Egészséghét Csetényben

A Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskolában egész hétig tartó rendezvénnyé alakítottuk át a diabétesz világnapját. A témahéttel az volt a célunk, hogy tanulóink egyre tudatosabban válasszanak egészséges ételeket, és a rendszeres mozgás az iskola falain kívül is napi tevékenységükké váljék, hogy megelőzzék a 2-es típusú diabétesz kialakulását. A rendezvény egyfajta szolidaritás kifejezése is, mert sajnos iskolánkban vannak 1-es típusú cukorbeteg diákok.

Kékbe öltözött suli

A programokat idén is megelőzte az iskola kékbe öltöztetése. A Diabétesz Világnap jelképe, a kék kör kék virágokkal kiegészítve ellepte az épület minden helyiségét. Az osztálytermekben, zsibongókban egészséges életmódra figyelmeztető plakátokat, feliratokat helyeztünk el. Több diák dia­bétesznapi kék körbe írta le gondolatait az egészségről.

Hétfőtől csütörtökig minden nap minden osztálynak volt egy olyan tanítási órája, amelyen az egészséges táplálkozás volt a téma. Ezeken puzzle-t raktak össze, rejtvényeket fejtettek meg, kisfilmeket néztek, interaktív táblán játékos feladatokat oldottak meg, gyümölcsöket, zöldségeket kóstolgattak. Többnyire kiscsoportokban dolgoztak. Több osztály gyümölcssalátát is készített, amit jóízűen el is fogyasztottak. A foglalkozásokat az iskola pedagógusai tartották.

Egy ijedtség

Az egészséghét tetőpontja november 17-e volt. A nap vércukorméréssel kezdődött. Ennek lebonyolításához a Roche Magyarország Kft. biztosította a tesztcsíkokat és ujjbegyszúrókat. A mérést védőnő, illetve szakápolók végezték. Nagy öröm számunkra, hogy a szülők 96 százaléka hozzájárult gyermeke vércukorszintjének megméréséhez. Kiugró értékkel egy tanuló esetében találkoztunk, de szerencsére a laboratóriumi vizsgálat kizárta a cukorbetegséget.

Immár hagyomány, hogy a vércukormérésben részt vevőknek egészséges reggelit biztosítunk. Teljes kiőrlésű kenyeret kaptak vajkrémmel, sajttal, zöldségekkel. Idén újdonságként csicseriborsó- és vöröslencse-pástétomot is kóstolhattak. A reggeli most is nagyon ízlett a diákoknak és egyben energiabomba volt számukra. Kellett is a rájuk váró feladatok elvégzéséhez.

Veszprémi kézisek

Egész délelőtt mozgásra épülő tevékenységeket végeztek. Az alsósok körjátékokat játszottak, ugróköteleztek és néptáncot jártak. A felsősök zumbáztak, néptáncot tanultak, edzőtermi gépeket próbáltak ki. Majd megérkezett a Telekom Veszprém két játékosa, Iváncsik Gergő és Gulyás Péter, akik rendhagyó tornaórát tartottak a gyerekeknek. Beszélgethettek is velük a tanulók, és természetesen senki nem ment haza autogram nélkül. Köszönet illeti Sludné Varga Diánát, a község alpolgármesterét, az ő révén minden évben részt vesznek hivatásos sportolók a programon.

Idén sem maradt el a kék élőkör. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt azonban a tornateremben alakítottuk ki. Diákjaink és az iskola pedagógusai kék körrel és iskolánk nevével ellátott pólóban töltötték a napot, amelynek zárásaként értékeltük az osztályok heti tevékenységét. Jutalmul az I.D.C. Hungária Zrt. által felajánlott szénhidrátszegény édességet kapták.

Somogyi Katalin, Somogyiné Lugosi Mártaa rendezvény szervezői

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!