Accu-Chek Főzőklub

A Roche (Magyarország) Kft. 2017. június elején hasznos tudásszerzésre és egyben kikapcsolódásra, az Accu-Chek Főzőklubba invitálta az 1-es típusú cukorbetegeket.

Az idilli helyszínen – Gyula-Szanazug, Gyepes tanya – felállított, hűst adó sátor alatt a Békés Megyei Gyermekdiabétesz Gondozó vezetője, dr. H. Nagy Katalin köszöntötte az egybegyűlteket. Meghallgathattuk Szabó Lilla, a Roche (Magyarország) Kft. képviselője előadását Újdonságok a szénhidrátszámolásban címmel.

Seresné Szabó Ágnes dietetikus előzetesen kiválasztotta az elkészítendő recepteket, figyelembe véve a szakmai szempontokat a tervezésnél: a felszívódás, a különböző tápanyagok aránya, az elfogyasztható szénhidrátok mennyisége és minősége éppúgy feltétel volt, akárcsak a külső helyszínen történő megvalósítás, valamint a gyerekek türelme és ügyessége.

Az előkészítő „házban” szorgos kezek tüsténkedtek: mosták, szeletelték, ízesítették, mérték és adagolták a receptekhez szükséges hozzávalókat, kezdődhetett a játékos ételkészítés a gyermekek bevonásával.

Az Accu-Chek Főzőklub rendezvényre varrt kötények vidám motívumai jókedvre sarkalltak bennünket, lázasan láttunk munkához – ki-ki korának és gyakorlottságának megfelelően. A nagyobbacska lányok a kisebbeket patronálva tűzdelték a csirkemellet, készítették a saláta-mixet, gyúrták az amarántgolyókat. A zöldséges köles és a kuszkusz a gáztűzhelyen készült, a grillezett-tűzdelt csirkemellek pedig óriáslapáton kerültek be a kuriózumnak számító kültéri kemencébe, hogy ropogósra sülhessenek. Eközben a bakonyi betyárleves a bográcsban rotyogott.

A szorgos munkával gyorsan elrepült az idő, „Kati doktor nénink” és Szabó Edit diabetológiai szakápoló, „Edit nénink” már osztotta is az ételadagokat. Itt természetes volt az étkezés előtti vércukormérés, a játék közben – egy pillanat alatt – beadott inzulin, a digitális mérleg az asztalon, a közös izgalom egymásért, egy-egy mérés utáni jó vércukorértékért.

Ebéd után az örökmozgó gyerekek részére, a felesleges energiák lekötésére számtalan mozgáslehetőséget kínált a helyszín: a trambulinban ugrálva kiválóan lehetett vércukrot faragni vagy éppen beszélgetni; a sok-sok fa, bokor számtalan lehetőséget nyújtott a bújócskához, a játékvár-birodalomban pedig ki lehetett próbálni a fáramászást, csúszdát. Délutáni desszertként zamatos epret fogyasztottunk, amellyel a Diaboló Alapítvány kuratóriuma lepte meg a csapatot.

Lagziné AndiSzabadkígyós

Csirkemell fóliában sütve

1 adag tápanyagtartalma
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
292 kcal 33 g 13 g 9 g

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 kg csontozott, lebőrözött csirkemell (5 db)
  • 25 dkg füstölt trappista sajt
  • 50 dkg cukkini
  • 75 dkg paradicsom
  • 30 dkg lila hagyma
  • bors

Vágjunk 5 db, egyenként 30 cm-es négyzet alakú fóliát, majd kenjük meg olívaolajjal. A csirkemelleket rézsútosan, egymástól azonos távolságra vágjuk be 3 helyen, majd töltsük be a lyukakat felszeletelt füstölt trappista sajttal. A paradicsomot és a cukkinit vágjuk karikákra, tegyük rá az alufóliára, majd helyezzük rá a betöltött csirkemellet, ízesítsük sóval, borssal, csomagoljuk be, és 200 °C-on 20 percig süssük. Tálaláskor nyissuk ki a fóliát, és rizzsel vagy tésztakörettel forrón tálaljuk.

