Nyári táborok 2017

A Nyír-Diabet tábora

Az 1 százalékos felajánlásoknak és az évek óta bennünket rendszeresen támogató cégeknek köszönhetően idén már hatodik alkalommal tudtuk megszervezni a Szabolcs megyében élő cukorbeteg gyermekeknek a tábort! Seregélyesre, a Velencei-tó közelébe mentünk.

A tábornak most is elsődleges célja az önállóság gyakorlása, az egymásra figyelés, valamint a mozgás jótékony hatásának bizonyítása volt. A tábor 12 éves kortól 18 éves korig volt hirdetve. Nem véletlenül a kamaszkort céloztuk meg. Ez a lázadás időszaka, amikor minden szabályt fel akarnak rúgni. Ha szakadt farmerban jár, ha levágatja a haját, esetleg befesti, az nem szól egy életre, de ha elhanyagolja a diabéteszt, az igen!

A tábor csak 5 napos, de az ideérkező fiatalok nagyon hamar barátokká válnak, s ezek a barátságok a tábor után is megmaradnak. Tapasztalják, hogy nincsenek egyedül, és ez erőt ad a hétköznapokhoz. Szembesülnek azzal, hogy a diabétesz miatt nem kell lemondani semmiről. Ha megismerik a saját testüket, a saját diabéteszüket, akkor a kezelés ösztönössé válik.

Már rutinnal és nem lankadó lelkesedéssel fogtunk bele a szervezésbe. Az egyesület szervezőinek és a szervezésbe bekapcsolódó fiatal generációnak köszönhetően fergeteges program várta a táborozókat!

Megérkezésünk után, este Laci bácsi, a madarász várt bennünket, aki a gyűrűzés mellett nagyon sok érdekességet mesélt a madarak életéről, szokásaikról és nem egyszer hangzott fel rigókról, fecskékről szóló vers.

Másnap körbetekertük a Velencei-tavat. Kora délelőtt indultunk, a nagy meleg ellenére mindenki jól bírta a távot. Pákozdon egy kis pihenőt tartottunk, megebédeltünk, majd folytattuk utunkat. Körbeérve jöhetett a megérdemelt strand! A nap folyamán 52 kilométert bicikliztünk. Este Agatha Christie egyik regényét elevenítettük fel, a csapatokká verbuvált táborozóknak kellett kitalálniuk, ki volt a gyilkos.

Kipróbálhattuk a sárkányhajózást, sokat strandoltunk, és még többet játszottunk: színháború, számháború, pingpong, tollaslabda… a táborhely adta lehetőségeket is kihasználtuk, ahol játszótér, asztalitenisz, futballpálya, nagy kert várta a kamaszokat. Versenyeztünk is, a csapatok állomásokon próbálhatták ki ügyességüket, leleményességüket. Egyik nap a helyi fagylaltozó diabetikus fagylaltra hívott meg bennünket. Mindenkinek nagyon ízlett!

Esténként diab-dollármilliomos játékot játszottunk, karaokéztunk.

A tábornak van saját fizetőeszköze, a diab-dollár. Egész idő alatt lehet gyűjteni a feladatokért, segítségért, egymásra figyelésért. Az összegyűjtött „dollárokból” este licitálni lehetett, a maradék „pénzt” diab-dollár-boltban lehetett elkölteni.

Az egész tábor idejére voltak még kihívások, feladatok, amelyek az ismerkedést és a barátkozást segítették. Fantasztikus öt napot tölthettünk együtt! Köszönjük támogatóinknak, hogy újabb élményekkel gazdagodhattunk!

Szabóné Balogh Zsuzsaa Nyír-Diabet Egyesület elnöke

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!