrollálni a testét, ebben az inzulinpumpa sokat segített.

Kifejlesztett egy stratégiát, meghatározott egy inzulin-szénhidrát beviteli arányt, ami számításba veszi a meccsnapok adrenalinlöketét, és minden edzés előtt ugyanazt a reggelit fogyasztja, hogy minimalizálja a glükóz sokféleségét.

Egy profi futballjátékos életstílusa egy átlagember számára elrettentő lehet. A szervezettség, fegyelmezettség, terhelhetőség nélkülözhetetlen már nagyon fiatal korban. Jordan Morrisnak ezeket a képességeket még korábban el kellett sajátítania, mint legtöbb játékostársának, az 1-es típusú diabétesz diagnózisa miatt. Meg kellett tanulnia keményen dolgozni céljai eléréséért és meg kellett tanulnia felelősséget vállalnia – önmagáért.

Te is képes vagy rá!

Édesanyja első kérdése az volt a diagnózis hallatán: sportolhat-e tovább? Az orvos azt válaszolta: minél többet, annál jobb. Fiatal korától komolyan edzett, és oda kellett figyelnie, mit eszik, mindkettő olyan dolog, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy profi sportolóvá váljon valaki. Morris azt mondja, mivel ilyen fiatalon meg kellett mindezt tanulnia, ez segítette abban, hogy oda jusson, ahol most van.

„A diagnózis után az egyik legjobb barátom édesapja hozott nekem egy listát professzionális sportolókról, akik diabéteszesek, és azt mondta: ha ők meg tudták csinálni, te is képes vagy rá. Azon a napon eldöntöttem, nem hagyom, hogy visszafogjon a betegségem” – mondta egy interjúban Morris.

Ahogy nőtt, szokásává kellett váljon a folyamatos vércukorszintmérés, naponta 7-szer kellett megböknie az ujját. Ma a modern technológiának köszönhetően glükózmonitort használ, amit a csípőjéhez rögzítve hord, ez minden 5 percben a telefonjára küldi a mérés eredményét.

Megtanulta, milyen ételek fogyasztása a legjobb edzések és meccsek előtt; mogyoróvajas pirítós, joghurt és gyümölcs van mindig készenlétben, minden reggel ezt fogyasztja. Azért fontos mindig ugyanazt ennie, mert így biztosan tudja, milyen hatással lesz a szervezetére az evés.

Gumicukor az oldalvonalon

Kitapasztalta, mikor kell az oldalvonalhoz futnia egy falat gumicukorért, amit mindig odakészít arra az esetre, ha a vércukorszintje leesne. Számára egész életén át tartó folyamat kitalálni, hogy mik a legmegfelelőbb ételek.

Két év alatt Morris 16 gólt lőtt és 6 gólpasszt adott 60 meccsen a ­Seattle ­Soundersnek. Ő segítette hozzá a ­Sounderst első labdarúgó-bajnoki címéhez 2016-ban. A 2016-os évben nyújtott kiemelkedő játékteljesítményéért megkapta az Év kezdő játékosa díjat.

Reméli, hogy eredményei ösztönzően hatnak a következő generáció cukorbeteg sportolóira, ahogy őrá is lelkesítő hatással voltak 1-es típusú diabéteszes sportolótársai, például Jay Cutler amerikai focista, vagy Adam Morrison baseballjátékos.

Aktív elkötelezettje azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek a diabétesszel kapcsolatos tudatosságot erősítik. Mentorált több „diabuddie”-t, vagyis diabhavert. Tavaly októberben létrehozta saját alapítványát, hogy kiterjessze törekvéseit: tanítani, ösztönözni és támogatni az 1-es típusú diabéteszes gyermekeket és szüleiket.

Somfai Katalin

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!