Bakonyi betyárleves

1 adag tápanyagtartalma
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
193 kcal 11 g 12 g 8 g

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 40 dkg borjúcomb
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 15 dkg erdei gomba
  • 20 dkg leveszöldség
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 3 dl 12%-os tejföl
  • 3 dkg (2 ek.) rizsliszt
  • 1 csokor kapor
  • 10 dkg (1 közepes) zöldpaprika
  • 10 dkg (1 közepes) paradicsom
  • 1 ek. fűszerpaprika
  • 1 ek. só
  • bors

Az apró kockákra vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, ezt is dinszteljük pár percig, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott húst. Sózzuk, borsozzuk, és félpuhára pároljuk. Hozzáadunk két liter vizet, majd a kockákra vágott leveszöldséget, és tovább főzzük. Amikor megpuhult, beletesszük a felkockázott gombát, fűszerezzük paprikával, és tejfölt keverünk bele. A végén adjuk hozzá az apróra vágott kaprot és a felvágott paprikát, illetve paradicsomot.

Friss vegyes saláta

1 adag tápanyagtartalma
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
100 kcal 2 g 8 g 5 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1/2 fej fejes saláta
  • 2 db radicchio
  • 10 dkg rukkola
  • 1 db sárgarépa
  • 2 db újhagyma
  • 1/2 csokor metélőhagyma
  • bors
  • zöldfűszerek
  • 3 ek. olívaolaj

A salátaféléket megmossuk és leszárítjuk, majd fajtától függően leveleikre szétválasztjuk. A meghámozott sárgarépát szálasra vágjuk, a megtisztított újhagymát felkarikázzuk. A hideg vízzel leöblített metélőhagymát lerázzuk és finomra aprítjuk. Az olívaolajat a citromlével és a zöldfűszerekkel összekeverjük, majd beleforgatjuk a metélőhagyma felét. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. A saláta előkészített hozzávalóit óvatosan összeforgatjuk, majd megszórjuk a maradék metélőhagymával. Az öntetet külön tálaljuk.

Zöldséges köles

1 adag tápanyagtartalma
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
234 kcal 5 g 8 g 35 g

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 25 dkg köles
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 30 dkg cukkini
  • 15 dkg sárgarépa
  • 10 dkg avokádó
  • 2 ek. olívaolaj
  • durvára őrölt bors
  • őrölt kömény

A kölest háromszoros vízben feltesszük főni. Olajban megpirítjuk a hagymát. Megmossuk, és apró kockákra vágjuk a cukkinit és a sárgarépát, a hagymára dobjuk, borsot őrölünk rá, sót és egy kis őrölt köményt szórunk rá, és lassan közepesen puhára pároljuk. Amikor majdnem készen van, hozzáadjuk az apróra vágott avokádót, és egy kicsit tovább pároljuk. Az elkészült kölest leszűrjük, rátesszük a zöldségekre, tűz fölött összekeverjük, és 30 másodpercig pirítjuk.

Amarántgolyó

1 darab tápanyagtartalma
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
27 kcal 1 g 1 g 3 g

Hozzávalók 30 darabhoz:

  • 10 dkg puffasztott amaránt
  • 4 ek. diabetikus méz
  • 1 tk. őrölt fahéj vagy 1 ek. kakaópor
  • 5 dkg darált dió
  • 1 ek. víz

Az amarántot összekeverjük a mézzel és a fahéjjal. Kis golyókat formázunk belőle, és hűtőbe téve lehűtjük. Tehetünk hozzá darált diót és adhatunk hozzá ízlés szerint kakaóport a fahéj helyett. A kész golyókat kipattogtatott amarántba vagy darált dióba forgatjuk.

Kuszkusz

1 adag tápanyagtartalma
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
215 kcal 6 g 3 g 38 g

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 50 dkg kuszkusz
  • 3 ek. olívaolaj
  • 0,75 l víz

A kuszkuszt olívaolajon megpirítjuk, és enyhén sós, forrásban lévő vízzel felengedjük. Elzárjuk a főzőlapot, és lefedjük. Kb. 2 perc múlva átkeverjük, 10 perc múlva tálalhatjuk.

Az Accu-Chek Főzőklub sorozat egy több alkalmas, több célcsoportra fókuszáló program, melyet a Roche Magyarország Kft. hozott létre. A program fő célja az elméleti és gyakorlati tanácsadás a cukorbetegek diétájához, valamint annak hangsúlyozása, hogy az étkezésre úgy tekintsünk, mint az élet egyik élvezeti forrására. Az idén megrendezésre kerülő programokról kérjük tájékozódjon a www.rochepumpa.hu weboldalról.

További receptek a szerző oldalán: scarletsite.hu

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!